Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ποιους θα αφορά ενδεχόμενο νέο «κούρεμα»



Του Γιαννη Παλαιολογου
Ποιον θα αφορούσε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Σε ποιον ανήκει και άρα ποιον θα έπληττε περισσότερο ένα «κούρεμα» του επίσημου τομέα; Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο δημοσίου χρέους που δημοσιεύει ανά τρίμηνο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Σεπτέμβριος 2012), το χρέος της κεντρικής διοίκησης ανέρχεται σε 303,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 136,8 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και......
βραχυπρόθεσμοι τίτλοι (έντοκα γραμμάτια) υπό τη διαχείριση του ΟΔΔΗΧ και τα υπόλοιπα 166,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια υπό τη διαχείριση του Γενικού Λογιστηρίο του Κράτους.
Τη συντριπτική πλειοψηφία της δεύτερης αυτής κατηγορίας αποτελούν τα 148,8 δισ. που έχουμε λάβει από τον Μάιο του 2010 και πέρα από τους επίσημους πιστωτές μας –τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο– μέσω διμερών δανείων και του EFSF. Πρόκειται για το 49% του συνόλου του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, το μερίδιο του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (Official Sector) βρίσκεται κοντά στο 70%, ποσοστό που θα αυξηθεί –με την καταβολή της επόμενης δόσης– και σταθερά περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Στα διμερή δάνεια (σύνολο 52,9 δισ. ευρώ), το μεγαλύτερο μερίδιο είναι της Γερμανίας (15,2 δισ. ευρώ), εξ ου και ο ηγετικός ρόλος του Βερολίνου στον υπέρ πάντων αγώνα κατά του OSI (Official Sector Involvement), του «κουρέματος» δηλαδή των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι των επίσημων πιστωτών της. Ακολουθούν η Γαλλία με 11,4 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 10 δισ., η Ισπανία με 6,6 δισ. και η σκληροπυρηνική Ολλανδία με 3,2 δισ. Οι κατόπιν διασωθείσες Ιρλανδία και Πορτογαλία πρόλαβαν να συνεισφέρουν 347 εκατ. και 1,1 δισ. πριν εισαχθούν σε καθεστώς Μνημονίου. Ακόμα και η μικροσκοπική Μάλτα έχει βάλει το λιθαράκι της στην ελληνική διάσωση, με 50,6 εκατ. ευρώ.
H συζήτηση για το OSI δεν αφορά το σύνολο των σχεδόν 200 δισ. ευρώ που κατέχει ο επίσημος τομέας. Εκτός διαπραγμάτευσης βρίσκονται τα 21,7 δισ. ευρώ που έχει συνεισφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι σήμερα, καθώς το Ταμείο ποτέ δεν έχει δεχθεί οικειοθελώς «κούρεμα» στα δάνεια που παρέχει.
Σχετικά με τα περίπου 45 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, τα οποία αγόρασε στη δευτερογενή αγορά σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την ονομαστική αξία, έχει συμφωνηθεί η Φρανκφούρτη να διανείμει (μέρος από) τα κέρδη από την είσπραξη των σχετικών ποσών στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και αυτές στη συνέχεια να μεταβιβάσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αν όλα τα κέρδη μεταβιβαστούν στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 13 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να υποστεί ζημίες στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.
Μένουν τα 74 δισ. που έχει λάβει η χώρα μας από το EFSF. Η πρόταση που κυκλοφορεί αλλά συναντά έντονες αντιστάσεις αφορά την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (κόστος περίπου 50 δισ. μαζί με το μέρος της νέας δόσης που θα κατευθυνθεί εκεί) από ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς να επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο χρέος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_25/11/2012_502849

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου