Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

"Φωτιά" η λίστα Λιχτενστάιν




Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση των 4.527 προσώπων που περιλαμβάνονται στη γνωστή ως «λίστα Λιχτενστάιν» ή «λίστα Κίμπερ», καθώς από τον Φεβρουάριο του 2008, οπότε και παρελήφθη από τις ελληνικές Αρχές, παραμένει «κλειδωμένη» στο ......
Υπουργείο Οικονομικών.
 
Η περίφημη λίστα έφθασε στην Ελλάδα με την ίδια μέθοδο που αποκτήθηκε και η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ». Έγινε ερώτηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη. Πέρασαν 2 χρόνια, έως ότου, στις 2 Μαρτίου του 2010, κατατίθεται ερώτηση προς τον τότε «τσάρο» της Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, από τον κ. Κουβέλη. Η απάντηση αφοπλιστική. «Κατέχουμε τη λίστα και την αξιοποιούμε. Το Υπουργείο Οικονομικών αξιοποιεί στοιχεία ανεξαρτήτως πηγής» αναφέρει με στόμφο ο κ. Παπακωνσταντίνου. Έκτοτε ουδεμία αναφορά. Τη σκυτάλη παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρες ερωτήσεις. Στις 11 Οκτωβρίου του 2012, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης και Βασίλης Οικονόμου, καταθέτουν ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για την τύχη της λίστας Ελλήνων καταθετών στο Λιχτενστάιν και το Λουξεμβούργο. Δεν πήραν ποτέ απάντηση, όπως λένε οι βουλευτές μιλώντας στη zougla.gr.



Η υπόθεση όμως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς, σύμφωνα με το Βήμα, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης έκανε λόγο περί «παράνομης κτήσης» της λίστας και έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, εκθέτοντας τον πρώην υπουργό, ο οποίος τόνιζε ότι τα στοιχεία αξιοποιούνταν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μάλιστα, μιλώντας (24 Οκτωβρίου του 2012) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας υποστήριξε ότι η «λίστα Λιχτενστάιν» μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επειδή περιήλθε επισήμως στις ελληνικές Αρχές σε αντίθεση με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο συντάκτης και οι διαδρομές

Τα στοιχεία-φωτιά είχε αντιγράψει ο υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λιχτενστάιν, Χάινριχ Κίμπερ. Στη λίστα περιέχονται 4.527 ονόματα καταθετών, μεταξύ των οποίων Έλληνες και 1.000 Γερμανοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό τον πολύτιμο κατάλογο περιλαμβάνονται δυσθεώρητα ποσά, σε σχέση με τα στοιχεία των καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Η ιστορία της «λίστας Λιχτενστάιν» και οι διαδρομές της ανά την υφήλιο μοιάζουν με σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Πλέον, ο Χάινριχ Κίμπερ αναζητείται στο πλαίσιο εντάλματος σύλληψης από την Interpol.

Αφού βρίσκεται στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, γιατί αυτή η λίστα δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί; Γιατί δεν εκλήθησαν οι καταθέτες να δώσουν εξηγήσεις;

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα εύλογα ερωτήματα που ανακύπτουν.

Οι Γερμανοί αξιοποίησαν τα στοιχεία

Την ώρα που στην Ελλάδα επικρατεί σιγή ασυρμάτου, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) αγοράζουν το CD του Κίμπερ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ.

Βάσει του υλικού που περιείχε, η γερμανική Εισαγγελία του Μπόχουμ άσκησε αμέσως ποινικές διώξεις σε σημαίνοντα πρόσωπα της γερμανικής κοινωνίας που δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Οι γερμανικές οικονομικές Αρχές αξιοποίησαν τη λίστα, αφού αρκετοί Γερμανοί των οποίων τα ονόματα περιέχονται στον εν λόγω κατάλογο έσπευσαν - για να γλυτώσουν τις ποινικές συνέπειες - να κάνουν άρον άρον διακανονισμούς. Τα έσοδα από την αξιοποίηση της λίστας έφθασαν τα 200 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, οι Γερμανοί ξόδεψαν 4,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τη λίστα και εισέπραξαν από αυτήν 200 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν και άλλα CD που αγόρασαν οι γερμανικές Αρχές, ανάμεσα στα οποία και εκείνο που αφορά Γερμανούς καταθέτες στο Λουξεμβούργο. Είδαν ότι είχαν απρόσμενα έσοδα από τέτοιες λίστες και δήλωσαν μάλιστα ότι είναι πρόθυμες να συνεργασθούν με οποιαδήποτε Αρχή άλλου κράτους για να τους παράσχουν πληροφορίες.

Τον Νοέμβριο του 2010 εκδόθηκε απόφαση γερμανικού δικαστηρίου βάσει της οποίας επιτρεπόταν η  χρήση τέτοιων στοιχείων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

To xρονικό

Στις 2 Μαρτίου του 2010, ο Φώτης Κουβέλης, τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποβάλει ερώτηση προς τον τότε υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία είχε ως θέμα «Φορολογικοί Παράδεισοι».

Στο κείμενο, ο κ. Κουβέλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στις αρχές του 2008, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αγόρασαν DVD από ιδιώτη πληροφοριοδότη (πρώην υπάλληλο της τράπεζας του Λιχτενστάιν LGT Group), το οποίο περιείχε σημαντικά στοιχεία για καταθέτες, οι οποίοι μέσω ιδρυμάτων του Λιχτενστάιν απέκρυβαν σημαντικά εισοδήματα και διέπρατταν εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Βάσει του ανωτέρω αποδεικτικού υλικού, η αρμόδια Εισαγγελία του Bochum άσκησε ποινικές διώξεις σε διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα στη Γερμανία. (…) Ήδη μέχρι σήμερα η Γερμανία έχει εισπράξει 180.000.000 ευρώ από τη διαδικασία αυτή, ενώ κατέβαλε για την αγορά του DVD το ποσό των 4,6 εκατ. ευρώ».

Στη συνέχεια, ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του είχε σημειώσει ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η Γερμανία (μέσω της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών) προέβη σε αγορά και άλλου CD που περιέχει στοιχεία Γερμανών φοροφυγάδων σε ελβετική τράπεζα, για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, ενώ κατέληξε αναφέροντας ότι, στις αρχές Μαρτίου του 2008, ο τότε αρμόδιος Έλληνας υφυπουργός Οικονομικών απέστειλε στον Γερμανό ομόλογό του επιστολή με την οποία του ζητούσε όλα τα στοιχεία που αφορούν σε καταθέσεις σε ιδρύματα του Λιχτενστάιν από πρόσωπα που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα.

Οι ερωτήσεις του κ. Κουβέλη ήταν δύο:

- Έχουν γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τις αρχές Μαρτίου 2008, σχετικά με τις καταθέσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν, από πρόσωπα που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, σε συνάρτηση με τα ως άνω στοιχεία, για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό;

Δείτε την ερώτηση του κ. Κουβέλη:




«Αξιοποιούμε όλες τις πηγές»

Σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Διώτη περί μη νομιμότητας και κατ’ επέκταση αξιοποίησης της «λίστας Λαγκάρντ» έρχεται η απάντηση που είχε δώσει ο τότε υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, στην ερώτηση του κ. Κουβέλη.

Ο υπουργός είχε απαντήσει ότι βασική προτεραιότητα του ΥΠΟΙΚ είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση «πηγών» είχε τονίσει: «Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών αξιολογούνται και ελέγχονται κάθε είδους σχετικές πληροφορίες και στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην αρμόδια ελεγκτική αρχή και προέρχονται από οποιαδήποτε πηγή, συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών διοικήσεων». Παράλληλα, είχε αποσαφηνίσει ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου είχε παραλάβει από τις γερμανικές Αρχές τα στοιχεία σχετικά με τις καταθέσεις στο Λιχτενστάιν προσώπων που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα και είχε ήδη προβεί στις ενέργειες που προβλέπονται για τυχόν εντοπισμό διαφυγούσας φορολογητέας ύλης.

Η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου:



http://www.zougla.gr/money/article/fotia-i-lista-liktenstain

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου