Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

«Όσοι έχουν βρεθεί σε κυβερνητικές θέσεις την περίοδο της κρίσης, θα έπρεπε να ήταν στη φυλακή»

osoi-exoyn-vrethei-se-kyvernitikes-theseis-tin-periodo-tis-krisis-tha-eprepe-na-itan-sti-fylaki
Συνέντευξη στην Χρύσα Κλειτσιώτη

Σκληρή κριτική σε όλους όσοι βρέθηκαν σε κυβερνητικά αξιώματα από τότε που η κρίση ήρθε στο κατώφλι της χώρας, ασκεί ο Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας στο newpost.gr. «Ενώ φαίνεται γελοίο το γεγονός ότι δεν .....καταλαβαίνουν, στην Ελλάδα πρέπει να μην καταλαβαίνουν γιατί είναι ένα ελαφρυντικό για τους ίδιους. Αλλιώς θα έπρεπε να ήταν φυλακή όσοι έχουν ηγηθεί, όσοι έχουν βρεθεί σε κυβερνητικές θέσεις αυτή την περίοδο».

Παράλληλα χαρακτηρίζει για άλλη μια φορά, μονόδρομο την έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Η άποψη αυτή βγαίνει από μια παγκόσμια πείρα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η δημοσιονομική λιτότητα, η κατάργηση του κράτους πρόνοιας και η ασύληπτη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων οδηγεί μια χώρα σ' ένα σπηράλ ύφεσης το οποίο τελικά θα οδηγεί σε μια κοινωνική έκρηξη».

Ο κ.Αλαβάνος εντοπίζει υπόγειο αναβρασμό στην κοινωνία που αργά ή γρήγορα εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε υφαιστιακή έκρηξη.

«Υπάρχει από κάτω και είναι όπως τα υφαίστια που οπτικά τουλάχιστον, δεν σε προειδοποιούν. Ωστόσο, οι επιστήμονες μπορούν να σου πουν ότι σε ένα χρόνο θα έχει σεισμό ή θα γίνει υφαιστιακή έκρηξη. Με τον ίδιο τρόπο όλοι οι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές μιλάνε ακόμη και για εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Δεν είναι αστεία. Όταν λέμε εμφύλιο πόλεμο εννοούμε ότι ο ένας θα βγάζει το μάτι του άλλου».

Ο άνθρωπος που επι σειρά ετών ηγήθηκε της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα χαρακτηρίζει απελπιστική την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα που κατά τη γνώμη του δυσκολεύεται να επιβιώσει. «Έχουμε φτάσει σε απελπισία πολύ εκτεταμένων κοινωνικών στρωμάτων».

Ο κ. Αλαβάνος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις απανωτές αυτοκτονίεςστην Ελλάδα και ζητά να μη συμβιβαστούν οι έλληνες πολίτες με το δραματικό φαινόμενο. «Αρχίζουμε και τις συνηθίζουμε. Είναι μια ειδησούλα κι αυτή. Δεν πρέπει να είναι έτσι γιατί δείχνει μια κοινωνία η οποία από κάτω βράζει και είναι σε απόγνωση. Και δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με αυτή την κατάσταση».

Επικαλούμενος την έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας του 2012 που δόθηκε στη δημοσιότητα τέλη Οκτώβρη, ο κ. Αλαβάνος εξαπολύει σφοδρή επίθεση προς τους κυβερνητικούς εταίρους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα δεν διαβάζουν, την ώρα που οι επιστήμονες του ΔΝΤ της κλείνουν το μάτι και της λένε: είναι ώρα να φύγεις από το ευρώ.

«Έγινε μια μελέτη σε περιπτώσεις τέτοιων κρίσεων τον τελευταίο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Δύο είναι τα συμπεράσματά τους. Πρώτον, αν θες να φύγεις από την ύφεση που σε ρίχνει η ανάγκη να πληρώσεις το χρέος πρέπει να έχεις ανάπτυξη. Δεύετερον, αν θες να έχεις ανάπτυξη δεν μπορεί να έχεις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας και πρέπει να έχεις ένα νόμισμα το οποίο είναι ανταγωνιστικό, είναι υποτιμημένο σε σχέση με αυτό που είχες, προκειμένου να μπορέσεις να κινητοποιήσεις την παραγωγή, να αυξήσεις τις εξαγωγές σου, να μειώσεις τις εισαγωγές σου κ.λ.π.

Στην πραγματικότητα είναι περίεργο αυτό αλλά οι επιστήμονες του ΔΝΤ κλείνουν το μάτι στην Ελλάδα και της λένε είναι ώρα να φύγεις από το ευρώ. Δεν το πιστεύω μόνο εγώ που εντυπωσιάστηκα όταν διάβασα αυτή την έκθεση. Στην Ελλάδα δεν διαβάζουν. Και η ίδια η λογική των επιστημόνων έρχεται σε σύγκρουση με την επίσημη πολιτική του ΔΝΤ και στηρίζει αν θέλετε προσανατολισμούς σαν κι αυτούς που εμείς στο σχέδιο Β υποστηρίζουμε».

«Το μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής (Μ.Α.Α.) και όσοι υποστηρίζουν το σχέδιο Β, μαζί με άλλες δυνάμεις μέσα και έξω από τον χώρο της Αριστεράς, συζητούν και προετοιμάζονται  ώστε να εκφραστούν από κοινού με την άφιξη του νέου έτους», σημειώνει στο newpost.gr, ο κ. Αλαβάνος.

«Ήδη συναντιόμαστε μέσα στο χώρο της Αριστεράς, όπου παρουσιάζεται μια μεγάλη συσπείρωση. Δεν περιοριζόμαστε όμως στο χώρο της ατριστεράς. Θέλουμε κυρίως να συναντήσουμε δυνάμεις μέσα από  την ίδια την κοινωνία, από τον επιστημονικό, τον παραγωγικό χώρο και τις συναντάμε αυτές. Και θέλω να πιστέυω ότι σε όχι μεγάλο διάστημα, στις αρχές του νέου χρόνου, αυτό το ρεύμα θα μπορέσει να εκφραστεί πάνω σε συγκεκριμένες ενέργειες και αιτήματα».

Άλλωστε όπως εξηγεί, είναι εποχή που γίνονται συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Αν και δεν επιθυμεί να μπει στη διδικασία συζήτησης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος αφήνει σαφείς αιχμές, αναφέροντας ότι «η πολιτική αυτή που λέει όχι στο μνημόνιο και ναι στην ευρωζώνη, είναι πολιτική η οποία δεν έχει καμία βάση. Αλλά νομίζω ότι είναι σαφές πως είμαστε σε μια διαδικασία συνεχών εξελίξεων. Το βιώνουμε τους τελευταίους μήνες και θα συνεχιστεί και σε κοινωνικό  και σε πολιτικό επίπεδο. Να ξέρετε, ως μετεωρίτες εμφανίζονται κι εξαφανίζονται πρόσωπα, δυνάμεις κ.λ.π. Που είναι το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο Παπανδρέου, που είναι ο Παπακωνσταντίνου που έβγαινε κάθε λίγο στο CNN; Αλλάζουν πάρα πολύ τα πράγματα, υπάρχει  μια μεγάλη ρευστότητα και μια μεγάλη κινητικότητα μέσα στο λαό και γνωρίζεις ότι θα υπάρχει μια επιδείνωση το 2013.

Θα είναι ακόμα χειρότερα από αυτή την άθλια κατάσταση που ζούμε. Εξάλλου το προβλέπει και η ίδια η κυβέρνηση με το 4-4,5% ύφεση για το 2013. Επομένως θα έχουμε εξελίξεις και μην τις βλέπετε μόνο στο αν θα γίνουν εκλογές. Θα ρθουν πάρα πολλά καινούρια στοιχεία και πιστέυω ένα ελπιδοφόρο από αυτά θα είναι αυτό το ρεύμα, ας το πούμε, διακριτής αποχώρησης από την ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου