Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Economist: "Μπλόφα" η σκληρή στάση της Ε.Ε. προς την Ελλάδα Πηγή:www.capital.gr

Με τον τίτλο “Παίζοντας πόκερ με τους Έλληνες” το περιοδικό Economist προσπαθεί να δώσει το στίγμα των χθεσινών συναντήσεων της Angela Merkel και του Nicolas Sarkozy με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συνόδου του G20 στις Κάννες.
Στο πόκερ, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες ότι η Ε.Ε. έχει όλα τα καλά χαρτιά, ενώ η Ελλάδα έχει μείνει με δύο “δυάρια”.
Ο Economist επισημαίνει την ουσιαστική αλλαγή στον τόνο που χρησιμοποίησαν τόσο η Merkel όσο και ο Sarkozy χθες βράδυ, με το Γάλλο πρόεδρο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Sarkozy απείλησε τους Έλληνες προτρέποντας να ψηφίσουν ότι θέλουν στο δημοψήφισμα αλλά να μην περιμένουν τη στήριξη των Ευρωπαίων στην περίπτωση του “όχι”, σημειώνεται στο άρθρο του Economist.
Είναι όμως αλήθεια όλα αυτά;
Είναι βέβαιο, συνεχίζει ο Economist, ότι οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστροφικές για τη χώρα βραχυπρόθεσμα. Τα έσοδά της θα ήταν στην υποτιμημένη δραχμή και τα χρέη της σε ευρώ. Έτσι δεν θα χρεοκοπούσε μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι τράπεζες.
Δεδομένου ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μόλις το 2% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι επιπτώσεις για τις υπόλοιπες χώρες δεν είναι τόσο τραγικές.
Ωστόσο, η πραγματική απειλή για την Ευρώπη είναι το παράδειγμα που θέτει ενδεχόμενη έξοδος της χώρας. Οι πολίτες άλλων χωρών της Ευρωζώνης θα δουν το απόλυτο χάος και θα πιστέψουν ότι τα χρήματά τους είναι πολύ πιο ασφαλή στις γερμανικές παρά στις πορτογαλικές, ή ακόμη και στις ιταλικές τράπεζες.
Το ίδιο ίσως συμβεί και με τους επενδυτές ομολόγων, στέλνοντας τις αποδόσεις σε ιστορικά υψηλά, ενώ και η ΕΚΤ μπορεί να δεχτεί πλήγμα, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολες πιθανές διασώσεις στο μέλλον.
Το περιοδικό καταλήγει τονίζοντας. “Μέσα σε όλο αυτό το θόρυβο, ποιος δεν αισθάνεται ότι η τόσο σκληρή στάση της Ε.Ε. είναι μία μπλόφα; Το μόνο που μπορεί να τους προκαλεί ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας είναι φόβο”.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου