Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

BBC: Κρίσιμη νύχτα για τον Παπανδρέου

Την κρίσιμη "μάχη" για την ψήφο εμπιστοσύνης δίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας δεχθεί νέες εκκλήσεις για παραίτηση από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, ρίχνοντας στο κενό τα σχέδια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως αναφέρει το BBC.

BBC: Κρίσιμη νύχτα για τον Παπανδρέου
Κατά την χθεσινή του τοποθέτηση στη βουλή, ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς ζήτησε πρόωρες εκλογές προτού αποχωρήσει από την αίθουσα με τους βουλευτές του.

Οπως αναφέρει το BBC, ότι η χθεσινή ήταν μία ημέρα με πολιτικά παζάρια και παιχνίδια εξουσίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποίησε ότι δεν θα έχει την στήριξη του κόμματός του για να προχωρήσει στο δημοψήφισμα, ενώ αντιμετώπιζε και την απώλεια της δεδηλωμένης στην Βουλή τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Οπως δήλωσε στο δίκτυο το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ.Παπανδρέου αποφάσισε να πάρει πίσω το δημοψήφισμα με την ελπίδα να διατηρήσει την ενότητα στο κόμμα του.
Ωστόσο, το BBC επισημαίνει ότι όπως έγινε γνωστό, είτε κερδίσει είτε χάσει, οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συνεχιστούν. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν θα κερδίσει ή θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς όλα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Αυστραλιανός Τύπος: Ανεπιθύμητος ο Παπανδρέου στην Ευρώπη
Την εκτίμηση ότι η πρωθυπουργική θητεία του Γεωργίου Παπανδρέου έφτασε στο τέλος της διατυπώνει, σχεδόν, στο σύνολό του ο αυστραλιανός Τύπος, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
"Στην Ευρώπη έγινε ανεπιθύμητος", γράφει η εφημερίδα The Australian που συμπληρώνει ότι "οι Ευρωπαίοι τον άφησαν στα κρύα του λουτρού", ενώ εκφράζει αμφιβολίες, αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε ανάλογο μήκος κυμαίνονται και τα δημοσιεύματα των άλλων εφημερίδων.
Σύμφωνα με το ABC, ο κ. Παπανδρέου έχει δεχθεί να παραιτηθεί υπό την προϋπόθεση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να διαπραγματευτεί τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. "Έτσι θα φύγει αξιοπρεπώς και θα σώσει και την κυβέρνησή του" ανέφερε το ABC συμπληρώνοντας: "Υπό την προϋπόθεση πως θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, κάτι που δεν είναι βέβαιο"'.
Πάντως σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα The Australian σημειώνει ότι "καλά έκανε και ζήτησε το δημοψήφισμα ο Παπανδρέου. Οι θυσίες που ζητά η Γερμανία από τους Έλληνες είναι μεγαλύτερες απ' αυτές που έκαναν οι Γερμανοί, αμέσως μετά τον πόλεμο". Προσθέτει δε πως ο κ. Παπανδρέου έκανε τόσο τους Έλληνες να κατανοήσουν τι διακυβεύεται αλλά και τους Ευρωπαίους, πως οφείλουν να αναθεωρήσουν κάποιες πολιτικές τους.
Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review έχει ως κύριο τίτλο "Η Ελλάδα απειλείται με έξωση από το ευρώ". H ίδια εφημερίδα, που αφιερώνει αρκετές σελίδες της στις εξελίξεις, σημειώνει πως λόγω της ελληνικής κρίσης συνεχίστηκε η πτώση στις αυστραλιανές συναλλαγές καθώς και της αξίας του δολαρίου Αυστραλίας.
Δημοσιεύει ακόμα ένα πορτραίτο του Έλληνα πρωθυπουργού για τον οποίο αναφέρει ότι "πίσω από την ευγένεια του και την ηρεμία του, κρύβεται ένας άνδρας με ατσάλινη θέληση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου