Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ερχονται 88 δισ. εκτός εάν...

Θα εισρεύσουν το επόμενο τρίμηνο, μόλις επικυρωθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου

Περίπου 88 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στη χώρα στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012 εφόσον ομαλοποιηθεί η πολιτική κατάσταση κι επικυρωθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Οι εισροές αυτές είχαν δρομολογηθεί με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, αλλά φάνηκε προς στιγμήν να κινδυνεύουν υπό την απειλή του δημοψηφίσματος.
Η ματαίωσή του ανακούφισε τις Βρυξέλλες, οι οποίες, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν διασφαλίσεις ότι όλα τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει όχι μια βραχύβια υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά με προοπτική τουλάχιστον 4 μηνών ώστε να προλάβει να εφαρμόσει τη συμφωνία.
Υπ' αυτήν την προϋπόθεση, η χρηματοδότηση της χώρας θα γίνει ως εξής:
n Τα 8 δισ. θα έρθουν με την 6η δόση του παλαιού δανείου. Οπως είπε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο ώς τις 15 Δεκεμβρίου, αφού τότε εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
n Θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο η καταβολή 30 δισ. που θα δοθούν στις τράπεζες ως κίνητρο για να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα, κουρεμένα, και μεγαλύτερης διάρκειας στο πλαίσιο του PSI.
n Αλλα 30 δισ. θα δοθούν στην κυβέρνηση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δηλαδή για την απόκτηση μετοχών τους.
n Τέλος, περίπου 20 δισ. θα είναι η πρώτη δόση του νέου πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας. Αυτά πρέπει να δοθούν ώς τον Μάρτιο, αφού τότε λήγουν ομόλογα αξίας 14,5 δισ.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ. Για να κυλήσει ομαλά και με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα η χρηματοδότηση, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Προτεραιότητα έχει η διαμόρφωση της νέας δανειακής σύμβασης, που όπως είπε χθες ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ψηφισθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Πρόσθεσε δε ότι όλες οι διαδικασίες που αφορούν το νέο πρόγραμμα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώς το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, το σκέλος της νέας δανειακής σύμβασης που αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας, με άλλα λόγια το νέο Μνημόνιο, είναι κατά 90% έτοιμο μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τα μέτρα του 2012 έχουν συμφωνηθεί και τα μέτρα του 2013-2014, τα οποία υπολογίζονταν στο 2% του ΑΕΠ, ίσως να μη χρειασθεί να ληφθούν λόγω της ισόποσης εξοικονόμησης από τόκους χάρη στη συμφωνία του PSI.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αρχίσουν αμέσως, αύριο ει δυνατόν, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστική διαμόρφωση του νέου προγράμματος και του σχεδίου της νέας δανειακής σύμβασης. Κανονικά, πάντως, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η τρόικα επρόκειτο να επιστρέψει στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου.
Τέλος, πρέπει να διαμορφωθεί το νομικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο του νέου PSI, με στόχο την πλήρη ει δυνατόν συμμετοχή των ιδιωτών. Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012.
Οι υποχρεώσεις της χώρας περιλαμβάνουν, επίσης, την ψήφιση του προϋπολογισμού 2012 με όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα, την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου