Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup: Επιμήκυνση για 2 έτη - Πρόσθετη χρηματοδότηση 32,6 δισ. ευρώ έως το 2016

Σχόλιο. Το μαρτύριο της....σταγόνας για την Ελλάδα και τους Έλληνες συνεχίζεται.....και μέχρι τελικής πτώσης....Και όλα αυτά με ευθύνη των νύν και πρώην κυβερνώντων, συνεργατών των ξένων δανειστών και της κατοχικής τρόικας....
Μπορεί το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτερας να μην «άναψε» τελικώς το πράσινο φως για την εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ωστόσο προχώρησε σε .......«πολιτική δήλωση» στήριξης της Ελλάδας, δια στόματος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων φαίνεται πως δίνεται διετής «ανάσα» για την υλοποίηση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων της χώρα, όμως η έκθεση της τρόικας δείχνει χρηματοδοτικό κενό-μαμούθ, ενώ γίνεται και αναφορά για απροσδιόριστα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα,  σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνέρ, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης  δήλωσε πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο και η Ευρώπη αναγνωρίζει αυτές τις προσπάθειες. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης συζητήθηκε και η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. 


Το πρακτορείο επικαλείται την 115σελίδη έκθεση της τρόικας η οποία αρχίζει σταδιακά να έρχεται στο φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 15 δισ. ευρώ, το 2014 και άλλα 17,6 δισ. ευρώ έως το 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, όπως αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Παράλληλα γίνεται λόγος για αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 6,4 δισ. και αφορούν συγκεκριμένα  2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,8 δισ. ευρώ για το 2016. 


Ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων προς τους εταίρους, η Τρόικα κάνει λόγο για «αισθητή βελτίωση», ωστόσο επισημαίνει ότι «τα ρίσκα (οι κίνδυνοι) στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος παραμένουν μεγάλα». 


Γίνονται μεταξύ άλλων αναφορές στον Ειδικό Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους, στην αυτόματη επιβολή νέων μέτρων αν χαθεί ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις και στη διαχείριση τυχόν επιπλέον εσόδων με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων.


Στην ανάγκη επιμήκυνσης αναφέρεται και το προσχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού πρακτορείου.

Το προσχέδιο αυτό αναφέρει ότι, αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. ευρώ, που προβλέπονταν αρχικά.

«Η παράταση της περιόδου προσαρμογής δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένας τρόπος να χαλαρώσει η προσπάθεια, γεγονός που θα μειώσει την αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης» υπογραμμίζεται ακόμη στο προσχέδιο, που συντάχθηκε το περασμένο Σάββατο, 10 Νοεμβρίου.


Κόντρα για το χρέος της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν οι ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης μαίνεται η κόντρα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswires, η ευρωζώνη ασκεί πιέσεις στο ΔΝΤ να συμφωνήσει ότι ο στόχος του 2020 θα πρέπει να μεταφερθεί στο 2022 και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ στο 125%

Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν, επίσης, την πρόταση του ΔΝΤ για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα, παραμένοντας αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά 2 έτη ώς το 2016.

Κατά συνέπεια, το Eurogroup ενδέχεται να χρειαστεί να συνεδριάσει εκ νέου αυτή την εβδομάδα, είτε πρόσωπο με πρόσωπο, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το θέμα της δόσης θα συζητηθεί και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Κομισιόν.


Ικανοποιημένος ο Γιουνκέρ

Προσερχόμενος σήμερα το πρωί στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πρόσφατες πολιτικές επιδόσεις της κυβέρνησης, και την υπερψήφιση από τη Βουλή των διαρθρωτικών μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013.

Η Ελλάδα είναι σε φάση εκπλήρωσης βήμα-βήμα των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, είπε, προσθέτοντας ότι απόψε θα αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικας που έφτασε στις Βρυξέλλες. 

Μάλιστα τόνισε ότι η έκθεση «είναι θεμελιωδώς θετική επειδή οι Έλληνες τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις, όμως προηγουμένως χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Γιουνκέρ.

Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική απόφαση, ωστόσο, όπως είπε, θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
 
http://www.lykavitos.gr/2012/11/eurogroup-2-326-2016.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου