Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

50% περικοπή πόρων για την Ελλάδα στο επόμενο ΕΣΠΑ

50% περικοπή πόρων για την Ελλάδα στο επόμενο ΕΣΠΑ13 βουλευτές από τις 13 ελληνικές περιφέρειες αναδεικνύουν το θέμα με ερώτηση στη Βουλή 

Τον κίνδυνο να κατανεμηθούν λιγότερα ευρωπαϊκά κονδύλια στη ......
χώρα μας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 αναδεικνύουν 13 βουλευτές της Ν.Δ που εκπροσωπούν τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Η πρωτοβουλία ανήκει σε νέους, ως επί το πλείστον Βουλευτές με επικεφαλής τον Οικονομολόγο και Βουλευτή Α΄Πειραιά κ. Κώστα Κατσαφάδο, τον Πανεπιστημιακό και Βουλευτή Δωδεκανήσου κ.Μάνο Κόνσολα και το Βουλευτή Κορινθίας κ.Χρήστο Δήμα.
Οι Βουλευτές ζητούν να υπάρξει ειδική ρήτρα στην κατανομή των πόρων για την Ελλάδα που θα εμπεριέχει τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας αφού τα στοιχεία της EUROSTAT, με τα οποία θα γίνει κατανομή, εκτείνονται μόνο μέχρι το 2009 και δεν συνυπολογίζουν την ύφεση, τη δραματική μείωση του ΑΕΠ και την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.
Όπως τονίζουν στην ερώτηση οι βουλευτές:
«Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι ότι το ΑΕΠ και των 13 Ελληνικών Περιφερειών έχει υποστεί δραματική μείωση την τελευταία τριετία.
Η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και οι άλλες 11 Περιφέρειες απέχουν πολύ από την εικόνα που είχαν το 2009.
Αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν αυτά τα δραματικά δεδομένα, η κατανομή των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού θα συνιστά άδικη και ετεροβαρή αντιμετώπιση για τη χώρα μας.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε όλους μας και το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες της Ε.Ε, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία, πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό κατά 150 δις ευρώ και ζητούν να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και αρχικά είχε υπολογιστεί ότι θα ολοκληρωνόταν τον Μάρτιο του 2013.
Είναι σαφές ότι η Ελληνική πλευρά οφείλει να θέσει το θέμα εμφατικά, τόσο στα πλαίσια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, όσο και στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Είναι απαραίτητο να ζητηθεί η θέσπιση ειδικής ρήτρας, στην κατανομή των κονδυλίων της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2013-2020.
Αυτή η ρήτρα, θα πρέπει να συνυπολογίζει την μείωση του ΑΕΠ της τελευταίας τριετίας, που δεν καταγράφεται, και τα αποτελέσματα της ύφεσης στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Εάν η Ελλάδα προτίθεται να θέσει τη θέσπιση ειδικής ρήτρας για την κατανομή των κονδυλίων, στην οποία θα εντάσσεται η μείωση του ΑΕΠ και θα συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις της ύφεσης στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες.
Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις της Ελληνικής πλευράς προκειμένου να αποτραπεί η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη.

Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/252416/50-perikopi-poron-gia-tin-ellada-sto-epomeno-espa#ixzz2C6pFnCmA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου