Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

«Ηφαίστειο» ο ευρωπαϊκός Νότος: Με συλλήψεις και μεγάλη συμμετοχή η πανευρωπαϊκή απεργία στην Ισπανία

Με την ελάχιστη εξυπηρέτηση συγκοινωνιών, όπως σε κάθε απεργία, ακυρώσεις πτήσεων και 57 συλλήψεις από τα μεσάνυκτα και έπειτα ξημέρωσε στην Ισπανία η 14η Νοεμβρίου, ημέρα κινητοποιήσεων στον ευρωπαϊκό Νότο. Ισχυρή η συμμετοχή στο δημόσιο τομέα και στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Xειρόφρενο στα τρένα και ακυρώσεις πτήσεων και στην .......Πορτογαλία. Σε κινητοποιήσεις, εκτός από την τρίωρη στάση στην Ελλάδα, έχουν κάλεσει τα συνδικάτα και στην Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, από τα μεσάνυχτα και μετά έχουν γίνει 57 συλλήψεις και έχουν τραυματιστεί 14 άτομα -οι πέντε εκ των οποίων αστυνομικοί. Τα ισπανικά συνδικάτα, σύμφωνα με την El Pais, αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους που ξεκινούσαν από τα ξημερώματα είναι αρκετά υψηλή και κυμαίνεται κοντά στο 90%. Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες δεν λειτουργούν, όπως τα εργοστάσια των Νissan, Opel και Seat στην Καταλονία, της Volkswagen στη Ναβάρα ενώ ιδιαίτερα αισθητές είναι οι επιπτώσεις στους τομείς της βιομηχανίας χημικών, μετάλλων, κατασκευών αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Τα ξημερώματα, πικετοφόροι έβαλαν συμβολικά φωτιά σε λάστιχα μπροστά από την κεντρική αγορά της Βαρκελώνης, την MercaBarna. Μειωμένη είναι η κίνηση και στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης, την MercaΜadrid. Τα πρώτα λεωφορεία, για το ελάχιστο των δρομολογίων, ξεκίνησαν από τα αμαξοστάσια με τη συνοδεία αστυνομίας. Μέχρι το πρωί, είχαν ακυρωθεί περίπου 700 πτήσεις σε όλα τα ισπανικά αεροδρόμια. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης είναι ομαλή, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ.

Στην Πορτογαλία, οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης ενώ περίπου το 45% των πτήσεων της TAP έχει ακυρωθεί. Τα ξημερώματα έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στην Λισαβόνα και το Πόρτο. Τα δρομολόγια στον Τάγο προσφέρουν μόνο την ελάχιστη εξυπηρέτηση. Και στην Ιταλία της κρίσης, η οποία υφίσταται τις επιπτώσεις σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την υπαγωγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, έχουν προγραμματιστεί στάσεις εργασίας σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο Βέλγιο, στην απεργία συμμετέχουν οι σιδηρόδρομοι από τα ξημερώματα της Τετάρτης, με τις επιπτώσεις να είναι αισθητές και στα διεθνή δρομολόγια.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους, τα γερμανικά συνδικάτα, που δεν συμμετέχουν επίσημα στις κινητοποιήσεις, έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις και πορείες συμπαράστασης στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη (από το ελληνικό προξενείο προς την ΕΚΤ) στο Μόναχο, στη Στουτγκάρδη και στη Βρέμη.
 
http://www.lykavitos.gr/2012/11/blog-post_8059.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου