Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Φήμες για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ κρατούν αιχμάλωτη την κυβέρνηση


Φήμες για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ κρατούν αιχμάλωτη την κυβέρνηση

Αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ έφθασε στην Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες από τις γαλλικές αρχές. Τη νέα λίστα απέστειλαν στο ΣΔΟΕ οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, ώστε να γίνει ταχύτερα η διασταύρωση των στοιχείων και τυχόν φορολογικές παραβάσεις. Το ΣΔΟΕ θα ......
διαπιστώσει εάν οι καταθέτες στην ελβετική τράπεζα δικαιολογούν τα χρήματα που έχουν στους λογαριασμούς τους, αλλά κι εάν έχουν φορολογηθεί γι' αυτούς.
Τα ονόματα είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη στο περιοδικό Hot Doc του Οκτωβρίου και είχαν αποκαλυφθεί τα ονόματα 2.059 Ελλήνων οι οποίοι έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Το ΣΔΟΕ αλλά και οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να διασταυρώσουν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν αν έχει υπάρξει αλλοίωση στοιχείων στην πρώτη λίστα Λαγκάρντ η οποία είχε παραδοθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ η οποία επί δύο τουλάχιστον χρόνια περιφερόταν από συρτάρι σε συρτάρι των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου είχε προκαλέσει πολιτικό σάλο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Διασταύρωση στοιχείων στις δύο λίστες
Το ΣΔΟΕ εξετάζει τις δύο λίστες για να διαπιστώσει εάν αυτή που βρισκόταν μέχρι τώρα σε γνώση των ελληνικών αρχών ήταν πλαστή ή όχι. Οπως έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή αρμόδια πηγή των οικονομικών υπηρεσιών δήλωσε ότι «η διασταύρωση των στοιχείων γίνεται όνομα όνομα και ποσό ποσό, και εφόσον προκύψουν διαφορές μεταξύ των δύο εγγράφων, θα αναζητηθούν άμεσα πολιτικές και ποινικές ευθύνες».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη της εβδομάδος οπότε και αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις, ενώ η νέα λίστα θα αποσταλεί και στη Βουλή για τα περαιτέρω. Σημειωτέον ότι βρίσκονται «ανοιχτές» δύο έρευνες – μία στη Βουλή και μία στους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι ελέγχουν τους χειρισμούς των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη και Γιάννη Καπελέρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη «νέα» λίστα Λαγκάρντ εμπεριέχονται λεπτομέρειες για τη δραστηριότητα και το προφίλ κάθε καταθέτη, όπως συμβαίνει με το private banking κάθε μεγάλης τράπεζας.
Η λίστα νούμερο 2 ήρθε στην Ελλάδα με ...σωματοφύλακες
Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν προ μηνός την εκ νέου αποστολή της λίστας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Αιτία απετέλεσαν υπόνοιες ότι η λίστα που κατέληξε μέσω πολιτικών διαδρομών στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων ήταν αλλοιωμένη.
Την περασμένη Πέμπτη μετέβησαν στο Παρίσι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και ένας συνεργάτης του οικονομικού εισαγγελέα, οι οποίοι παρέλαβαν από τη διεύθυνση διεθνών οικονομικών σχέσεων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών τη λίστα Λαγκάρντ. Οι υπάλληλοι ταξίδεψαν κατ' εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Αιχμάλωτα κόμματα

Η εκ νέου παραλαβή της «λίστας Λαγκάρντ» από τις γαλλικές αρχές ήταν αρκετή για να ξεκινήσουν νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την έλευση της νέας λίστας πέρασε στην επίθεση και ετοιμάζεται να ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσαν ερώτηση με την οποία ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση αναφορικά και ζητούν από τον Γιάννη Στουρνάρα εξηγήσεις για την τρίμηνη καθυστέρηση ανάκτησης της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές.
Στο ΠΑΣΟΚ κρατούν χαμηλούς τόνους περιμένοντας το αποτέλεσμα της διασταύρωσης των στοιχείων από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς.
Ο Γιάννης Ραγκούσης σε γραπτή του δήλωση υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει πάταξη της φοροδιαφυγής αν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ «διαπλεκομένων πολιτικών και συνδικαλιστών». Μάλιστα με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση που προκλήθηκε για την απομάκρυνση των υψηλόβαθμων στελεχών από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό ζητά να εφαρμοσθεί και στο υπουργείο οικονομικών τα όσα ισχύουν για την αξιολόγηση των υπαλλήλων και στα υπόλοιπα υπουργεία.
«Παραμένει ασαφές και άγνωστο γιατί αδυνατούν ακόμη και μετά την ιστορία της λίστας «Λαγκάρντ» να δείξουν ότι κατάλαβαν πως καμία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής δεν θα τελεσφορήσει στην Ελλάδα εάν πρώτα και κύρια δεν τερματιστεί ο ένοχος δεσμός μεταξύ διαπλεκόμενων πολιτικών και συνδικαλιστών με την υπηρεσιακή ιεραρχία των εφοριών και εν γένει των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
Η ΔΗΜΑΡ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και να συμφωνήσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία η αλλοίωση της λίστας.
Αμέσως μετά τον έλεγχο και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η λίστα που δεν έχει καμία διαφορά από την προηγούμενη, τότε θα συνεχιστούν οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει τόσο από τη Δικαιοσύνη, όσο και από τη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση οι εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες πολιτικές αναταράξεις.

http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου