Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Βαβέλ για Μνημόνιο-Προϋπολογισμό στο υπουργείο Οικονομικών


Βαβέλ για Μνημόνιο-Προϋπολογισμό στο υπουργείο Οικονομικών

Θετικός ο απολογισμός Σαχινίδη για τη διετία 2009-2011, διαφωνεί ο υφυπουργός Ι. Μουρμούρας
Ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος (Α) κατά την ομιλία του στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ διακρίνονται επίσης ο νέος υφυπουργός Ιωάννης Μουρμούρας και ο .....Αναπληρωτής Υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης


Αθήνα
ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

Την άποψη ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε αισθητά» τη διετία Οκτώβριος 2009 - Οκτώβριος 2011 διατύπωσε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο οποίος παραμένει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από το 2009. Ο κ. Σαχινίδης έκανε παρουσίαση των «επιτευγμάτων» της διετίας με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες». Η παρουσίαση Σαχινίδη διανεμήθηκε στον Τύπο από το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή.

Αντίθετη άποψη διατύπωσε στη Βουλή ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι. Μουρμούρας ο οποίος σημείωσε ότι «το Μνημόνιο 1 έχει αποτύχει» λόγω «λαθών και παραλείψεων των τελευταίων δύο ετών, που είχαν ως συνέπεια να φτάσουμε σε ένα χρέος μη βιώσιμο». Την Πέμπτη, σοβαρές αρνητικές πτυχές του προγράμματος επισήμανε στη γερμανική «Die Welt» και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. «Τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν πληγεί μέσω των μεταρρυθμίσεων τρεις φορές περισσότερο από αυτά των Ισπανών και δύο φορές περισσότερο από αυτά τον Ιρλανδών και των Πορτογάλων» είπε.

Ο κ. Σαχινίδης υποστηρίζει στην παρουσίαση ότι «οι κόποι των ετών 2009-11 δεν πήγαν χαμένοι» και παραθέτει δύο σημεία:

1. «Το πρωτογενές έλλειμμα του 2009 των 24 δισ. ευρώ (10.3% του ΑΕΠ) μειώθηκε σε 5 δισ. ευρώ (2.1% του ΑΕΠ) το 2011».

2. «Το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα (2,4 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ) για πρώτη φορά μετά το 2002»

Οσον αφορά το σημείο 2, ο Υφυπουργός κ. Μουρμούρας ήταν επιφυλακτικός ως προς τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012. Ο καθηγητής μακροοικονομικής έκανε λόγο για «φιλόδοξα νούμερα του προϋπολογισμού» και εμφανίστηκε «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος» όπως είπε.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε και την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου ότι η εθελοντική διαδικασία του κουρέματος θα οδηγήσει σε μείωση χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. «Εάν όλα αυτά εφαρμοστούν και αποδώσουν, θα έχω κι εγώ προσωπικά την ευκαιρία να πω ότι όσο ήμουν στο υπουργείο Οικονομικών αφαίρεσα από τις πλάτες της χώρας 100 δισεκατομμύρια χρέους» είχε δηλώσει ο κ. Βενιζέλος στην Αθήνα (27/10) αμέσως μετά τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου.

«Η καθαρή μείωση του χρέους που προκύπτει είναι περίπου 50 δισ. ευρώ κι όχι 100 δισ. ευρώ, όπως ακούγεται» ανέφερε στη Βουλή ο κ. Μουρμούρας και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν και οι τελικοί όροι του προγράμματος και ειδικότερα αν τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό ή το ελληνικό δίκαιο. Αργότερα τα οικονομικά εγχειρίδια θα χρεώσουν, πιστώσουν -εσείς θα διαλέξετε το ρήμα- αυτό που συμβαίνει τώρα, ως μια προληπτική συντεταγμένη χρεοκοπία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου