Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Moody’s


Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων της Κύπρου σε “Baa3” από “Baa1” προχώρησε η Moody΄s Investors Service τοποθετώντας την αξιολόγηση σε αναθεώρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση.

Ο οίκος υποβάθμισε επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε Prime-3 από Prime-2, αξιολόγηση την οποία επίσης τοποθέτησε σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι λόγοι της υποβάθμισης είναι εξής:



1. Η υψηλή πιθανότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας να χρειαστεί κρατική στήριξη το 2012 λόγω της αναμενόμενης μεγάλης απομείωσης της έκθεσης στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η κρατική στήριξη θα έχει σημαντική αρνητική επίδραση στους δείκτες χρέους της χώρας. Η έκταση της στήριξης ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω των σημαντικών καθοδικών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κινδύνων για την Ελλάδα.


2. Η απώλεια πρόσβασης στις αγορές και η συνεπαγόμενη πιθανότητα η κυβέρνηση να αναζητήσει χρηματοδότηση από επίσημες πηγές.


3. Η χειρότερη του αναμενομένου θεσμική ικανότητα έγκρισης και εφαρμογής των δομικών αλλαγών και των αλλαγών στον προϋπολογισμό που απαιτούνται για τη διόρθωση της αυξανόμενης τάσης του χρέους και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.


Η Moody’s εκτιμά πως η συνολική επίδραση των τριών αυτών παραγόντων στον κυβερνητικό ισολογισμό δικαιολογεί, στην καλύτερη περίπτωση, διαβάθμιση που αντιστοιχεί στη χαμηλότερη βαθμίδα της κλίμακας Baa. Η διαρθρωτική ακαμψία στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι αδυναμίες αυτές έχουν παράλληλα περιορίσει την ικανότητα της χώρας να απορροφά ενδεχόμενη αύξηση του χρέους, σημειώνει ο οίκος.


Η απόφαση της Moody’s να θέσει τη διαβάθμιση υπό αναθεώρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση αντανακλά την ανάγκη αξιολόγησης των κινδύνων καθοδικής απόκλισης που απειλούν τις δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης.


Κύπρος: Παραίτηση Χριστόφια ζητά η βουλή

Να αναλάβει τις ευθύνες του για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου και να παραιτηθεί εθελούσια από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αξίωσε η Κυπριακή Βουλή από τον Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με τον Αθήνα 984.
Η αξίωση αυτή περιέχεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 33 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον, το οποίο αποτέλεσε το αποκορύφωμα επτάωρης συζήτησης επί του πορίσματος της έρευνας που διενήργησε ο Πόλυς Πολυβίου για τα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν στην έκρηξη.


Στο ψήφισμά της, η Βουλή καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και με εθελούσια παραίτησή του να συμβάλει στη δημιουργία των επιθυμητών συνθηκών, για να μπορέσει ο τόπος και ο λαός να ξεπεράσουν τα προβλήματα" που δημιουργήθηκαν από την έκρηξη και για να ενισχύσει "τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας και αποφυγής αχρείαστης πόλωσης, μισαλλοδοξίας και διχασμού".


Το ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό για τον πρόεδρο, υποστήριξαν όλοι οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το καταψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αρχηγοί και βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου. Το ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι την ευθύνη για την έκρηξη δεν έφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά εκείνοι που αποφάσισαν την αποθήκευση των 500 τόνων κατασχεθέντων ιρανικών εκρηκτικών στη ναυτική βάση και δεν μερίμνησαν για την ασφαλή φύλαξή της.


Το ψήφισμα επισημαίνει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε σεβασθεί τα ευρήματα της ερευνητικής επιτροπής, την οποία ο ίδιος διόρισε νομότυπα και τον καλεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας τις θεσμικές και τις προσωπικές ευθύνες που του αποδίδονται στο πόρισμα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απορρίψει τα ευρήματα του πορίσματος για προσωπικές ευθύνες, ενώ θεωρεί ότι οι θεσμικές ευθύνες αναλήφθηκαν με τις παραιτήσεις των τέως υπουργών ΄μυνας και Εξωτερικών και του τέως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.


Από την έκρηξη είχαν σκοτωθεί 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο ανώτατα στελέχη του Ναυτικού, και καταστράφηκε ο κύριος ηλεκτροπαραγωγός στο Βασιλικό.


Το ψήφισμα απέδωσε φόρο τιμής στους νεκρούς και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Βουλής στις οικογένειές τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου