Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΙΟΒΕ: Υποχωρεί σημαντικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στοιχεία Οκτωβρίου

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2009 υποχώρησε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις 67,5 μονάδες από 70,6 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα "Αποτελέσματα Οικονομικής Συγκυρίας Οκτωβρίου" του ΙΟΒΕ.

ΙΟΒΕ: Υποχωρεί σημαντικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ η απαισιοδοξία είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ έντονη είναι η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η αναμονή για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και τις καθοριστικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, η παράταση της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου και η συνεχής άνοδος της ανεργίας, δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό πλέον επίπεδο, επισημαίνει το ΙΟΒΕ.
Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι και ανασφαλείς για την εξέλιξη της οικονομίας, των οικονομικών του νοικοκυριού τους και την ανεργία, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνεχώς εξαγγέλλονται - ενίοτε νομοθετούνται κιόλας -, αλλά εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται, επιδεινώνουν το κλίμα και τη δυσπιστία.
Στους επιμέρους τομείς, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται οριακά στο Λιανικό Εμπόριο, σημειώνοντας αντίθετα δεινή υποχώρηση στις Κατασκευές και ηπιότερη στις Υπηρεσίες και τη Βιομηχανία. Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται πτωτικά, σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, διευρύνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής, αλλά και οι εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αντίθετα να καταγράφουν αποκλιμάκωση.
- στις Υπηρεσίες, έντονη είναι η πτώση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, με τις αντίστοιχες για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, αλλά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να κινούνται επίσης πτωτικά, αν και ηπιότερα.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν, ενώ σημαντική είναι η αποκλιμάκωση στο δείκτη εκτιμήσεων για τα αποθέματα. Τις εξελίξεις αυτές όμως αντισταθμίζει εν μέρει η πτώση στις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο.
- στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων καταγράφουν νέο χαμηλό ρεκόρ, ενώ πτωτικά κινούνται και οι προβλέψεις για την απασχόληση, υπογραμμίζοντας τη δεινή κατάσταση του κλάδου.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η κατάσταση που υποδηλώνεται από τους επιμέρους δείκτες είναι εκρηκτική, αφού τα επιμέρους στοιχεία καταγράφουν όλα νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ. Οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και του νοικοκυριού, χάνουν αμφότερες πάνω από 10 μονάδες, ενώ ανάλογη είναι και η μείωση στην πρόθεση για αποταμίευση. Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας υπερτονίζουν την αγωνία των πολιτών σχετικά με το φόβο απώλειας της εργασίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου