Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Stop στη μεταφορά των μαθητών από Δευτέρα



Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, τότε η νέα βδομάδα θα φέρει τρομερή αναστάτωση σε χιλιάδες μαθητές, και βέβαια στις οικογένειές τους, αφού τα παιδιά δεν θα μπορούν να φτάσουν στα σχολειά τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οδηγών Τουριστικών και Σχολικών Λεωφορείων Βορείου Ελλάδος «Λευκός Πύργος», Περικλή Χειμωνίδη, από τη Δευτέρα θα γίνει στάση μεταφοράς των μαθητών στα .......
δημόσια σχολεία, καθώς πολλοί οδηγοί είναι απλήρωτοι. Αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει καθώς τέσσερα τουριστικά πρακτορεία της Θεσσαλονίκης δεν έχουν πληρωθεί από το Λογιστήριο του Κράτους για υπηρεσίες τις οποίες παρείχαν το 2011.
«Το 60% των οδηγών τουριστικών και σχολικών λεωφορείων στη Βόρεια Ελλάδα έχουν καθυστερημένες πληρωμές μισθών. Υπάρχουν τουριστικά γραφεία που έχουν απλήρωτους τους οδηγούς τους, ακόμη και για πέντε μήνες», αναφέρει ο κ. Χειμωνίδης.
Ο ίδιος, όπως επισημαίνει, εργάζεται στο τουριστικό γραφείο του Μιχάλη Ζορπίδη, και, όπως οι περίπου 120 οδηγοί του πρακτορείου, συν το προσωπικό που αποτελείται από άλλα 60 άτομα, παραμένει απλήρωτος για το μήνα Νοέμβριο. «Μόνο στο συγκεκριμένο πρακτορείο, το Δημόσιο χρωστάει από το 2010 μέχρι σήμερα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Και δυστυχώς, το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το συγκεκριμένο γραφείο τουρισμού, αλλά και με ακόμα τρία. Και από τη Δευτέρα, καλούμε τους συναδέλφους όλων των πρακτορείων να ακινητοποιήσουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν παιδιά σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και προς πανεπιστήμια», καταλήγει ο κ. Χειμωνίδης.
Η Περιφέρεια
Για το θέμα έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Διά Βίου Μάθησης, Μίμη Φωτόπουλο, τα τέσσερα τουριστικά γραφεία δεν πληρώθηκαν, καθώς τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι το 2010 δεν ακολουθήθηκε σωστή διαδικασία για τη σύναψη των συμβάσεων μεταφοράς των μαθητών. «Ενημέρωσα σχετικά τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, και μεσολάβησα ώστε σήμερα ο υπουργός να συναντηθεί στην Αθήνα με τους τουριστικούς πράκτορες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά», υπογραμμίζει ο κ. Φωτόπουλος.
Την αισιοδοξία του κ. Φωτόπουλου, δεν συμμερίζεται πάντως ο Μιχάλης Ζορπίδης. «Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι ο κ. Στυλιανίδης θα δώσει λύση. Το κράτος είναι διαλυμένο», λέει χαρακτηριστικά.
Οι δήμοι
Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν... ξεκρέμαστα από Δευτέρα, από την κινητοποίηση των οδηγών. Οι οδηγοί σκοπεύουν να σταματήσουν τη μεταφορά όλων των μαθητών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών με ειδικές ανάγκες, που φοιτούν σε ειδικά σχολεία.
«Αυτό που κάνουν οι οδηγοί αποτελεί γνωστή μέθοδο εκβιασμού. Οσα δίκια κι αν έχουν, όσο κι αν έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους, δεν πρέπει να εκβιάζουν βάζοντας μπροστά τους πολίτες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μαθητές», αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι μόνο στο δικό του δήμο με λεωφορεία τουριστικών πρακτορείων μεταφέρονται καθημερινά στα σχολεία περισσότερα από 1.000 παιδιά.
«Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών που ζουν στα όρια του δήμου Θέρμης και πηγαίνουν σχολείο, δηλαδή 3.300 παιδιά από τα 10.000, πηγαίνουν στα σχολεία τους με λεωφορεία τουριστικών πρακτορείων. Δεν είναι δυνατό τα παιδιά αυτά να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο», επισημαίνει ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.
Ο ίδιος λέει ότι αρκετές φορές στο παρελθόν η μεταφορά των μαθητών βρέθηκε στον αέρα, αλλά από τους λεωφορειούχους, και ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που «ξεσηκώνονται» οι οδηγοί. «Σε κάθε περίπτωση, το θέμα πρέπει να απασχολήσει τους δήμους συνολικά και γι' αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.
Αναστάτωση σε Πυλαία- Χορτιάτη
Περισσότερα από 1.000 παιδιά, τα οποία μένουν στα όρια του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, θα έχουν πρόβλημα αν οι οδηγοί προχωρήσουν σε πράξεις. «Απευθύνω έκκληση, ώστε να βρεθεί λύση και να μην αναστατωθεί η ζωή χιλιάδων οικογενειών. Δυστυχώς, η μη καταβολή των οφειλών του κράτους σε επαγγελματίες προστίθεται στα καθημερινά φαινόμενα παραλυσίας του κράτους. Κατανοώ και τους οδηγούς, και τους ιδιοκτήτες των πρακτορείων, που δεν θέλουν να δουλεύουν δωρεάν. Ομως κι αυτοί πρέπει να είναι διαλλακτικοί, ώστε να μην αναστατωθεί η ζωή των παιδιών», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
«Η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Αυτό πρέπει όλοι, η αυτοδιοίκηση, οι μεταφορείς, η Πολιτεία, να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους και να κινούνται αναλόγως», επισημαίνει ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=162183

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου