Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος κατηγορείται ο Παπακωνσταντίνου

Για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος κατηγορείται ο Παπακωνσταντίνου Την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος με......
ταυτόχρονη βλάβη εις βάρος του Δημοσίου, ζητούν οι βουλευτές των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης στην πρόταση τους για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Παράλληλα, στο σκεπτικό της πρότασης, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν και άλλες, εκτός Βουλής, διαδικασίες προκειμένου ο κ. Παπακωνσταντίνου να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με το κοινό ποινικό δίκαιο και όχι με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
«Στα καθήκοντα της Επιτροπής αυτής ανήκει η διευκρίνιση, μεταξύ άλλων και του θέματος της παρέλευσης ή μη της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 του Συντάγματος, όπως επίσης, σε αυτή την Επιτροπή ανήκει και η εκτίμηση αν η συγκεκριμένη πράξη της νόθευσης εγγράφου, που φέρεται να έχει τελέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού», αναφέρεται στο κείμενο.
Οι συνυπογράφοντες βουλευτές αναφέρονται στη διαδρομή της «λίστας Λαγκάρντ» επισημαίνοντας ότι στα μέσα του 2010 το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε ψηφιακό δίσκο cd στον οποίο περιέχονταν 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC.
Και επισημαίνουν:
«Το εν λόγω cd διαβιβάστηκε στον κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος το αντέγραψε σε μορφή stick usb "για λόγους ασφαλείας" όπως ο ίδιος κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών, και παρέδωσε το cd στο γραφείο του για εμπιστευτική φύλαξη, από το χρονικό σημείο αυτό και μετά το πρωτότυπο και αυθεντικό cd χάθηκε και ουδείς γνωρίζει που βρίσκεται και αν έχει καταστραφεί».
Προσθέτουν δε ότι:
«Στα τέλη του 2010 αρχές του 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε προσωπικά στον κ. Ιωννη Καπελέρη του ΣΔΟΕ άτυπα ένα απλό χαρτί στο οποίο ήταν γραμμένα 10-11 ονόματα που υποθετικά περιλαμβάνονταν στο ως άνω cd ώστε να διενεργηθεί φορολογική έρευνα.
Τον Ιούνιο του 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε, πάλι άτυπα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη usb που περιείχε- υποτίθεται- τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη.
Ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ενημέρωσε τον Αύγουστο του 2011 τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την ύπαρξη του υλικού αυτού, τα συμπεράσματα της μελέτης του και την εκτίμηση για τη νομική φύση και το περιεχόμενό του.
Άφησε δε στο γραφείο του κ. Βενιζέλου, ατύπως, usb με το υλικό αυτό. Όταν στις αρχές Οκτωβρίου 2012 κατέστη δημόσια γνωστό, μετά την αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, ότι στο ΣΔΟΕ δεν διατηρείται το υλικό αυτό, ο κ. Βενιζέλος απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το παραπάνω usb, το οποίο χωρίς να προβεί σε έλεγχο, άμεσα το διαβίβασε στο ΣΔΟΕ».
Οσον αφορά στο δια ταύτα της πρότασης, και αφού επισημαίνεται ότι «από την αντιπαραβολή των στοιχείων διαπιστώθηκαν τρία επιπλέον αρχεία σε σχέση με το παραδοθέν από τον κ. Παπακωνσταντίνου usb, δηλαδή, είχε 2062 αρχεία και όχι 2059 αρχεία», αναφέρεται:
«Από την παράθεση των γεγονότων και την εξέταση του υλικού προκύπτουν ενδείξεις ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.
Συγκεκριμένα. ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου της λεγόμενης «λίστας Λάγκαρντ», κατά παράβαση των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών, η δε αλλοίωση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι δεν παρέδωσε αυτούσια την αρχική λίστα μέσω cd στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σ αυτή και παραδίδοντας την υπό μορφή usb από την οποία προέκυψε ότι είχαν διαγραφεί τρία ονόματα τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου», τονίζεται μεταξύ άλλων.
Οι βουλευτές προτείνουν την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος σημειώνοντας μάλιστα ότι προκάλεσε βλάβη στα συμφέροντα του δημοσίου επειδή πιθανώς προσπόρισε οικονομικό όφελος στους διαγραφέντες από τη λίστα συγγενείς του που απέφυγαν τον φορολογικό έλεγχο.
«Οι ενδείξεις ενοχής του στηρίζονται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι είχε τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, καθιστώντας τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο».
Υπογράφεται από 71 βουλευτές
Την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογράφουν συνολικά 71 βουλευτές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Ειδικότερα την πρόταση υπογράφουν 36 βουλευτές από τη ΝΔ, 22 από το ΠΑΣΟΚ και 13 από τη ΔΗΜΑΡ. Σημειώνεται ότι από το ΠΑΣΟΚ δεν υπογράφουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63759811

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου