Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΝ ΟΛΑ! ΕΞΩΜΟΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΜΕ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ!


panepitimiakoi

ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Από την ίδια αφετηρία θα ξεκινούν τη μάχη για μία θέση στη δύσκολη αγορά εργασίας οι πτυχιούχοι των κολεγίων με τους αποφοίτους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Είκοσι τρία χρόνια μετά την έναρξη μιας διελκυστίνδας για την αναγνώριση ή μη των πτυχίων κολεγίων, η πρόσφατη απελευθέρωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη .....
χώρα μας οδήγησε στη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολεγίων, είτε αυτοί έχουν πρώτο πτυχίο είτε μάστερ είτε διδακτορικό. Η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας δίνει, επίσης, το πράσινο φως της αναγνώρισης και στους πτυχιούχους κολεγίων τα οποία προσφέρουν μεταπτυχιακά και ακολουθούν πρόγραμμα σπουδών κατά τα αμερικανικά πρότυπα.
Εξετάζουμε την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της ρύθμισης», ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Νίκος Σταυρακάκης. «Είναι απογοητευτικό για τους νέους επιστήμονες να διαπιστώνουν ότι το υπουργείο Παιδείας τους απαξιώνει σε μια εποχή που η κοινωνία θέλει την αξιοκρατία στην αγορά εργασίας και τη διαφάνεια στις ενέργειες της πολιτείας. Αντίθετα, το υπ. Παιδείας νομοθετεί υπέρ των κολεγιαρχών», συμπλήρωσε η γραμματέας της ομοσπονδίας κ. Ευγενία Μπουρνόβα. «Δεν θίγεται το Σύνταγμα, εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία» αντέτεινε στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων κ. Κωστας Καρκανιάς ανέφερε στην «Κ» ότι «πρόκειται για θετική εξέλιξη σε ένα θέμα που απασχόλησε τη χώρα για πάνω από δύο δεκαετίες. Ομως, δεν πρόκειται για αυτόματη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους κολεγίων. Γι' αυτό πρέπει να δούμε μήπως στην πράξη τεθούν πολύ υψηλά εμπόδια για τη χορήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων».
Ειδικότερα, στην πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου του υπουργικού συμβουλίου για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 20132016, ξεκαθαρίζονται τα ακόλουθα:
• Για να αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους πρέπει τα κολέγια να έχουν συμφωνία πιστοποίησης και δικαιόχρησης (franchising) με ΑΕΙ της Ευρώπης.
• Αναγνωρίζονται και οι προπτυχιακές σπουδές (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας, καθώς και οι μεταπτυχιακές σπουδές (έως τριετούς διάρκειας όταν πρόκειται για μάστερ και τουλάχιστον τριετούς διάρκειας για διδακτορικό δίπλωμα).
• Στην κατηγορία των κολεγίων περιλαμβάνονται και οι φορείς, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο, εφόσον τα προγράμματα έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης. Ουσιαστικά, αναγνωρίζονται τα πτυχία μεταπτυχιακών σπουδών κολεγίων, τα οποία ακολουθούν πρό-
Και οι παλιοί απόφοιτοι
Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στους πτυχιούχους των κολεγίων να διεκδικήσουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα (επαγγελματική ισοδυναμία, όπως αναφέρεται) με τους αποφοίτους των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Καρκανιάς, η ρύθμιση δεν αφορά μόνο τους νέους πτυχιούχους κολεγίων, αλλά και τους περίπου 25.000 που αποφοίτησαν από το 1989 (τότε ρυθμίστηκε το θέμα για πρώτη φορά από την ευρωπαϊκή Οδηγία 89/48) και κατόπιν από ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, ως παραρτήματά τους στη χώρα μας.
Πρακτικά, οι πτυχιούχοι των κολεγίων θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις στον δημόσιο τομέα, να έχουν τα μισθολογικά προνόμια που έως τώρα απολαμβάνουν οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και, ευρύτερα, θα έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ελληνικών δημόσιων ιδρυμάτων. «Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας παρέχει στον δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος», λέει η ρύθμιση. Μόνη εξαίρεση γίνεται στα επαγγέλματα για τα οποία απαιτούνται αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα, και ιδίως για τις θέσεις καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να χορηγηθεί ακαδημαϊκή αναγνώριση στα πτυχία των κολεγίων, κάτι που θα προσέκρουε στο Σύνταγμα.

http://www.makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7717:2012-11-25-15-41-28&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου