Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

THE INDEPENDENT «Ο Παπανδρέου έπρεπε να είχε παραιτηθεί»

Στις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή αναφέρεται άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Independent, στο οποίο τονίζεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει ακούσει τις φωνές που ζητούσαν την παραίτησή του.

«Ο Παπανδρέου έπρεπε να είχε παραιτηθεί»
Οπως επισημαίνει η εφημερίδα, ειναι ένα δείγμα της απερισκεψίας του Ελληνα πρωθυπουργού το στοίχημα του δημοψηφίσματος που η πτώση της κυβέρνησής του μέσα στην ολη αποδιοργάνωση χθες θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Το γεγονός ότι το αποτέλεσμα ήταν η άμεση απόσυρση του παράλογου αυτού σχεδίου για δημοψήφισμα σχετικά με την τελευταία δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα, ήταν μία σημαντική ανακούφιση, ενώ εντείνονται οι κινήσεις για μεταβατική κυβέρνηση συνασπισμού στην Αθήνα.
Με τα χρηματιστήρια να ταλαντεύονται και το κόστος δανεισμού της Ιταλίας να ανεβαίνει σε επικίνδυνα υψηλά, η μόνη ελπίδα είναι ότι οι χθεσινές εξελίξεις τραβούν μία γραμμή κάτω από την τελευταία έξαρση αστάθειας που πλήττει την ευρωζώνη.
Ετσι, η ετυμηγορία απέναντι στον κ.Παπανδρέου είναι ασυγχώρητη. Οχι μόνο έριξε τη "βόμβα" του με το δημοψήφισμα, αλλά εθελοτυφλούσε και για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση αυτή έξω από τα σύνορα της χώρας του, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.
Παράλληλα, αναφέρει ότι εάν, όπως ισχυρίζεται ο κ.Παπανδρέου, ο σκοπός του ήταν να εξασφαλίσει μία ισχυρή εντολή για τα συμφωνηθέντα των Βρυξελλών, θα έπρεπε να είχε προκηρύξει γενικές εκλογές. Είναι κάπως παρήγορο το γεγονός ότι η άρνησή του αυτή μπορεί να προσπεραστεί από τα γεγονότα.
Παρά την χθεσινή του απόφαση να ανακαλέσει το δημοψήφισμα, ο κ.Παπανδρέου αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για παραίτησή του. Θα έπρεπε να τις ακούσει, προσθέτει η εφημερίδα.
Οι σχέσεις του με τους εταίρους του στην ευρωζώνη, ιδιαιτέρως με την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Ισως σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η πιο "ελπιδοφόρα" εξέλιξη θα ήταν η απώλεια της δεδηλωμένης απόψε το βράδυ στην Βουλή, που θα ανοίξει τον δρόμο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υπό νέα ηγεσία, που θα στηρίζεται από μία ευρεία πολιτική πλειοψηφία η οποία χρειάζεται πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου