Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Reuters: Δεύτερο «κούρεμα» στους ιδιώτες προτείνει ο Σόιμπλε


Reuters: Δεύτερο «κούρεμα» στους ιδιώτες προτείνει ο Σόιμπλε

«Στο αποψινό Eurogroup θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια» για λύση
Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 13 Νοεμβρίου 2012 -φωτ.αρχείου [Photographer: Jock Fistick/Bloomberg]



Την επαναγορά από την ......
Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αποψινό Eurogroup, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters. 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την πώληση ελληνικών ομολόγων. 
Αισιοδοξία για λύση
«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ώστε να βρεθεί λύση για την Ελλάδα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2013.

Ο κ. Σόιμπλε ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προστατευθεί η γερμανική οικονομία και επισήμανε ότι η Γερμανία εισέρχεται σε δύσκολη φάση, καθώς εξασθενεί τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά, ωστόσο, την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο Moody's, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι δεν πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και τόνισε ότι η γαλλική οικονομία είναι πολύ σταθερή.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που ετοίμασε το υπουργείο του, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για σχεδιασμό με τον οποίο η Γερμανία ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις και ότι η χώρα επιτυγχάνει τον στόχο μείωσης του χρέους της τρία χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Την ίδια ώρα η "Bild", σε σημερινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη γερμανική κυβερνητική πηγή, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο συμφωνεί να δοθούν στην Ελλάδα επιπλέον 14 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014, ενώ επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την αποτροπή ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, με κάθε τρόπο. Μεταξύ των προτάσεων που μελετώνται είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα.
Deutsche Welle: Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για λύση 
Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο αποψινό Eurogroup φέρεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Deutsche Welle. 
Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση στο Βερολίνο. Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών, «ο Β. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα έθετε σε κίνδυνο και την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία».
Όπως γράφει το γερμανικό δημοσίευμα, «το ζητούμενο στο αποψινό Eurogroup, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2014. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη συνάντηση των Βρυξελλών.

Για το πρωί της Τετάρτης έχει οριστεί έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU και CSU) στο Βερολίνο όπου ο κ. Σόιμπλε θα ενημερώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Οι κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν πιεστικά προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση να έχουν στα χέρια τους την πλήρη έκθεση της Τρόικας»
.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια, γερμανική, πηγή, «την πρωτεύουσα της Βαυαρίας θα επισκεφτεί στις 9 Δεκεμβρίου ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Χορστ Ζέεχοφερ. Αυτό αναφέρει, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του βαυαρού πρωθυπουργού.

Στα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς θέλει με αυτή την επίσκεψη να βελτιωθούν οι σχέσεις με τους Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίες επλήγησαν από τις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών από τη Βαυαρία, όπως του γγ του CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ αλλά και του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ που είχαν υποστηρίξει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη».
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=484713

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου