Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Η Αθήνα των καυσόξυλων

Η Αθήνα των καυσόξυλων Με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη, το «πέπλο» αιθαλομίχλης από τα τζάκια δημιουργεί μια αποπνικτική και επικίνδυνη ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα.
Mετά από σαράντα χρόνια το φαινόμενο της αιθαλομίχλης εμφανίζεται και πάλι στον Αττικό ουρανό. Ήταν πάλι τη δεκαετία του '70 που είχε παρατηρηθεί στην Αθήνα αυτή η ατμόσφαιρα.
Η απαγορευτική τιμή του πετρελαίου οδήγησε τους περισότερους κατοίκους των Αθηνών να.....
στραφούν στα τζάκια και τις σόμπες για να ζεσταθούν και μάλιστα να χρησιμοποιούν πάσης φύσης ξύλα.
Το αποτέλεσμα; Η δημιουργία ενός νέφους ιδιαίτερα επιβλαβούςγια την υγεία μας. Πολλοί από τους ρύπους που εκλύονται έχουν κατηγορηθεί ακόμη και ως καρκινογόνοι.
Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί πώς η αιθαλομίχλη αυξήθηκε από απρογραμμάτιστη και αναγκαία καύση πάσης φύσεως ξύλινων και άλλων προϊόντων για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της Ελλάδας.
Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια, τουλάχιστον διπλασιάστηκαν και σε ορισμένες περιοχές τριπλασιάστηκαν, δημιουργώντας ένα τόσο πυκνό νέφος αιθαλομίχλης, που θύμιζε το Λονδίνο των αρχών της δεκαετίας του ΄50, όταν καταγράφηκαν περισσότεροι από 20.000 θάνατοι από αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.
Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην ατμόσφαιρα έφτασαν τα 174 μg/m3. Στο Μαρούσι ακόμη και τα 189 στη Λυκόβρυση, ξεπερνώντας κατά πολύ την οριακή τιμή ημέρας των 50 μg/m3 (η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνεται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο).
Και όλα αυτά γιατί οι πολίτες όπως είναι λογικό δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην, χωρίς προηγούμενο, υψηλή τιμή του πετρελαίου και αναγκάζονται να καίνε ο,τι πιο οικονομικό ή άλλο ξύλο βρουν στα τζάκια τους.
Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση και να ληφθούν τώρα μέτρα για τις σοβαρές επιπτώσεις της αιθαλομίχλης.
Πρόκειται σαφώς για ένα οργανωμένο σχέδιο:
Αρχικά έκαναν απρόσιτο το πετρέλαιο θέρμανσης εκτοξεύοντας την τιμή του μέσω της εξίσωσης του φόρου.
Μας ανάγκασαν να στραφούμε σε τζάκια και ξυλόσομπες και το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουμε από τις βλαβερές συνέπειες της αιθαλομίχλης που έχει καλύψει την Αθήνα και όχι μόνο.
Και στο τέλος, και λιγότερα έσοδα από την φορολόγηση του πετρελαίου μάζεψε το κράτος λόγω μειωμένης ζήτησης, και την Ελλάδα έκαναν θάλαμο αερίων!

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/265299/i-athina-ton-kaysoxylon#ixzz2GHObRIGV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου