Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αντίστροφη μέτρηση για τη «μεγάλη λύση»


Συμφωνία για τη συνολική επίλυση του ελληνικού προβλήματος δρομολογείται για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την επόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο» περιλαμβάνει την εκταμίευση μίας τεράστιας δόσης, τη διετή επιμήκυνση και την κάλυψη του κόστους της με......
μείωση επιτοκίων παλαιών και νέων δανείων, μετάθεση χρόνου ωριμάνσης, επιστροφή κερδών από τόκους. Ο σχεδιασμός προβλέπει επικύρωση του νέου προγράμματος από επτά εθνικά κοινοβούλια μέχρι το Γιούρογκρουπ της 26ης Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να επισημοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιστρέφει εσπευσμένα από περιοδεία της στην Ασία προκειμένου να παραβρεθεί στο Γιούρογκρουπ της 20ης Νοεμβρίου παρόλο που δεν αναμένεται να επιτευχθεί εκεί ο συμβιβασμός σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Βερολίνο επιμένει να αρνείται νέο κούρεμα του με συμμετοχή του δημόσιου/θεσμικού τομέα.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚΟ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο της «Sueddeutsche Zeitung» και αναφερόμενος στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, δήλωσε: «Αυτό είναι η ουσιαστική αποστολή μας και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μέχρι την Τρίτη. Θα ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά αυτό θα είναι μια προοδευτική διαδικασία. Χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα, η οποία να διαρκεί για κάποιο διάστημα», μιλώντας σε συνέδριο της «Sueddeutsche Zeitung». Σημείωσε ότι το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας δεν περιλαμβάνει κάποια σχετική πρόταση και υπεραμυνόμενος της συνταγής δημοσιονομικής ασφυξίας που επιβάλει το Βερολίνο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλειμμάτων και χρέους ανέφερε ότι οι ανισορροπίες στην Ευρωζώνη γίνονται διαρκώς μικρότερες «και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».
Αποκαλυπτικό για τους σχεδιασμούς που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» με βάση το οποίο η Ευρωζώνη εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να χαρίσει αντί να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, μέχρι σημείο εξαφάνισης κάθε κέρδους, γεγονός που σημαίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν απώλειες. Γίνεται επίσης λόγος για δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είτε άτοκα είτε με επιτόκιο κοντά στο 0%, με τη διαφορά να καλύπτεται και σε αυτή την περίπτωση από άλλα μέλη της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν περιγράφοντας τις γενικές αρχές του νέου ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται υπό διαμόρφωση αναφέρθηκε σε «έναν συνδυασμό μέτρων», που «δεν πρέπει να περιλαμβάνει καμία αλλαγή στο συνολικό ποσό που χρωστάει η χώρα». «Η απόφαση θα είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων. Αλλά είναι σημαντικό να μην αγγιχτεί το κεφάλαιο. Υπάρχει ομοφωνία επ’ αυτού στην Ευρωζώνη», τόνισε.
Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράζα προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και άλλες κεντρικές τράπεζες.

 http://www.zoomnews.gr/?p=158698

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου