Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ζημιές 629 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς

Ζημιές 629 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς
Σε ζημία 1, 253 δισ.ευρώ διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο του 2012 τα προ φόρων αποτελέσματα του Ομίλου Πειραιώς, ενώ τα μετά από φόρους αποτελέσματα του Ομίλου για το ενέαμηνο 2012 τα αναλογούντα στους μετόχους από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, διαμορφώθηκαν σε ζημιές 629 εκατ, ευρώ με τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες να .....εμφανίζουν κέρδη 13 εκατ.ευρώ (εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ κέρδος από τη διάθεση της θυγατρικής στις ΗΠΑ).
Οι καταθέσεις του Ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 διαμορφώθηκαν σε 33,3 δισ.ευρώ.Οι καταθέσεις στην Ελλάδα με την ενσωμάτωση της ATEbank διαμορφώθηκαν σε 28,9 δισ.ευρώ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μετά τις εκλογές στα μέσα Ιουνίου 2012, οι καταθέσεις στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκαν.

Αντίστοιχα οι καταθέσεις από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 4,4 δισ. ευρώ.

Μετά την απορρόφηση της ΑΤΕbank, οι διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου ενσωματώνουν την ATEbank Romania και ένα κατάστημα στη Φρανκφούρτη.

Τα δάνεια προ προβλέψεων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 διαμορφώθηκαν σε 46,6 δισ. ευρώ. Τα δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 39,1 δισ, ευρώ ενώ στο εξωτερικό στα 7,5 δισ. ευρώΑνά πελατειακή κατηγορία, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, το σύνολο του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου ανήλθε στα 30,0 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια προς ιδιώτες σε Euro16,6 δισ. Τα δάνεια προς επιχειρήσεις συνιστούν το 64% του συνόλου των δανείων του Ομίλου, ενώ τα δάνεια προς ιδιώτες το 36% (26% στεγαστικά και 10% καταναλωτικά).

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 18,0% των συνολικών δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012, ενσωματώνοντας την ΑΤΕbank. Η επιδείνωση του δείκτη σχετίζεται τόσο με τις συνθήκες ύφεσης στην Ελλάδα, όσο και με την οικονομική επιβράδυνση στις χώρες διεθνούς παρουσίας του Ομίλου. Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης για το σύνολο της αγοράς έφτασε το 21,4% στο τέλος Ιουνίου 2012 από 15,9% στο τέλος του 2011 (Πειραιώς στην Ελλάδα 18,1% στις 30.06.12). Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από τις συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 55%, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και τις αξίες των ενσώματων καλυμμάτων μετά από περικοπές αποτίμησης (για λόγους συντηρητικότητας) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 ήταν 106%.

Ο δείκτης συσσωρευμένων προβλέψεων προς το σύνολο δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 προσεγγίζει το 10% Επάρκεια κεφαλαίων Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012 το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παρείχε πρόσθετη Προκαταβολή Κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ, ευρώ καθώς και Βεβαίωση Δέσμευσης 1,1 δισ ευρώ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς. Έτσι, το σύνολο των κεφαλαίων μέσω του ΤΧΣ όπως προσδιορίστηκε από την ΤτΕ φτάνει μέχρι το ποσό των 7,3 δισ ευρώ (συν 0,5 δις.ευρώ για την ΑΤΕbank), με αποτέλεσμα ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου να διαμορφώνεται σε 13% και ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I - EBA) να ανέρχεται στο 12% (pro-forma).

Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και των υπολοίπων μεγάλων ελληνικών τραπεζών προβλέπεται να υλοποιηθεί σε 3 φάσεις. Η 1η αφορά στην παροχή πρόσθετης προκαταβολής από το ΤΧΣ προς τις τράπεζες έως στο τέλος του 2012, ώστε ο δείκτης Core Tier I να ανέλθει στο 9% τουλάχιστον. Η 2η αφορά στην έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, οι οποίες θα καλυφθούν στο σύνολο τους από το ΤΧΣ. Τέλος, η 3η φάση αφορά στην ολοκλήρωση της ΑΜΚ με κοινές μετοχές μέχρι το τέλος Απριλίου 2013, με τις τυχόν αδιάθετες μετοχές να αναλαμβάνονται από το ΤΧΣ.
Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, εδώ.
Σε δηλώσεις ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας αναφέρει ότι: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεισέφερε αποφασιστικά στην επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς των νέων ελληνικών ομολόγων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, συμβάλλοντας στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη μείωση του δημοσίου χρέους για 2η φορά. Από τη συμμετοχή στο PSI και την πρόσφατη επαναγορά των νέων ελληνικών ομολόγων, η Τράπεζα Πειραιώς υπέστη σημαντική οικονομική ζημία. Με την ανακεφαλαιοποίηση που πραγματοποιείται αποκαθίστανται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έτσι ώστε η Τράπεζα Πειραιώς από ισχυρότερη θέση -μετά και τις πρόσφατες εξαγορές- να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας
Από την πλευρά του, ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO, σημείωσε: «Τα καθαρά έσοδα λειτουργίας 9μήνου 2012 του Ομίλου Πειραιώς υποχώρησαν, επηρεαζόμενα από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και από το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος άντλησης ρευστότητας. Τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με το 9μηνο 2011, παρά την ενσωμάτωση για δύο μήνες των λειτουργικών εξόδων της ΑΤΕbank. Υπογραμμίζεται ότι, χωρίς την ΑΤΕbank, o Όμιλος Πειραιώς κινείται με συνέπεια προς τον ετήσιο στόχο για μείωση των λειτουργικών του δαπανών κατά 10% το 2012. Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του 9μήνου διαμορφώθηκαν σε 0,5 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις δανείων και λοιπών απαιτήσεων διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.. Σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα του 9μήνου είχε και η πρόσθετη απομείωση των νέων ΟΕΔ κατά 0,3 δισ. ευρώ , από την επιμέτρηση της αρχικής εύλογης αξίας με βάση τις τρέχουσες τιμές. To 2o 15ήμερο του Δεκεμβρίου 2012 το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παρείχε πρόσθετη Προκαταβολή Κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και Βεβαίωση Δέσμευσης 1,1 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς. Συνολικά το ύψος της Προκαταβολής Κεφαλαίου και της Βεβαίωσης Δέσμευσης που έχει παράσχει το ΤΧΣ ανέρχεται στο ποσό των 7,3 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αυτές προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα Πειραιώς, από ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, στοχεύει στη δημιουργία μιας σύγχρονης πλατφόρμας υψηλής ποιότητας τραπεζικής εξυπηρέτησης, για την επανεκκίνηση και τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μεσαίες επιχειρήσεις και την αγροτική επιχειρηματικότητα».

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1851652&nt=103

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου