Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Απερρίφθη η ένσταση περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου

Απερρίφθη η ένσταση περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίουΜε ψήφους 170 κατά και 47 υπέρ επί 217 ψηφισάντων, απορρίφθηκε στη Βουλή η ένσταση περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου, την οποία κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες. Η ψηφοφορία διεξήθη τελικά χωρίς την .....
παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για την αργοπορία στη μετατροπή της ψηφοφορίας από δι΄εγέρσεως σε ονομαστική.

Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν σέβεται την αρχή της δεδηλωμένης.
Την ένσταση περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες και υπεστήριξαν επίσης το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Ακολούθησε δι' εγέρσεως ψηψοφορία και νέος κύκλος έντασης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, με συνέπεια ο Πρόεδρος της Βουλής να αποδεχθεί τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Σκληρή επίθεση από την αντιπολίτευση
Απερρίφθη η ένσταση περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου
Κατά την τοποθέτησή της, νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου επιχειρηματολόγησε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου λέγοντας: «Δείχνετε υπόθαλψη και ανοχή σε όσους έφτασαν τη χώρα σ'αυτήν την κατάσταση. Παραβιάζονται άρθρα του Συντάγματος που αφορούν στις ελευθερίες. Παραβιάζεται το άρθρο του Συντάγματος που αφορά στην υπεράσπιση της δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι το 3ο Μνημόνιο όχι μόνο οδηγεί στην εξαθλίωση, αλλά καταργεί και δημοκρατικες αρχές. Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του κόμματος, Χρ. Γιαταγάνα, υποστήριξε ότι ο νόμος είναι καθ' ολοκληρίαν αντισυνταγματικός και απευθυνόμενη στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, είπε:
«Πως μπορείτε να ψηφίσετε ένα νόμο τον οποίο δεν έχετε προλάβει να το διαβάσετε και σαν άλλοι Χρυσοχοΐδηδες θα ρθειτε να μας πείτε 'συγνώμη δεν το διάβασα'; Θα πρέπει να ντρέπεστε».
Καταφέρθηκε μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη: «Δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο κ. Μανιτάκης με όσα έχει γράψει και πει θα υπέγραφε αυτό το κατάπτυστο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο (...) Είναι οδυνηρό και εξοργιστικό ότι καταπατάτε το σύνολο και την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος. Δεν θα σας κρίνει βέβαια αυτή η Βουλή, αλλά θα σας κρίνει η Ιστορία», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώτας, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, χαρακτήρισε ως έσχατη αντισυνταγματικότητα το ενδεχόμενο μή υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου. «Αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και δεν αρχίσει η πορεία ανάκαμψης της χώρας, θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει την χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή».
Όσον αφορά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την χαρακτήρισε γνωμοδοτική παραδεχόμενος ότι πράγματι «μιλά για 2-3 περιπτώσεις για τις οποίες ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα συμβατότητας», αλλά σημείωσε ότι «η ερμηνεία του Συντάγματος γίνεται και νομικά και πολιτικά».
Κατέληξε λέγοντας: «Ευθύνεται το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού, το οποίο υπηρετήσατε και υπηρετήσαμε. Η διαφορά είναι ότι εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας ενώ εσείς αγωνιάτε μήπως καταρρεύσει οριστικά το καθεστώς αυτό. Πρέπει να ψηφίσουμε τα μέτρα και να αρχίσει η πορεία ανάπτυξης , αυτό είναι το καθήκον μας».
Με στόχο τους 155
Κατά τη σημερινή κρίσιμη διαδικασία, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης, προσέρχονται στη Βουλή, με στόχο την εξασφάλιση 155 θετικών ψήφων στο πολυνομοσχέδιο.
Επειτα από τον μαραθώνιο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ τόσο με τους κυβερνητικούς του εταίρους όσο και με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο Α. Σαμαράς γνωρίζει ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία που μπορεί να έχει, αυτήν τη στιγμή.
Στη ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες ώρες έχει σημάνει «συναγερμός», καθώς μετά και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (τη Δευτέρα) για «παρών» στη σημερινή ψηφοφορία, τα περιθώρια διαρροών έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί δεδομένες τις 127 θετικές ψήφους από την πλευρά της ΝΔ, ενώ ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, και χθες, εκτιμά ότι οι απώλειες των βουλευτών του κόμματός του θα είναι τελικά κάτω από πέντε.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κοινοβουλευτική μάχη αντιμετωπίζεται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ως η «μεγαλύτερη μέρα του πόλεμου», κάτι το οποίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αφήσει να διαφανεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις του και αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στην ομιλία του στη Βουλή.
«Διαβατήριο»
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά, που αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ., θα είναι το «διαβατήριο» της χώρας προς την ανάκαμψη και παράλληλα έχει την πεποίθηση ότι μετά την επικείμενη ψηφοφορία θα απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι απόψε τα μέτρα θα «περάσουν» έστω και με μια μικρή σχετικά πλειοψηφία, ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις αρρυθμίες που υπήρξαν έως και την τελευταία στιγμή.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη, ο οποίος, στο «παρά πέντε» της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, εκδήλωσε την άρνησή του να υπογράψει τα μέτρα που αφορούσαν τον τομέα του.
Χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού στον κ. Κουβέλη. Η απειλή ότι εάν δεν υπέγραφε θα τον αντικαθιστούσε μέσα σε μία ώρα και στη συνέχεια η συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό ήταν οι λόγοι ώστε να μεταπειστεί ο κ. Ρουπακιώτης.
Ο πρωθυπουργός θα περιμένει να ολοκληρωθεί σήμερα η κοινοβουλευτική διαδικασία και από αύριο κιόλας θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους κυβερνητικούς του εταίρους προκείμενου να επιλύσει άμεσα αυτά τα προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη πολιτική κίνηση την οποία θα κάνει θα είναι ο ανασχηματισμός, θέμα το οποίο έχει ήδη συζητήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63734215

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου