Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τράπεζες δεν θα ρίξουν ούτε ένα ευρώ στην αγορά

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τράπεζες δεν θα ρίξουν ούτε ένα ευρώ στην αγορά
Οι τράπεζες από την είσπραξη των 25 δις της αναμενόμενης δόσης δεν θα «ρίξουν» ούτε ένα ευρώ στην αγορά, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στις σημερινές συνθήκες βαθιάς ύφεσης και ενώ το σύνολο των μισθωτών και συνταξιούχων βλέπουν να......
εξανεμίζεται το εισόδημά τους και φθάνουν στο σημείο να μη μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση, «οι τραπεζίτες έχουν ήδη εισπράξει 25 δις από το ΤΧΣ και με την αναμενόμενη δόση των 31,5 δις περιμένουν να εισπράξουν τα υπόλοιπα για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους, διατηρώντας παράλληλα και το management, αφοί οι όροι που θα τεθούν θα είναι ευνοϊκοί».
Οπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «οι εκπρόσωποι της εσωτερικής τρόικας στις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τραπεζιτών, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι δεν είναι υπαίτιοι οι ίδιοι για την κατάρρευση των τραπεζών τους αλλά η πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, που προκάλεσε την υποβάθμιση των τραπεζών με αποτέλεσμα αυτές να αποκλειστούν από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων».
«Ακόμη υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια, που θα μπουν στο τραπεζικό σύστημα από αυτή τη διαδικασία, θα ενισχύσουν την τελείως « στεγνή» εσωτερική αγορά, και έτσι θα έχει θετική επίπτωση στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ανυπόστατους» αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά για τους ακόλουθους λόγους:
1. Η τρόικα αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος εξασκεί πίεση για μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε ΕΚΤ και E.L.A., και έτσι δεν επιτρέπεται καμία αισιόδοξη πρόβλεψη ότι τα χρήματα θα πέσουν στην αγορά, αφού πρόκειται να υποκαταστήσουν τη ρευστότητα, που εξασφαλίζουν οι τράπεζες από τον ELA και την ΕΚΤ.
2. Το μέρος της δόσης, που ανήκει στο ΔΝΤ μπορεί να μην καταβληθεί, επειδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έτσι το προς είσπραξη ποσό θα μειωθεί και δεν θα είναι αρκετό να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση.
3. Κανένα πιστωτικό ίδρυμα, έστω και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα έδινε δάνεια στην ελληνική αγορά σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκονται υπερχρεωμένες και άρα υψηλού κινδύνου. Το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί θα ήταν ίσως ευνοϊκές ρυθμίσεις των υφισταμένων δανείων ή διαγραφές επισφαλών απαιτήσεων.
Τέλος, τονίζεται ότι η τρικομματική Κυβέρνηση συνεχίζοντας την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και υποκύπτοντας στις εντολές της τρόικας, δεν μπορεί να ανακόψει την εσωτερική υποτίμηση και να θέσει τις βάσεις για ανάκαμψη και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Για να υπάρχει έστω και ελάχιστη πιθανότητα να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, πρέπει πρώτα να ανατραπούν οι βασικές πολιτικές επιλογές του μνημονίουκαι της συγκυβέρνησης , αναφέρεται στην ανακοίνωση και να τεθούν περιοριστικοί όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έτσι ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά.
«Οι ισχυρισμοί, περί ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, δεν δικαιολογούν την μέχρι σήμερα στήριξη των τραπεζιτών χωρίς να τίθενται όροι και προϋποθέσεις για την είσπραξη των ποσών της ανακεφαλαιοποίησης, που θα εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου», καταλήγει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112943806

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου