Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Σόρος: Η Ελλάδα κινδυνεύει από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Τον "πραγματικό κίνδυνο" μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί πιθανότητες μαζικής φυγής καταθέσεων από τράπεζες άλλων χωρών, δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Σόρος: Η Ελλάδα κινδυνεύει από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία
Η όποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "πρέπει να γίνει με ελεγχόμενο τρόπο" και πως οι αρμόδιες αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα "παραμείνουν ζωντανές" και οι καταθέσεις ασφαλείς είπε ο κ. Σόρος, μιλώντας από το Βουκουρέστι.

"Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα γίνει, είναι όμως ένας πραγματικός κίνδυνος". Χωρίς στήριξη για τους δανειστές, "μπορεί να υπάρξει μαζική φυγή καταθέσεων και σε άλλες χώρες. Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης", προειδοποίησε.
Επίσης, οι ευρωπαϊκές Αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Ταμείο τους για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προκειμένου να δώσουν στην Ελλάδα μια ευκαιρία για να βρει τρόπο να βγει από την κρίση, συμπλήρωσε ο μεγαλοεπενδυτής.
Σχετικά με το προτεινόμενο εθελοντικό "κούρεμα" του 50% επί των ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, ο κ. Σόρος εκτιμά ότι "δεν είναι αρκετό", ενώ για την κατάσταση στην Ευρώπη θεωρεί ότι είναι κρίσιμη και ότι "οι αρχές κάνουν πολύ λίγα, πολύ αργά, αλλά μπορούν ακόμα να διορθώσουν την κατάσταση".
Όσο για το ευρώ ο κ. σόρος πιστεύει ότι "είναι εδώ για να μείνει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου