Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Τι είναι το Καρούζος gate και για τι κατηγορείται ο συλληφθείς Γιάννης Καρούζος


Τι είναι το Καρούζος gate και για τι κατηγορείται ο συλληφθείς Γιάννης Καρούζος

Ενα σήριαλ με απάτες, μεσίτες, «αποκαλύψεις» για πολιτικούς, κουμπάρους και off shore είναι η πολύκροτη υπόθεση που παρ'ολίγον να οδηγήσει σε παραίτηση ακόμη και του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Ολα ξεκίνησαν όταν η εφημερίδα RealNews αποκάλυψε χοντρό παιχνίδι με......
εξωχώριες εταιρείες πίσω από τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου καθώς τουλάχιστον τρεις off-shore είχαν λάβει μέρος στο χορό των δισεκατομμυρίων με τις αγοραπωλησίες ακινήτων στο «Καρούζος Gate».
Παράλληλα, όμως, εκκρεμούν σε βάρος του επιχειρηματία και έξι καταδικαστικές αποφάσεις για μη απόδοση ΦΠΑ και συνολική ποινή κάθειρξης 19 έτη, και γι' αυτό οι αρχές αναζητούσαν επί μήνες τον Γιάννη Καρούζο.
Οι καταγγελίες Λιβανού-Ζωγραφάκη
Η υπόθεση που αποκαλείται Καρούζος Gate ξεκίνησε όταν ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός και ο επιχειρηματίας Γιώργος Ζωγραφάκης προχώρησαν σε καταγγελίες για πτώχευση-μαϊμού του Ομίλου Καρούζου, θέμα που αποκάλυψε η Real News με εκτενές ρεπορτάζ.
Η εφημερίδα ενέπλεξε τα ονόματα των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργου Βουλγαράκη στο σκάνδαλο Καρούζου, με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα από την προϊοσταμένη της Εισαγγελείας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, μετά την αναφορά που κατέθεσε και ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας Ιωσήφ Λιβανός.
Χορός δισ. σε ακίνητα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Kalamakiou Cyprus LTD μεταβιβάστηκε το 2007 μια εκ των δεκάδων εταιρειών του Ομίλου Καρούζου, η Karouzos Kalamakiou ΑΕ (πρώην JR Development) η οποία έχει στην κατοχή της εμπορικό κέντρο στην οδό Καλαμακίου στο Καλαμάκι Αττικής. Μέτοχος στην συγκεκριμένη off-shore εμφανίζεται και η Zoulian Trustees LITS και διαχειριστής της είναι δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο.
Αντίθετα, η Zoulian Trustees εμφανίζει μεγάλη δραστηριότητα στην Ρσία όπου αγοράζει μετοχές εταιρειών που είναι εισηγμένες στο ρωσικό χρηματιστήριο.
Ερωτηματικά προκαλεί, σύμφωνα με την Real News, και η τρίτη off-shore με έδρα τις Παρθένες Νήσους, η Seaville LTD η οποία εμπλέκεται με αγοραπωλησία ακινήτου στην Πάτρα (Αγίου Νικολάου και Ρήγα Φεραίου). Το ακίνητο αγόρασε η εταιρεία αυτή (6%) μαζί με δέκα άλλους ιδιώτες (94%) το 2010 αντί 146 εκατ. δραχμών. Όμως δύο χρόνια μετά, το 2003, το ακίνητο αυτό πωλήθηκε στην Πατραϊκή ΕΠΕ αντί του ποσού των 532 χιλιάδων ευρώ, ενώ το 2005 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Γιάννη Καρούζου μέσω της Trust Worth Development Τεχνική Αναπτυξιακή ΑΕ η οποία πλήρωσε το ίδιο ακριβώς ποσό. Η τελευταία εταιρεία πήρε και δάνειο 8 εκατ. ευρώ -με υποθήκη 5,3 εκατ. ευρώ του ακινήτου- για την αγορά και ανακαίνιση του κτιρίου παρά το γεγονός ότι δεν είχε αρχίσει καν τη λειτουργία της και παρότι στο συμβόλαιο πώλησης δεν αναγραφόταν καν το τίμημα της εξαγοράς!
Ο μεσίτης Ιωσήφ Λιβανός
Συγκεκριμένα στην αναφορά του ο κ. Λιβανός, ο οποίος και κατήγγειλε την εμπλοκή των τριών πολιτικών σε υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων μέσω αγοραπωλησίας ακινήτων, στρέφεται κατά παντός αρμοδίου του ΣΔΟΕ για τη διαρροή της υπόθεσης και εγγράφων της δικογραφίας.
Την προκαταρκτική εξέταση ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης.
Η πλήρης λίστα των ακινήτων που είχε στην ιδιοκτησία του ο Ομιλος Καρούζου επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Γιώργου Ζωγραφάκη ότι υπήρχε η δυνατότητα να σωθεί από την πτώχευση καθώς η εμπορική τους αξία υπερκάλυπτε τις υποχρεώσεις που υπήρχαν σε δάνεια καθώς και τα χρέη.
Τα ακίνητα έφταναν τα 210 και η εκτιμώμενη εμπορική τους αξία ανερχόταν στο 1,2 δισ. ευρώ. Το δε σύνολο των υποχρεώσεων του Ομίλου (δάνεια και πάσης φύσεως οφειλές) υπολογίζονταν στα 476 εκατομμύρια ευρώ.
Πτώχευση μαϊμού
Οπως είναι γνωστό ο κ. Ζωγραφάκης με βάση τις καταγγελίες του οποίου ξεκίνησε η συζήτηση για το «Καρούζος Gate» υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων γινόταν σε χαμηλότερες τιμές και πάλι- σε κάθε περίπτωση- τα ποσά επαρκούσαν όχι μόνον για την αποπληρωμή όλων των οφειλών, αλλά και στην πλήρη εξυγίανση του Ομίλου, ο έλεγχος του οποίου έχει περιέλθει στα χέρια του.
Για το λόγο αυτό ο κ. Ζωγραφάκης έχει καταγγείλει προσπάθεια ηθελημένης πτώχευσης ώστε να χαθούν τα ίχνη ξεπλύματος 10,2 δισ. ευρώ, αδίκημα που διαπράχθηκε μέσω των αγοραπωλησιών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.
Τα ακίνητα, κτίρια και οικόπεδα βρίσκονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, στην Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο), την Πάτρα και την Κεφαλλονιά.
Ο Καρούζος ζούσε φυγόδικος στη Γλυφάδα
Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ήταν εν γνώσει της ελληνικής αστυνομίας ότι ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος ζούσε φυγόδικος, χωρίς να τον ενοχλεί κανένας σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου στην Αθήνα, παρότι είχε καταδικαστεί αμετάκλητα σε κάθειρξη 8 ετών χωρίς μετατροπή και δικαίωμα αναστολής.
Σύμφωνα με ερώτηση την οποία κατέθεσαν στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη και Νάσο Αθανασίου, ο κ. Καρούζος έχει καταδικαστεί από το Εφετείο Πειραιά στις 14 Οκτωβρίου του 2011 σε κάθειρξη 8 ετών χωρίς δικαίωμα μετατροπής και αναστολής. Αρα, σύμφωνα με τους βουλευτές φυγοδικούσε.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Χατζηνικολάου στην ραδιοφωνική εκπομπή του οποίου έγινε η προαναγγελία της κατάθεσης ερώτησης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο επιχειρηματίας ζούσε σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου των Αθηνών χωρίς να τον αναζητεί ή να τον ενοχλεί κανένας και μάλιστα εθεάθη να τρώει δημοσίως σε πολυτελές εστιατόριο της Γλυφάδας.
Μεϊμαράκης vs Χατζηνικολάου
Η υπόθεση έφτασε στα άκρα και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση από τον Νίκο Χατζηνικολάου επιτέθηκε με βιαιότητα. Μάλιστα ο εκδότης της Real News απάντησε στην ατάκα του Προέδρου της Βουλής ότι όταν βγάζει το κουστούμι του ξεκινάει από το παντελόνι, λέγοντας «όταν βγάλεις το κουστούμι να πηγαίνεις τοίχο τοίχο Βαγγέλη».
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μεϊμαράκης είχε πει: «Ξέρω που πάω να δώσω μάχη για αυτό δεν θα με περιορίσει το κουστούμι του Προέδρου, το πετάω αμα λάχει και να ξέρετε ότι όταν βγάζω το κουστούμι, ξεκινάω πάντα από το παντελόνι, δεν θα μου περιορίσει τη δική μου μάχη στην αρένα».
Ο Νίκος Χατζηνικολάου, από τη ραδιοφωνική εκπομπή του προειδοποίησε μάλιστα να μην διανοηθεί κανένας εισαγγελέας να κλείσει την υπόθεση χωρίς να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί και όλες οι offshore εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Συνεχίζοντας την απάντηση του προς τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες -«Εντάξει να το δημοσιεύσεις. Αλλά δεν σηκώνεις ρε πούστη το τηλέφωνο να με ρωτήσεις;»-, ο εκδότης της Real News είπε «μα να λέει ότι έχει έκπληξη, ότι δεν του τηλεφώνησα, αφού ήταν όλοι ενήμεροι από τον Απρίλιο του 2011», εννοώντας την επιστολή που είχε στείλει ο Ζωγραφάκης στον τότε πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.
Μάλιστα ο κ.Χατζηνικολάου συνέχισε να απευθύνεται στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη λέγοντας πως «έχει φροντίσει για την ασφάλεια μου, ο κ.Μεϊμαράκης δεν θέλει να πάθω τίποτα, αφού ακόμα και σε λακκούβα να πέσω ο κ.Μεϊμαράκης θα είναι αυτός που θα κατηγορηθεί».
«Μαφιόζικη επίθεση»
Μετά την σκληρή επίθεση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος χαρακτήρισε μαφιόζικη την επίθεση εναντίον του από την Real News, ο εκδότης της εφημερίδας, Νίκος Χατζηνικολάου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με έκπληξη και θλίψη πληροφορήθηκα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων εξαπέλυσε προσωπικές απειλές και ύβρεις εναντίον μου, διαπράττοντας πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά ολίσθημα, για το οποίο θα μπορούσα να προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Δεν θα το πράξω. Θα συνεχίσω απερίσπαστος τη δημοσιογραφική έρευνα. Δεν πτοούμαι. Οφείλω όμως να επισημάνω ότι από τον πολύπειρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ιδίως τώρα που φέρει και τον τίτλο του Προέδρου της Βουλής, θα ανέμενα ψύχραιμη και θεσμική αντίδραση. Το μέγα σκάνδαλο, άλλωστε, είναι η συγκάλυψη επί 1,5 και πλέον έτος της καταγγελίας που έφερε στο φως η Real news. Και σε αυτό το σκάνδαλο η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: πλήρης δικαστικός έλεγχος, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και offshore εταιρειών. Αυτός είναι ο δρόμος για να απαντήσει ο Πρόεδρος της Βουλής σε όσους δικαίως ή αδίκως τον κατήγγειλαν και όχι οι ύβρεις και οι απειλές εναντίον μου».
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Νίκο Χατζηνικολάου. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ ο κ. Μειμαράκης αποκάλεσε «μαφιόζικη, εκβιαστική και αλήτικη επίθεση» το δημοσίευμα της Real News. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλή ανέφερε:
Θέλει να μου πιει το αίμα με το καλαμάκι, δεν θα τον αφήσω
Ό,τι έκαναν τόσο καιρό ο Σαμαράς και οι υπόλοιποι αρχηγοί για να αποκτήσει η χώρα την αξιοπιστία της εξανεμίστηκαν με αυτό το δημοσίευμα
Ξέρω ότι ο Χατζηνικολάου είναι σοβαρός παίκτης, ξέρω ποιοι είναι από πίσω του, ξέρω που πάω να δώσω την μάχη, αυτό δεν με εμποδίζει να την δώσω και δεν θα με εμποδίσει ούτε το κοστούμι του προέδρου της Βουλής
Εγώ θα δώσω την μάχη και στην αρένα και όχι μόνο στα σαλόνια
Θα κατέβω στην αρένα, δεν θα πάω μόνο νομικά και σαλονάτα
Ο Χατζηνικολάου δεν με πήρε ούτε ένα τηλέφωνο να με ρωτήσει, ρε πούστη, πριν δημοσιεύσει ένα κείμενο που πλήττει το αξίωμα του προέδρου της Βουλής και το πολιτικό σύστημα, ούτε ένα τηλέφωνο, αυτή είναι η αξιοπιστία του
Οι λογαριασμοί μου έχουν ελεγχθεί 100 φορές, ξαναδίνω εντολή να γίνουν φύλλο και φτερό τα πάντα
Είμαι ευχαριστημένος με την κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους αρχηγούς
Το ότι δεν παραιτούμαι είναι γιατί δεν θέλω να μπλέξω την κυβέρνηση και να προκαλέσω αποσταθεροποίηση
Η αλήθεια είναι ανίκητη αλλά θέλει τον χρόνο της για να φανεί
Εγώ ξέρω την αλήθεια, ξέρω ότι είμαι καθαρός 100%
Μιλάω για μένα, όχι για άλλα πρόσωπα. Όποιος τα έχει κάνει ας τα λουστεί

http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου