Το ενδιαφέρον όλου του κόσμου της τεχνολογίας έχει προσελκύσει η London Conference on Cyberspace, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να ζητούν άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στο Ίντερνετ.Έντονες κριτικές δέχτηκε η βρετανική κυβέρνηση λόγω των σκέψεών της περί επιβολής περιορισμών στη χρήση των social media, τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της, Ουίλιαμ Χέιγκ, επέκρινε τον αποκλεισμό του Ίντερνετ από κυβερνήσεις που βρίσκονται
αντιμέτωπες με γενικευμένες εξεγέρσεις.
Στο πλαίσιο ομιλίας του στην London Conference on Cyberspace, ο Χέιγκ δήλωσε πως «είναι πολλά τα καθεστώτα σε όλο τον κόσμο τα οποία φαίνονται πρόθυμα να ξεπεράσουν τα όρια της νομιμότητας ή διαφωνούν μαζί μας πάνω στον ορισμό της 'παράνομης συμπεριφοράς'…είδαμε στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη ότι το μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο Ίντερνετ, ο αποκλεισμός του Facebook, οι παρεμβολές στο Αλ Τζαζίρα, οι εκφοβισμοί δημοσιογράφων και οι φυλακίσεις bloggers δεν είναι παράγοντες σταθερότητας και δεν λύνουν προβλήματα…η ιδέα της ελευθερίας δεν μπορεί να περιοριστεί πίσω από κάγκελα, όσο δυνατή και αν είναι η κλειδαριά».
Yπουργοί, στελέχη εταιρειών του χώρου της τεχνολογίας και διαδικτυακοί ακτιβιστές από όλο τον κόσμο συναντιούνται στο Λονδίνο σε μία συνδιάσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση απειλών ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και του κυβερνοεγκλήματος χωρίς να θιγεί η ελευθερία του λόγου και να χαθούν οικονομικές ευκαιρίες.
Ωστόσο κατηγορίες έχουν εκτοξευτεί κατά δυτικών κυβερνήσεων για υποκρισία, καθώς, μετά το κύμα ταραχών στις βρετανικές πόλεις τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός Κάμερον εξέτασε το ενδεχόμενο περιορισμού της πρόσβασης σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι πολύ εύκολο να μιλά κανείς για ανθρώπινα δικαιώματα με όρους 'άσπρου-μαύρου' εναντίον δικτατοριών, αλλά μόλις απειληθεί η σταθερότητα των δυτικών καθεστώτων, τότε η ελευθερία έκφρασης γίνεται αμέσως αναλώσιμη. Θα έπρεπε να υπάρξει ένας κανόνας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών κυβερνήσεων» είπε ο Τζων Κάμπφνερ, διευθύνων σύμβουλος της Index on Censorship.
Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης επίσης θα εξεταστούν τρόποι αύξησης της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα που προκύπτουν από την ταχεία επέκταση του Ίντερνετ. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ζητούν αύξηση των κυβερνητικών αρμοδιοτήτων, οι δυτικές δημοκρατίες ανησυχούν για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και hacking και χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία προβληματίζονται λόγω του ρόλου των social media στην «Αραβική Άνοιξη».
Περίπου 60 χώρες εκπροσωπούνται στη συνδιάσκεψη, καθώς και προσωπικότητες του χώρου της τεχνολογίας όπως ο Τζίμι Γουέιλς, ιδρυτής της Wikipedia και η Τζοάνα Σιλντς, στέλεχος του Facebook. Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια συμφωνία, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι ελπίζουν πως θα προκύψει μία λίστα θεμάτων προς συζήτηση σε επόμενες συνδιασκέψεις. Επίσης, μία συνεδρίαση η οποία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών θα ασχοληθεί με θέματα διεθνούς ασφαλείας. Ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων έχει αυξηθεί το τελευταίο έτος, με πολλές εξ αυτών να συνδέονται με κυβερνήσεις: από τις απόπειρες κλοπής δεδομένων του ΔΝΤ μέχρι το Stuxnet, το worm που έπληξε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σε όλο τον κόσμο φαίνεται να διαγράφονται οι «γραμμές» ενός μυστικού, διαδικτυακού «πολέμου».
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, από πλευράς τους, επιζητούν μεγαλύτερο λόγο στη διαμόρφωση των κανόνων «αστυνόμευσης» του Ίντερνετ- κάτι που προκαλεί ανησυχίες σε όσους επιθυμούν έναν ελεύθερο κυβερνοχώρο. Το Σεπτέμβριο η Κίνα, η Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν πρότειναν στα Ηνωμένα Έθνη τη θέσπιση ενός παγκοσμίου «κώδικα συμπεριφοράς» στο Ίντερνετ, στον οποίο συμπεριλαμβανόταν και η αρχή ότι «η αρμοδιότητα αστυνόμευσης σε θέματα Διαδικτύου είναι κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου