Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

H Νέα Υόρκη μπορεί να βυθιστεί!!!!

Εκθεση επιστημόνων προειδοποιεί για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από ένα νέο τυφώνα της ισχύος του «Αϊρίν»

Γόνδολες στη Νέα Υόρκη; Ακούγεται ίσως ρομαντικό, όμως οι πλημμυρισμένοι δρόμοι του νότιου Μανχάταν εκεί, όπου χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου οικονομικού κέντρου, οι αποκλεισμένες από τα νερά σήραγγες, και ένα κατεστραμμένο δίκτυο ύδρευσης της αμερικανικής μεγαλούπολης δεν περιέχουν κανένα ρομαντικό στοιχείο για τους συντάκτες της έκθεσης που ήρθε την περασμένη εβδομάδα στο φως της δημοσιότητας και κρούει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.......

«Οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τον πληθυσμό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, και οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν. Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αρκετούς από τους κινδύνους που έχουν σχέση με τις κλιματικές αλλαγές, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις και εκμεταλλευόμενη πολλές από τις ευκαιρίες που αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί», αναφέρεται στον πρόλογο της 600σέλιδης έκθεσης, η οποία συντάχθηκε υπό την αιγίδα της υπηρεσίας Ενέργειας και Ανάπτυξης της Νέας Υόρκης (New York State Energy Research and Development) και περιλαμβάνει τα συμπεράσματα τριετούς έρευνας επιστημόνων και ακαδημαϊκών των πανεπιστημίων Κολούμπια, Κορνέλ και του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης, για τις επιπτώσεις που έχει στην ίδια την πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά και στις ακτές, τις καλλιέργειες και τον πληθυσμό της ενδοχώρας της ομώνυμης πολιτείας η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Με νωπές ακόμη τις μνήμες από τον τρόμο που έσπειρε στην ανατολική ακτή ο τυφώνας Αϊρίν τον περασμένο Αύγουστο κι ενώ η Νέα Ορλεάνη πασχίζει ακόμη να κλείσει τις πληγές που άφησε πίσω του ο τυφώνας Κατρίνα, το 2005, οι επιστήμονες μιλούν πια ανοικτά για τον κίνδυνο να βυθιστεί ένα μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης, αν μέσα στα επόμενα χρόνια πληγεί από έναν νέο τυφώνα της ισχύος του «Αϊρίν».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν στην έκθεσή τους ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά, με αποτέλεσμα ακραία φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι τυφώνες να εμφανίζονται πια σε πολύ πιο τακτά διαστήματα από ό,τι στο παρελθόν. Οι σφοδρές καταιγίδες, οι οποίες προκαλούσαν πλημμύρες εκδηλώνονταν περίπου μια φορά στα δέκα χρόνια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όμως αυτό αλλάζει δραματικά, με αποτέλεσμα τέτοιου είδους καταιγίδες να πλήττουν μέσα στο άμεσο μέλλον την περιοχή αυτή τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. «Οσο πιο συχνά εκδηλώνονται φαινόμενα πλημμύρας σε παραθαλάσσιες περιοχές, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα οι περιοχές αυτές να εγκαταλειφθούν από τους κατοίκους τους μόνιμα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Εγκατάλειψη περιοχών«Οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Αρτ Ντε Γκαετάν, ένας από τους επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που συνέταξε την έκθεση, «είναι σαφές ότι μεγάλα τμήματα της πόλης θα πρέπει να εγκαταλειφθούν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας».
Οι περιοχές των Χάμπτονς του Λόνγκ Αϊλαντ, όπου οι εύποροι Νεοϋορκέζοι διατηρούν εξοχικές κατοικίες είναι από τις πρώτες που κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όμως τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι φτωχότεροι πληθυσμοί που κατοικούν στις παρόχθιες περιοχές της Νέας Υόρκης και κατά μήκος των ποταμών στα βόρεια της Πολιτείας. Η λήψη μέτρων εκ μέρους των αρχών της Πολιτείας, τα οποία θα βοηθήσουν τους πληθυσμούς αυτούς να προσαρμοσθούν σταδιακά στα νέα δεδομένα θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα, τονίζεται στην έκθεση, η οποία αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα της στον προληπτικό σχεδιασμό για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται πλέον εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Νέα Υόρκη αφορά το δίκτυο μεταφορών της, επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς πολλά σημεία του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ τα αεροδρόμια Κένεντι και Λα Γκουάρντια βρίσκονται στη στάθμη της θάλασσας, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους.
Δρόμοι, σήραγγες«Μέσα σε μία ώρα, πολλές από τις σήραγγες που ενώνουν το Μανχάταν με το Μπρονξ και άλλες περιοχές, κάτω από τον ποταμό Χάρλεμ θα έχουν πλημμυρίσει, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του δικτύου μεταφορών, υδροδότησης και αποχέτευσης μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας για έναν ολόκληρο μήνα, επισημαίνει η έκθεση.
Τα συμπεράσματα της τριετούς έρευνας των επιστημόνων έρχονται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο επιμένει να μπλοκάρει τα κονδύλια που προβλέπονται για τη δημιουργία μιας νέας κρατικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου