Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κύπρος: H Τρόικα θέλει να βάλει χέρι στο Φυσικό αέριο

Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα έκτακτα έσοδα από το Φυσικό Αέριο να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους ζητά η Τρόικα, παραδέχθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Ωστόσο ούτε ...
επιβεβαίωσε ούτε απέρριψε τα σενάρια που λένε ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε αυτή την θέση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Παναγιώτης Λοιζίδης, τόνισε την ανάγκη να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να διαχωριστεί το τραπεζικό χρέος από το δημόσιο.

Από την άλλη, το ζητούμενο για το ΑΚΕΛ είναι το περιεχόμενο του μνημονίου που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα να είναι τέτοιο που "από τη μία θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας και περιορισμό του προβλήματος της ανεργίας, και από την άλλη δεν θα φορτώνει με ένα φορτίο αβάστακτο τους ώμους του κυπριακού λαού", δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλείς της Τρόικα για να γλιτώσουν τις κάμερες εισήλθαν στο Υπουργείο Οικονομικών από το Υπόγειο. Η κ. Ντελκουλέσκου απαίτησε να μην βρεθεί μπροστά σε κάμερες. Μάλιστα δεν πέρασαν όπως όλοι τον έλεγχο που γίνεται στην είσοδο του Υπ. Οικονομικών και από εχθές είχε πάρει το σχετικό "πάσο".

To Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θα ασχοληθεί με την Κύπρο αλλά όχι διεξοδικά. Αναφερόμενος στην Κύπρο, ανώτερος αξιωματούχος επισήμανε ότι μετά την αίτηση των κυπριακών αρχών πριν το καλοκαίρι και τη γραπτή επικοινωνία της Λευκωσίας με την τρόικα, που πήρε χρόνο, τώρα είμαστε σε φάση που μας επιτρέπει να επιταχύνουμε τις συζητήσεις για την αξιολόγηση της κατάστασης και να προωθήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα και στα προβλήματα που προκάλεσε η έκθεσή του στην Ελλάδα, προσθέτοντας, πάντως, ότι υπάρχουν και άλλες ανισορροπίες της κυπριακής οικονομίας.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τη λήψη των αποφάσεων, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι κυπριακές αρχές σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες βιάζονται περισσότερο τώρα να φτάσουν σε συμφωνία. Ο εκπρόσωπος έθεσε στη συνέχεια το ίδιο το ερώτημα εάν πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, δίνοντας και την απάντηση ότι νομίζει ότι πρέπει να έχουμε συμφωνία πριν τις εκλογές.

Η Τρόικα θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Κυριακή 18 Νοεμβρίου. Σενάρια λένε ότι ίσως να υπάρξει και 4ος γύρος διαπραγματεύσεων και να μην κλειδώσει το μνημόνιο τώρα. Το Σάββατο η Τρόικα θα έχει συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Έπεται συνέχεια διαπραγματεύσεων.

Πηγή: 24h.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου