το ευρώ. Αυτό θεωρεί το 67% των Ελλήνων, ενώ μόλις το 16% εκτιμά ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη με την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Θετική κατά 55% παραμένει η γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και καταγράφεται υποχώρηση σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις.
Στο δίλημμα «δημοψήφισμα ή εκλογές» τα 2/3 των πολιτών (66%) προτιμούν τις δεύτερες και μόλις το 14% επιλέγει το πρώτο, καθώς, όπως σχολιάζει στην Καθημερινή της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής, εάν κάτι αποτελεί θεσμό στην Ελλάδα είναι οι εκλογές όχι τα δημοψηφίσματα.......
Θύμα και «θύτης»Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αν και επικρίνεται για το μερίδιο ευθύνης της στην κρίση της ευρωζώνης, περιγράφεται επίσης και ως θύμα εξαιτίας του εύρους των προσπαθειών, που της ζητήθηκε να καταβάλει, και οι οποίες ίσως αποδειχθούν αναποτελεσματικές.
Ορισμένοι πολιτικοί και οικονομολόγοι κρίνουν πως οι Έλληνες πολίτες έχουν ήδη πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για την κρίση, με το να έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού, των μέσων μαζικής μεταφοράς ή του φυσικού αερίου, έχουν δεχτεί την εργασιακή εφεδρεία δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και έχουν πληρώσει αυξημένη φορολογία.
Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει όλο και πιο δυσοίωνα προγνωστικά για τη χώρα, ανακοινώνοντας στα μέσα Οκτωβρίου ότι η ανάκαμψη θα έρθει το 2013 αν και η χώρα βρίσκεται σε ύφεση από το τέλος του 2008. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου