Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

"Τραπεζικές ασκήσεις ετοιμότητας για πιθανή ελληνική έξοδο απο το ευρώ"


Οι τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη αρχίζουν να παίρνουν... στα σοβαρά αυτό που μέχρι σήμερα φαινόταν μακρινό ενδεχόμενο:  την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Καθώς το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη διεξάγουν “ασκήσεις με πραγματικά πυρά” με σκοπό να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας.

Τι κάνουν; Ενισχύουν τις ενέργειες αντιστάθμισης κινδύνου για την έκθεσή τους στην Ελλάδα ενώ τα νομικά τους τμήματα κάνουν... φύλλο και φτερό τις δανειακές συμφωνίες που έχουν με ελληνικές εταιρείες.

Μέχρι σήμερα, οι μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ελλάδα εστιάζονταν στην πιθανότητα κρατικής χρεοκοπίας και στις ζημιές που θα έπρεπε να υποστούν οι τράπεζες λόγω των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, οι τράπεζες ολοένα περισσότερο προσπαθούν να διαλευκάνουν τι θα γίνει με τα δάνεια, πολλά εκ των οποίων είναι σε ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα “νεκραναστήσει” τη δραχμή.

Ένα μόνο είναι σίγουρο, συνεχίζει η Wall Street Journal, επικαλούμενη δηλώσεις τραπεζιτών. “Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα είχε τρομακτικές συνέπειες για τις τράπεζες της ηπείρου”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου