Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι ΣΥΡΙΖΑρχες της Κεντρικής Μακεδονίας


Του Βαγγέλη Στολάκη
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκίνησε χθες στην Αθήνα τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, ωστόσο τα στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται επί ποδός εδώ και πολύ καιρό σε μια προσπάθεια να «σηκώσουν», παρέα με τους βουλευτές, τα ποσοστά της Κουμουνδούρου στη Βόρεια Ελλάδα.  Στελέχη, που κατά βάση προήλθαν από.....
το ΚΚΕ, μετέπειτα βρέθηκαν στο Συνασπισμό και τώρα «τρέχουν» για τη δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος, αφήνοντας πίσω τις συνιστώσες καθώς γνωρίζουν πως οι τελευταίες, μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν όταν το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί κάποια στιγμή να εισέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου και να δημιουργήσει κυβέρνηση.
Τα ηνία της Αλεξάνδρου Σβώλου, εκεί όπου βρίσκονται από κοινού τα γραφεία των βουλευτών αλλά και των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, κρατά ο σημερινός γραμματέας του συνασπισμού Νίκος Σαμανίδης. Καθηγητής στο επάγγελμα, αποσπασμένος εδώ και περίπου δυο χρόνια στο κόμμα, ανήκει στο πλειοψηφικό ρεύμα του Συνασπισμού. Προέρχεται από την Ανανεωτική Αριστερά, και στο παρελθόν ανήκε στο Κοκκινοπράσινο Δίκτυο, τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μέλος του  Δικτύου Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, ενώ στο παρελθόν δραστηριοποιήθηκε ενάντια στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο «Κοκκινοπράσινος»
Σημαντικό ρόλο στη Θεσσαλονίκη διαδραματίζει επίσης ο οικονομολόγος και φυσικός, Χρήστος Λιάσκος. Κεντρικό στέλεχος της Κουμουνδούρου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού εδώ και περίπου τρία χρόνια εγκατέλειψε τις σχολικές αίθουσες, όπου δίδασκε ως καθηγητής δευτεροβάθμιας, καθώς αποσπάστηκε από το κόμμα. Θεωρείται επίσης από τα στελέχη εκείνα που είναι υπεύθυνα για τη «γραμμή» που θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντική συνεισφορά κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Σήμερα ανήκει στην πλειοψηφική τάση του Συνασπισμού, ενώ στο παρελθόν ανήκε στο «Κοκκινοπράσινο» δίκτυο. Μέχρι στιγμής έχει γράψει δυο βιβλία, το τελευταίο από κοινού με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, που για πολλούς θεωρείται ο υπουργός Οικονομικών μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Από γραμματέας του Συνασπισμού στην Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος επικοινωνίας στις βουλευτικές εκλογές του 2009, σήμερα ο Νίκος Παυλίδης είναι ένας από τους υπεύθυνους οργανωτικού του κόμματος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επαγγελματικό στέλεχος χρόνων, πρώην βιομηχανικός εργάτης, από το ΚΚΕ βρέθηκε στο Συνασπισμό και πιο συγκεκριμένα στο «Αριστερό Ρεύμα». Σήμερα συμμετέχει στην εκτελεστική γραμματεία της Κουμουνδούρου και από πολλούς «συντρόφους» του θεωρείται δυνατός «παίκτης» σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα της πόλης.
Ο ενωτικός… δάσκαλος
Εξέχων ρόλο φαίνεται πως έχει και ο προερχόμενος από την ΑΚΟΑ (επίσης συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) Μίλτος Οικονόμου, ο οποίος συντονίζει και οργανώνει το έργο του κόμματος στην Α’ Περιφέρεια. Σήμερα συμμετέχει στην «ΑΝΑΣΑ», μια οργάνωση που έχει συγκροτηθεί από στελέχη της Κουμουνδούρου που επιθυμούν την εξαφάνιση των συνιστωσών και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Προέρχεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού και βρίσκεται «κοντά» στο Δημήτρη Παπαδημούλη. Δάσκαλος στο επάγγελμα, ωστόσο, «είναι αποσπασμένος στο κόμμα κι αυτός» όπως δηλώνουν στην «Κ» τοπικά στελέχη.
Ο Δημήτρης Δημητριάδης, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα είναι και αυτός αποσπασμένος στην Κουμουνδούρου. Πρόκειται για επαγγελματικό στέλεχος του κόμματος που έχει την οργανωτική ευθύνη περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Ανήκει στην «Πλατφόρμα 2010», μια από τις δώδεκα τάσεις του κόμματος που δημιουργήθηκε από τα στελέχη εκείνα που ανήκαν στην Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού, που δεν ακολούθησαν όμως το Φώτη Κουβέλη όταν αυτός έκλεισε την πόρτα στο ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησε τη Δημοκρατική Αριστερά.
Η «προεδρική» νεαρά
Η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, θεωρείται ένα από τα νεότερα στελέχη του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγους μήνες «δοκιμάστηκε» στις κάλπες, ωστόσο δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις ψήφους εκείνες που θα της εξασφάλιζαν το εισιτήριο της Βουλής, όπως και στις εκλογές του 2010, στις οποίες ήταν υποψήφια του ψηφοδελτίου του Τάσου Κουράκη. Είναι υπεύθυνη συντονισμού των κομματικών οργανώσεων στις δυτικές συνοικίες. Πτυχιούχος της γαλλικής φιλολογίας και στο παρελθόν εργάστηκε ως ωρομίσθια καθηγήτρια στη πρωτοβάθμια. Είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Ωρομισθίων και συμμετείχε ενεργά στις συνδικαλιστικές διαδικασίες του κλάδου των δασκάλων. Έχει διατελέσει μέλος του  Κεντρικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Νεολαίας και Γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, ενώ στο 5ο και στο 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Θεωρείται από τους κατεξοχήν «προεδρικούς» της πόλης.
Ιδιαίτερα δραστήρια θεωρείται και η συνταξιούχος τραπεζικός Χριστίνα Σουλτανίδου, που είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και ανήκει στο Αριστερό Ρεύμα του Συνασπισμού. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα και γενική σύμβουλος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ στο παρελθόν υπήρξε υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.
Ο Γιώργος του «Δεν πληρώνω»
Δραστήριος όμως είναι και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Ο τελευταίος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο του Τάσου Κουράκη. Δεν κατόρθωσε να εκλεγεί και έλαβε την έδρα του κ. Κουράκη, όταν ο σημερινός βουλευτής παραιτήθηκε. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές διεκδίκησε εκ νέου την ψήφο των συμπολιτών του, όπως και το 2007, ωστόσο δεν μπόρεσε να εκλεγεί. Υπήρξε επίσης υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος στις εκλογές του 2002 και 2006 με τη Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης «Aριστερά!». Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης από την ενεργή συμμετοχή του στο κίνημα «Επιβάτες Θεσσαλονίκης» που αντιτίθετο στο διπλασιασμό της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ πριν από περίπου δυο χρόνια. Είναι συντονιστής των Επιτροπών Ακρίβεια-STOP και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των Διοδίων. Εσωκομματικά ανήκει στην ΚΟΕ, επίσης τάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπεύθυνος ζητημάτων κοινωνικής πολιτικής έχει αναλάβει ο Καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξης Μπένος. Μέλος της «Ρόζας», μιας εκ των δώδεκα φυλών του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές και σήμερα θεωρείται ένα από τα κατεξοχήν πανεπιστημιακά στελέχη του κόμματος.
«Στέλεχος πολλά υποσχόμενο» είναι τα σχόλια που κάνουν οι «σύντροφοί» της για την Κατερίνα Νοτοπούλου. Σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ και στο Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης «Παράθλαση», ενώ επιτελικός είναι και ο ρόλος του Νίκου Αναστασιάδη. Καθηγητής στο επάγγελμα συμμετέχει στη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και προέρχεται από τη Διεθνικιστική Εργατική Αριστερά, μια ακόμα συνιστώσα της Κουμουνδούρου.
Την επικοινωνία των θέσεων της Κουμουνδούρου στην πρώτη περιφέρεια του νομού έχουν αναλάβει οι δημοσιογράφοι Στράτος Κερσανίδης και Λευτέρης Αρβανίτης, οι οποίοι συμπεριελήφθησαν και στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Β’ Θεσσαλονίκης
Στη Β’ Θεσσαλονίκης σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο γραμματέας της εκεί κομματικής οργάνωσης του Συνασπισμού, Χρήστος Ρώσσιος, υποψήφιος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και γεωπόνος στο επάγγελμα. Προέρχεται από το ΚΚΕ και σήμερα είναι εκφραστής του Αριστερού Ρεύματος.
Εκεί, βρίσκεται και ο υπεύθυνος θεματικής υγείας του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά, Στρατής Πλωμαρίτης. Γιατρός στο επάγγελμα, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, και από το 2002 έως το 2005 υπήρξε εκλεγμένος εκπρόσωπος των γιατρών των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας. Από το 1974 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ απ’ όπου διαγράφηκε το 1983. Από τότε κινούνταν ως ανένταχτος στο χώρο της αριστεράς, ενώ το 2012 αποφάσισε να ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ με το ψηφοδέλτιο, του οποίου διεκδίκησε τη ψήφο των συμπολιτών του στη δεύτερη περιφέρεια του νομού. Στο παρελθόν διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στο ψηφοδέλτιο του Τάσου Κουράκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.
Οι βουλευτές
Σε επίπεδο βουλευτών «μεγαλύτερη» εμπειρία διαθέτει ο Τάσος Κουράκης της Α’ Θεσσαλονίκης, ο οποίος εκλέγεται στο Κοινοβούλιο από το 2007 και είναι υπεύθυνος τομέα παιδείας της Κουμουνδούρου. Πριν τα έδρανα του Κοινοβουλίου βρισκόταν στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ, ως αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι υπεύθυνη του τομέα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με χρόνια συνδικαλισμού στην…πλάτη της και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Προέρχεται από το «Αριστερό Ρεύμα». Από το «Αριστερό Ρεύμα» προέρχεται και ο δάσκαλος Γιάννης Αμανατίδης, υπεύθυνος τομέα παιδείας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Ιωάννα Γαϊτάνη είναι πρώην τροτσκίστρια και ανήκει στις συνιστώσα ΔΕΑ. Τέλος, η Λίτσα Αμμανατίδου, που βρίσκεται στη Βουλή από το 2007 είναι υπεύθυνη της «σκιώδους κυβέρνησης» του Αλέξη Τσίπρα που εποπτεύει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Έμπορος γεωργικών μηχανημάτων στο επάγγελμα, έκανε ένα πέρασμα από το ΚΚΕ, ενώ βρίσκεται στο Συνασπισμό από την ίδρυσή του. Στο παρελθόν υπήρξε υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος.
Κεντρική Μακεδονία
Στο νομό Χαλκιδικής την ευθύνη του κόμματος έχει ο γραμματέας της οργάνωσης, Κώστας Γκοντίνος, προερχόμενος από το Συνασπισμού και συνταξιούχους του ΟΤΕ, ενώ στο Κιλκίς ο ελεύθερος επαγγελματίας Λάζαρος Λαζαρίδης. Διετέλεσε γραμματέας της νεολαίας Συνασπισμού στην περιοχή και στο παρελθόν εκπροσώπησε το Συνασπισμό στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε θεματικές ομάδες εργασίας. Το Μάιο του 2012 υπήρξε υποψήφιος βουλευτής. Τέλος στο νομό Σερρών, στο «τιμόνι» της Κουμουνδούρου, ελλείψει στελεχών, βρίσκεται η βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή. Μαιευτήρας-γυναικολόγος στο επάγγελμα διετέλεσε   γραμματέας του Συλλόγου Αγροτικών Ιατρών Μαιών και Νοσοκόμων νομού Δράμας. Είναι μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ενταγμένη στην ΑΚΟΑ.

http://www.karfitsa.gr/?p=93214

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου