Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς δεν έχει αρμοδιότητες στην παραλία του


Του Βαγγέλη Στολάκη
«Δεν μπορούμε να βάλουμε σε τάξη την αναρχία της παραλίας» σχολιάζει στην «Κ» ο δήμαρχος Καλαμαριάς, που στα 2/3 της περιμέτρου της βρέχεται από θάλασσα. Ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος, ο μόνος όπου οι πολίτες μπορούν να έρθουν άμεσα σε επαφή με τη θάλασσα και την πλαζ, δεν μπορεί να αξιοποιήσει το παραλιακό του μέτωπο γιατί…
δεν του ανήκει. Ελληνικό δημόσιο, Εθνική Τράπεζα, το προξενείο της Βουλγαρίας, ιδιώτες Έλληνες, Αλβανοί και Εβραίοι έχουν το δικό τους μερίδιο σε μια παραλιακή ζώνη πέραν των πέντε χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τα σύνορα με το δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι τα όρια της Καλαμαριάς. Ο δήμος ωστόσο, αρκείται στην αξιοποίηση ορισμένων «κομματιών» που του έχουν παραχωρηθεί με χρησιδάνεια και αδυνατεί να προχωρήσει στην κατασκευή έργων υποδομής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. «Αν είχαμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το εν λόγω τμήμα ο δήμος θα κέρδιζε έσοδα, απαραίτητα για τη λειτουργία του σε αυτή τη δύσκολη εποχή…» σχολιάζει ο Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Μπορεί τα σύνορα της Καλαμαριάς με το δήμο Θεσσαλονίκης να βρίσκονται κάπου στα μέσα της Σοφούλη, ωστόσο η συγκεκριμένη παραλιακή ζώνη δεν ανήκει σε κανέναν από τους δυο δήμους. Δέκα στρέμματα βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και δυο ανήκουν στο Βουλγαρικό Προξενείο. Εκεί, στο γνωστό Καραμπουρνάκι, βρίσκεται και το «επίμαχο» οικόπεδο που επιχειρήθηκε από τους ιδιοκτήτες του και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης να οικοδομηθεί και είχε προκαλέσει αντιδράσεις του δημάρχου και εκατοντάδων πολιτών. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Μπακογλίδης «χαρακτηρίσαμε τη συγκεκριμένη περιοχή ως χώρο πρασίνου και κοινών χρήσεων μέσα από το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να μπλοκάρουμε την ανοικοδόμηση του παραλιακού μετώπου. Προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει και για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο αναγκαστήκαμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και να αποζημιώσουμε τους ιδιοκτήτες δίνοντάς τους ίσης αξίας οικόπεδα σε άλλες περιοχές της Καλαμαριάς».
Παλατάκι και στρατόπεδο Κόδρα
Λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει μια τεράστια αλάνα που μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ γνωστού μπαρ. «Το οικόπεδο από ότι μαθαίνουμε ανήκει σε Αλβανούς και Εβραίους επιχειρηματίες» σχολιάζει ο δήμαρχος Καλαμαριάς και συμπληρώνει πως και στο πάνω μέρος του δρόμου, στην περιοχή όπου βρίσκεται το στρατόπεδο Κόδρα το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει περίπλοκο, με το δήμο να βρίσκεται στην… απέξω! Τριακόσια σαράντα στρέμματα ανήκουν στην Κτηματική Εταιρία του δημοσίου και άλλα πενήντα σε ιδιώτες. «Ο δήμος αρκείται στην φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων» συμπληρώνει ο κ. Μπακογλίδης.
Στην Κτηματική Εταιρία του δημοσίου ανήκει και το κτήριο σύμβολο της Καλαμαριάς. Το Παλατάκι, το οποίο παραχωρείται στο δήμο επίσης για τη πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων μόλις δυο φορές το χρόνο. Το κτίριο παραμένει κλειστό, τελευταίος υπουργός που κοιμήθηκε μέσα ήταν ο Τσιαρτιώνης και όπως σχολιάζει ο δήμαρχος «είναι έτοιμο να πέσει. Ευτυχώς δηλαδή που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και δεν μπορεί να πουληθεί» καταλήγει αναφερόμενος στις φήμες που το θέλουν να εντάσσεται στη λίστα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου ενδιαφέρεται να ζητήσει μεταβίβασή του στο ΥΜΑ-Θ και έχει στα χέρια του σχετική μελέτη αναπαλαίωσης. «Δανεική» όμως είναι και η παραλιακή λωρίδα της Αρετσούς, καθώς περισσότερα των 176 στρεμμάτων ανήκουν στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου και έχουν παραχωρηθεί στο δήμο Καλαμαριάς με… χρησιδάνεια. Έτσι, το γνωστό Καφενείο του Ψαρά και το Πολιτιστικό Κέντρο «Προποντίδα» αν και τα διαχειρίζονται οι υπηρεσίες του δήμου, δεν του ανήκουν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον Ναυτικό Όμιλο που ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.
Μαρίνα και γύρω περιοχή
Σε ό,τι αφορά τη μαρίνα Καλαμαριάς εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Στο παρελθόν ανήκε στον ΕΟΤ, περιήλθε στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών και σήμερα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. «Θέλουν να πουλήσουν την μαρίνα μονομερώς. Εάν πρώτα δεν υπάρξει αστική ανάπλαση της περιοχής, που σημαίνει ενιαία αξιοποίηση της μαρίνας και της γύρω περιοχής, κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει τα χρήματά του» δηλώνει ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, αναφερόμενος στις δυσκολίες που συναντά εκεί η διοίκηση όταν επιδιώκει κάθε είδους παρεμβάσεις. Ο ίδιος τονίζει πως ακόμα και όταν οι αρμόδιες δημοτικές αρχές ζήτησαν άδεια από την Κτηματική Εταιρία προκειμένου να καθαρίσουν την περιοχή γύρω από την μαρίνα υπήρξε η «προτροπή» εξ Αθηνών να μην γίνει κανενός είδους παρέμβαση. «Λέμε όχι στην μονομερή αξιοποίηση της μαρίνας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα εξελιχθούμε σε πατρικίους και πληβείους» επισημαίνει ο κ. Μπακογλίδης. Στο μεταξύ, στην περιοχή συναντήσαμε μια ακόμα… ιδιαιτερότητα. Παρότι το κομμάτι της παραλίας έχει δοθεί προς αξιοποίηση στο δήμο, με τη μορφή χρησιδανείου, μεγάλο τμήμα φυλάσσεται με φράχτες και κιγκλιδώματα λόγω της… μαρίνας, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό για τους πολίτες. Παραδίπλα βρίσκεται ο γνωστός Χαμόδρακας, ο οποίος ανήκει επίσης σε «τρίτους» και εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτήριο, ενώ σε απόσταση λίγων μέτρων μεγάλο τμήμα της παραλίας καταλαμβάνει το νοσοκομείο «Παναγία», το ακίνητο του οποίου ανήκει επίσης σε ιδιώτες.
«Θα κερδίζαμε χρήματα»
Σε αντίθεση με την παραλιακή ζώνη, όπου ο δήμος Καλαμαριάς έστω και με τα χρησιδάνεια έχει τη δυνατότητα να την αξιοποιήσει εν μέρει, στο πάνω μέρος της Νικολάου Πλαστήρα, το σύνολο των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων ανήκει σε ιδιώτες. «Για να χτιστούν πολλές από αυτές τις οικοδομές επί δικτατορίας έπεσαν πολλά κορμιά» διευκρινίζει ο κ. Μπακογλίδης επισημαίνοντας πως «οι κάτοικοι έδωσαν μάχες για να μην ανοικοδομηθεί το παραλιακό μέτωπο». «Αν είχαμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την παραλία μας, ο δήμος θα κέρδιζε έσοδα, απαραίτητα για τη λειτουργία του σε αυτή τη δύσκολη εποχή» καταλήγει ο κ. Μπακογλίδης ολοκληρώνοντας την περιήγησή του στο παραλιακό μέτωπο του δήμου του, που όμως δεν του ανήκει!
Η ιστορία της Καλαμαριάς
Η περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια ακόμα, όπως μαρτυρούν ευρήματα στο ακρωτήριο Καραμπουρνάκι. Η ονομασία Καλαμαριά πρωτοεμφανίστηκε το 1083 και αναφερόταν σε όλη την περιοχή νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο στην περιοχή του σημερινού δήμου. H πραγματική γεωγραφική περιοχή της Καλαμαριάς εκτείνονταν από τα σημερινά Νέα Μουδανιά έως τη Θέρμη. Το 1920 έγιναν οι πρώτες εγκαταστάσεις πληθυσμών προσφύγων, από την Γεωργία. Ωστόσο ο πραγματικά μαζικός εποικισμός έγινε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Συνολικά υπολογίζεται ότι μέχρι και 100.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στα προάστια. Πολλοί από αυτούς, κυρίως Ποντιακής καταγωγής εγκαταστάθηκαν στην Καλαμαριά. Την 1η Ιανουαρίου 1943 αποκτά διοικητική αυτονομία και γίνεται δήμος, καλύπτοντας έκταση 7.200 στρεμμάτων. Ο δήμος σήμερα χωρίζεται σε 12 γεωγραφικές ενότητες, στις οποίες δόθηκαν κυρίως ονομασίες των πατρίδων των προσφύγων, πρώτων κατοίκων της Καλαμαριάς: Νέα Κρήνη, Νέα Τραπεζούντα, Καραμπουρνάκι, Νέα Αρετσού, Άγιος Ιωάννης, Άνω Βυζάντιο, Άνω Κηφισιά, Άγιος Παντελεήμων, Ναύαρχος Βότσης, Φοίνικας, Κατιρλί, Κουρί, Δέρκων και Μίκρα.
«Παρών»… αποτάσσοντας τον πράσινο μανδύα(;)
Το τελευταίο διάστημα όπως παρατηρούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από την… Ιπποκράτους έχοντας στο μυαλό του πως η σύνδεση με το Κίνημα θα λειτουργήσει αρνητικά στις επόμενες δημοτικές εκλογές για τις οποίες από τώρα έχει βάλει πλώρη. Ο ίδιος θεωρεί πως «στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρξουν χρίσματα αλλά Καλαμαριώτικοι συνδυασμοί». Έγινε δήμαρχος, εν μια νυκτί, όταν ο προκάτοχός του Χριστόδουλος Οικονομίδης ανακοίνωσε ξαφνικά την απόφασή του να αποσυρθεί από τα κοινά και να παραιτηθεί από το δημαρχιακό θώκο. Από τα γήπεδα του μπάσκετ, στις σχολικές αίθουσες ως δάσκαλος και μετά τις εκλογές του 1998 αδιάλειπτα σε κάποια θέση αντιδημάρχου στο δήμο Καλαμαριάς. Έκανε ένα πέρασμα από τη θέση του προέδρου δημοτικού συμβουλίου ενώ το 2010 έφτασε μια ανάσα από την εκλογή του την πρώτη Κυριακή ως δήμαρχος.
Σήμερα και ενώ οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει, το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές ήρθε τρίτο στην παραδοσιακά «πράσινη» Καλαμαριά, ο Θεοδόσης Μπακογλίδης είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει για ακόμα μια φορά την ψήφο του κόσμου, γνωρίζοντας πως η σύνδεσή του με το άλλοτε μεγάλο κόμμα του δικομματισμού του μειώνει… πόντους. Για το λόγο αυτό ο ίδιος, όπως σχολιάζουν στην «Κ» οι «σύντροφοί» του από τη Βασιλέως Ηρακλείου, ακολουθεί μια πολιτική «ήξεις αφίξεις». «Δηλώνει ακόμα ΠΑΣΟΚ αλλά δεν συμμετέχει στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του Κινήματος. Ίσως γιατί επιθυμεί να υποστηριχτεί από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, στελέχη των οποίων άλλωστε έχει στη δημοτική του παράταξη» σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Μπακογλίδης και στις περασμένες εκλογές έφερε την ταμπέλα του ανεξάρτητου. Ο ίδιος όπως και η παράταξή του πάντα το έπαιζαν πιο…ανοικτοί» ισχυρίζεται στην «Κ» ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Δαμιανός Παπαδόπουλος αναφερόμενος στη συνεργασία του κ. Μπακογλίδη με την…αντίπερα όχθη. «Δήλωνε υπερκομματικός. Άλλωστε στο συνδυασμό του το 2010 συμπεριελήφθησαν τουλάχιστον δέκα υποψήφιοι που το 2006 τάχθηκαν με το Χάρρυ Κλυνν που υποστηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος διατηρεί μέχρι σήμερα καλές σχέσεις με το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος φέρεται να τον «επέβαλε» στις εκλογές του 2010, παρά το γεγονός πως το χρίσμα διεκδικούσε και η κατεξοχήν Παπανδρεϊκιά, Μαρία Παυλίδου γνωστή στο κομματικό ακροατήριο και ως «Μαρία της Έδεσσας» κατά τα λεγόμενα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Μπακογλίδης αν και προερχόμενος από οικογένεια προσκείμενη στην Ιπποκράτους στο παρελθόν δεν ανέπτυξε έντονη κομματική δραστηριότητα και εντάχθηκε στους κόλπους της «πράσινης» παράταξης μόλις το 2007.
Από μπασκετμπολίστας… δήμαρχος
Βέρος Καλαμαριώτης, αφού οι πρόσφυγες γονείς του εγκαταστάθηκαν και έζησαν στην περιοχή, ασχολείται με τα κοινά από το 1998, οπότε και πρωτοεξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από απόφαση του Χριστόδουλου Οικονομίδη να τον συμπεριλάβει στο συνδυασμό του. Δυο χρόνια μετά αναλαμβάνει καθήκοντα αντιδημάρχου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, θέση στην οποία τοποθετείται ξανά και μετά τις εκλογές του 2002. Για ένα διάστημα διετέλεσε πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας, ενώ τη διετία 2007-2008 καταλαμβάνει τη θέση αντιδημάρχου Οικονομικών για να βρεθεί ένα χρόνο μετά στο τιμόνι του δημοτικού συμβουλίου.
Η εύνοια Οικονομίδη
Η αλήθεια είναι πως ο προκάτοχός του Χριστόδουλος Οικονομίδης υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρος μαζί του, κάτι για το οποίο άλλωστε κατηγορήθηκε και από στελέχη της δημοτικής του παράταξης. Όταν παραιτήθηκε από τη θέση του δημάρχου στις 5 Φεβρουαρίου του 2010 δεν έκρυψε την προτίμησή του προς τον Μπακογλίδη, ερχόμενος σε ρήξη με τους άλλους διεκδικητές Μπάμπη Ξανθόπουλο, Μαρία Παυλίδου και Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Οι δυο τελευταίοι απέσυραν την υποψηφιότητά τους λίγο πριν στηθούν οι ενδοπαραταξιακές κάλπες και οι είκοσι συνολικά δημοτικοί σύμβουλοι εμπιστεύτηκαν το Μπακογλίδη δίνοντάς του 13 ψήφους. «Ανέκαθεν υπήρξε ευνοούμενος του Οικονομίδη» σχολιάζει στην «Κ» μέλος της παράταξης του Θεοδόση Μπακογλίδη και συμπληρώνει πως «δεν ενεπλάκη σε εσωκομματικές κόντρες. Είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Δεν απασχολεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως κάνουν άλλοι συνάδελφοί του. Αρκείται στο να… διοικεί» αναφέρει χαρακτηριστικά. Γυμναστής στο επάγγελμα μέχρι να τον απορροφήσει ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης δίδασκε στο 9ο δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς. Παράλληλα διετέλεσε αντιπρόεδρος στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, προπονητής μπάσκετ, αντιπρόεδρος του εθνικού αθλητικού κέντρου της Μίκρας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης.
Απόλλων Καλαμαριάς και Χάρρυ Κλυνν
Ο Απόλλων Καλαμαριάς μάλιστα υπήρξε και η αφορμή για να γνωριστεί με τον Οικονομίδη αλλά και τον Βασίλη Τριανταφυλλίδη, γνωστό ως Χάρρυ Κλυνν, με τον οποίο μάλιστα βρέθηκε «απέναντι» στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και που σήμερα βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δυο τους γνωρίζονται από τότε που ο Μπακογλίδης υπήρξε παίκτης της ομάδας μπάσκετ του Απόλλωνα, στα διοικητικά της οποίας ενεπλάκη ο γνωστός Έλληνας κωμικός. Μέχρι σήμερα οι σχέσεις τους παραμένουν καλές και ο δήμαρχος δε χάνει ευκαιρία να το επιβεβαιώσει στην πράξη. Πρόσφατα μάλιστα παραβρέθηκε στα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Χλαρρυ Κλυνν στην Κατερίνη, ενώ στο παρελθόν σύχναζε και στο μπαράκι που διατηρούσε ο τελευταίος στην Καλαμαριά.

 http://www.karfitsa.gr/?p=90600

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου