Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ζιν: Μία προσωρινή έξοδος θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα

Ζιν: Μία προσωρινή έξοδος θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα Μία προσωρινή έξοδος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Πορτογαλίας αποτελεί την μόνη λύση για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, όπως εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του......
ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Οπως ανέφερε ο Ζιν, «εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την νομισματική ένωση, οι Έλληνες θα αγοράζουν ξανά τα δικά τους προϊόντα και οι εύποροι Έλληνες θα επιστρέψουν στη χώρα τους για επενδύσεις. Το ίδιο θα συμβεί και σε περίπτωση αποχώρησης της Πορτογαλίας. Το ινστιτούτο Ifo έχει μελετήσει περίπου 70 υποτιμήσεις νομισμάτων και αποδείξαμε ότι η ανάκαμψη αρχίζει ένα με δύο χρόνια μετά. Φυσικά, προτείνουμε μία προσωρινή έξοδο».
«Η Ελλάδα και η Πορτογαλία που καταναλώνουν περισσότερα από αυτά που παράγουν, το κόστος θα πρέπει να μειωθεί κατά 30-40%, ώστε να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Αυτό επιχειρείται μέσω των μέτρων λιτότητας εντός της ευρωζώνης, πράγμα όμως το οποίο δεν θα αποδώσει καρπούς. Θα οδηγήσει τις χώρες αυτές στο χείλος του εμφυλίου πολέμου πριν επιτύχει. Γι αυτό μία προσωρινή έξοδος θα σταθεροποιήσει γρήγορα τις χώρες αυτές, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και οι λαοί θα αποτινάξουν το ζυγό του ευρώ», επεσήμανε ο Ζιν.
Αναφορικά με τις συνέπειες που ενδέχεται να επιφέρει μία έξοδος, ο Ζιν υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η καταστροφολογία που περιβάλλει την προοπτική εξόδου, καθώς η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα είναι ελεγχόμενη και θα συνοδεύεται από οικονομική στήριξη των τραπεζών και των εισαγωγών κρίσιμων προϊόντων.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα είναι καταστροφικό και δεν είναι αποτέλεσμα της εξόδου από την ευρωζώνη, αλλά της παραμονής της σε αυτή», υποστήριξε.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63740605

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου