Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ανθελληνικές προκλήσεις στην Αλβανία!

Το έντονο ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργείται στη γειτονική Αλβανία μαρτυρούν οι πρωτοφανείς ασχημίες εναντίον ελληνικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχε και ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, με πρωταγωνιστές Τσάμηδες, ακραίους Αλβανούς εθνικιστές, αλλά και Αλβανοκοσοβάρους, ανήμερα την 28η Οκτωβρίου στην......
περιοχή μεταξύ Τεπελενίου και Κλεισούρας.

Αλβανοί εθνικιστές κραύγασαν χυδαία συνθήματα κατά της Ελλάδας και εκσφενδόνισαν πέτρες και ξύλα εναντίον της αυτοκινητοπομπής, εκατό περίπου άτομα επιχείρησαν να εμποδίσουν τη μετάβαση της αντιπροσωπείας στο νεκροταφείο Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην Κλεισούρα.

Στην αποστολή συμμετείχαν ο πρέσβης κ. Νίκος Πάζιος, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Σούρλας, εκπρόσωπος του Aρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλβανίας, Βαγγέλης Ντούλες, και δεκάδες άλλοι εκδρομείς - συγγενείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν καταδιώκοντας τα ιταλικά στρατεύματα.

Όταν η αυτοκινητοπομπή έφτασε στη γέφυρα του Τεπελενίου, ομάδες Τσάμηδων και μελών της εθνικιστικής Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο βρίζοντας και πετώντας πέτρες, ξύλα και αυγά κατά των αυτοκινήτων και των λεωφορείων.

Με την επέμβαση της αλβανικής Αστυνομίας η αποστολή συνέχισε το ταξίδι και η κατάθεση στεφανιών στην Κλεισούρα, αλλά και στο δεύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο στους Βουλιαράτες, έγινε κανονικά.

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται λοιπόν πως βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών, σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες επανεκκίνησής τους, το κλίμα επιβαρύνθηκε και παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ κράτησε χαμηλούς τόνους, με τον εκπρόσωπό του κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα να καταδικάζει το γεγονός, στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για το διογκούμενο ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία.

Η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να φέρει το θέμα των κλιμακούμενων, και τροφοδοτούμενων από πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου, προκλήσεων στην Ε.Ε.

Από την πλευρά της η αλβανική κυβέρνηση απέφυγε, για μια ακόμη φορά, να αποδοκιμάσει προκλήσεις του είδους. Σε ανακοίνωσή της, η ομογενειακή οργάνωση «Ομόνοια» εκφράζει τη θλίψη και την απογοήτευση της μειονότητας «καθώς μικρή ομάδα ατόμων, μεταφερμένα από άλλες περιοχές προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια».


Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/249727/anthellinikes-prokliseis-stin-alvania#ixzz2BHmgEWVA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου