Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Άγνωστος ο αριθμός των off shore στην Ελλάδα

Στη δέσμευση 140 τραπεζικών λογαριασμών ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ έχει προχωρήσει το ΣΔΟΕ, όπως αποκάλυψε στον Αθήνα 984, το στέλεχος του Σώματος Νικόλαος Λέκκας, ο οποίος επέμεινε ότι οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν σωστά και εγκαίρως το ΣΔΟΕ, καθυστερώντας έως και 12 μήνες την αποστολή στοιχείων. Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» στη διάρκεια της οποίας παρουσιάζεται η έρευνα του σταθμού για τη Φοροδιαφυγή είπε ακόμη ότι, το ΣΔΟΕ ψάχνει τα Υποθηκοφυλάκια και τις Πολεοδομίες όλης της χώρας για να εντοπίσει τις οφ σορ εταιρίες μέσω των ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Το Κρανίδι, ο δήμος των 5.000 κατοίκων στο νομό Αργολίδας, αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών, με την αντιστοιχία να βρίσκεται μια ανά 25 κατοίκους.
Η καταγραφή των οφ σορ εταιριών στη χώρα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση και ο έλεγχος στον τομέα των επιχειρήσεων προϋποθέτει παγκόσμια συνεργασία, δήλωσε στον Αθήνα 984 ο πρώην διευθυντής Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ Παναγιώτης Δουβής και πρόσθεσε ότι, είναι σχεδόν άγνωστα τα μεγέθη στη χώρα μας.
«Υπάρχει σταδιακός έλεγχος. Το 2003 ξεκίνησε η πρώτη καταγραφή ακινήτων, που ήταν το 3 με 15%. Το πρόβλημα είναι ότι έχουν εξαιρεθεί τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με ναυτιλιακό κεφάλαιο. Στον τομέα των ακινήτων μπορεί να γίνει έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δουβής.
Παράλληλα, απέδωσε την «άνθιση» των οφ σορ στη χώρα μας στο γεγονός ότι, η φορολογική επιβάρυνση που φτάνει και το 40% είναι υπερβολική στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, στα επτά τρισεκατομμύρια δολάρια, ή στο 8% της παγκόσμιας επένδυσης εκτιμάται ο τζίρος των offshore εταιριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου