Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Επτά βήματα για να…φτάσετε τα 100

Απλές συμβουλές για να πλησιάσει κάποιος τα 100 χρόνια ζωής.

Ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει μερικές απλές συμβουλές και να αλλάξει μερικά πράγματα στο στιλ της καθημερινής ζωής του, αν θέλει να προσθέσει κατά μέσο όρο δέκα ή και περισσότερα υγιή χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του και να πλησιάσει έτσι τα 100 χρόνια.Τα επτά σημαντικότερα βήματα, ώστε να ζήσει κανείς άλλα 40 ή 50 χρόνια μετά τα πρώτα 50 χρόνια της ζωής του, περιέγραψε ο διακεκριμένος Καναδός καρδιολόγος δρ Κλάιντ Γιάνσι, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Northwestern και πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.
Όπως είπε σε σχετική ομιλία του στο ετήσιο Καναδικό Καρδιαγγειακό Συνέδριο στο Βανκούβερ, αν κανείς ακολουθήσει αυτές τις συμβουλές θα έχει 90% πιθανότητες να φθάσει σε ηλικία 90 ή και 100 ετών, χωρίς στο μεταξύ να πάθει καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες (όπως καρκίνο).
Ο Γιάνσι τόνισε ότι αυτά τα επτά βήματα αρκούν για να μεταθέσουν τις απειλητικές ασθένειες στο τελικό στάδιο της ζωής και, παράλληλα, βοηθούν ουσιαστικά ώστε η ζωή του ανθρώπου να έχει ποιότητα μέχρι τότε. Αρκεί, όπως είπε, να δράσει κανείς έγκαιρα τώρα.
Ιδού ποιες είναι αυτές οι επτά συμβουλές:
1. Να είστε σωματικά δραστήριοι: η αδράνεια κόβει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής. Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική και αδρανή ζωή, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακό πρόβλημα.
2. Ελέγξτε το επίπεδο χοληστερίνης: το υψηλό επίπεδο αυξάνει την εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
3. Κάντε υγιεινή διατροφή: το είδος και η ποιότητα των τροφών είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για μακροζωία.
4. Ελέγξτε το επίπεδο της πίεσης του αίματος: η υψηλή είναι «σιωπηλός δολοφόνος» γιατί δεν έχει προειδοποιητικά σημάδια. Ο έλεγχος της πίεσης, ώστε να είναι φυσιολογική, μειώνει έως 40% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και έως 25% τον κίνδυνο εμφράγματος.
5. Διατηρήστε κανονικό βάρος: η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι τέσσερα χρόνια.
6. Ελέγξετε το διαβήτη: αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος, αρτηριοσκλήρωση, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό, ειδικά αν το ζάχαρο δεν βρίσκεται υπό έλεγχο.
7. Μην καπνίζετε: αποφύγετε ακόμα και το παθητικό κάπνισμα. Αμέσως μετά το κόψιμο του τσιγάρου, αρχίζει να μειώνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικό, ώσπου μετά από μια 15ετία ο κίνδυνος για τον πρώην καπνιστή θα είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν ενός μη καπνιστή.
Ο δρ Γιάνσι κάλεσε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην πρόληψη, αναλαμβάνοντας πιο μόνιμες στρατηγικές επιμόρφωσης του πληθυσμού σε θέματα υγείας, επέκτασης των χώρων πρασίνου, απαγόρευσης του καπνίσματος, προώθησης της υγιεινής διατροφής κ.α. Όπως είπε, σε όλες τις χώρες, το ολοένα αυξανόμενο κόστος για τα δημόσια συστήματα υγείας και πρόνοιας, λόγω των αυξημένων περιστατικών καρδιοπάθειας και εγκεφαλικών, δικαιολογεί την εντατικοποίηση της εκστρατείας πρόληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου