Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Χαλυβουργία Ελλάδος: 24 ημέρες απεργίας

Εκβιαστικά διλήμματα για την επαναπρόσληψη των απολυθέντων θέτει η επιχείρηση
Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει η απεργία των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Ελλάδος, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 24 ημέρες και όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο enet.gr δεν πρόκειται να σταματήσουν εάν πρώτα η επιχείρηση δεν ανακαλέσει τις απολύσεις των 34 συναδέλφων τους. Μεγάλη είναι η ανταπόκριση του κόσμου, φορέων και σωματείων που συμπαρίστανται στους απεργούς προσφέροντας τους υλική βοήθεια, χρήματα ή φαγητό, αλλά ....
πρωτίστως την ηθική συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους, όπως δηλώνει το μέλος του Σωματείου της Χαλυβουργίας Ελλάδος «Η Ενότητα» Θανάσης Παυλάκης.
Οι κινητοποιήσεις των 400 εργαζομένων στη Χαλυβουργία Ελλάδος  ξεκίνησε αμέσως μόλις απολύθηκαν οι 34 συνάδελφοί τους, που απολύθηκαν στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου.
"Το αίτημά μας είναι η επαναπρόσληψη των 34 συναδέλφων μας και φυσικά να μην πειραχτούν οι εργασιακές μας σχέσεις" δήλωσε στο enet.gr ο εκτελών χρέη εφόρου στο σωματείο των εργαζομένων της Χαλυβουργίας Ελλάδος "Η Ενότητα" Θανάσης Παυλάκης.
Ο κ. Παυλάκης αποκαλύπτει ότι η επιχείρηση τους πρότεινε εκβιαστικά την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους αφού όμως πρώτα το σύνολο των εργαζομένων αποδεχθεί και υπογράψει την αλλαγή της εργασιακής σύμβασης, γεγονός που σημαίνει μεταξύ άλλων την εφαρμογή πενταώρου και την εκ περιτροπής εργασία.
Όσον αφορά στο επιχείρημα της εργοδοσίας ότι η επιχείρηση τα τελευταία τρία χρόνια είναι ζημιογόνος, ο κ. Παυλάκης το απορρίπτει λέγοντας ότι σε αυτό το διάστημα η παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 40-50%.
"Η ποσότητα που βγάλαμε από 196.000 τόνους χάλυβα ανήλθε στους 266.000" λέει ο κ. Παυλάκης και προσθέτει οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει το σύνολο της θερινής τους άδειας λόγω της αυξημένης εργασίας.
"Μέχρι και την ημέρα που ξεκίνησε η απεργία, λόγω της αναίτιας απόλυσης των εργαζομένων, το εργοστάσιο δούλευε 14 ώρες την ημέρα" τόνισε ο Θανάσης Παυλάκης φέρνοντας ακόμη ένα επιχείρημα που απορρίπτει τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας ότι η επιχείρηση είναι ζημιογόνος.
Ο Θ. Παυλάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη σιγή του πολιτικού κόσμου, καθώς όπως είπε κατά την επίσκεψή τους τη Δευτέρα στη Βουλή δεν βρήκαν κανέναν παρά μόνο τον Σπ. Χαλβατζή από το ΚΚΕ που άκουσε και νοιάστηκε για τα αιτήματά τους.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι συγκινητική η στήριξη και η αλληλεγγύη του κόσμου.
"Ιδιώτες και σπουδαστές έρχονται και αφήνουν φαγητό, ακόμη και μακαρόνια για όλους εμάς που βρισκόμαστε έξω από το εργοστάσιο" λέει και τονίζει ότι όλες αυτές τις ημέρες οι κινητοποιήσεις τους είναι ειρηνικές και πως δεν έχουν προβεί σε κλείσιμο δρόμων, ενώ όπως είπε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τους έδωσε περίπου 4.000 ευρώ.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την επαναπρόσληψη των 34 εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία, δήλωσε με βεβαιότητα ο Θ. Παυλάκης εκφράζοντας την ελπίδα να κατανοήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου τα δίκαια αιτήματά τους.

ΣΥΝ: Αλληλεγγύη στους εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους 400 απεργούς εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας, εξέφρασε ο ΣΥΝ, μέσω του Δ. Στρατούλη, μέλους της πολιτικής γραμματείας του κόμματος και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον ηρωικό πολυήμερο αγώνα των 400 εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας, που παρότι τα τελευταία χρόνια έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ κερδοφορίας, πραγματοποιεί μαζικές απολύσεις για να εκβιάσει την συμφωνία του σωματείου σε εκ περιτροπής εργασία και σε μείωση των μισθών 35 - 40%», αναφέρεται στη δήλωση του Δ. Στρατούλη.
Οι εργάτες της Χαλυβουργίας αγωνίζονται για λογαριασμό όλης της εργατικής τάξης της χώρας, επισημαίνει το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και συμπληρώνει: «Εάν οι απεργοί εργάτες νικήσουν, θα δώσουν κουράγιο και δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους/ες να αγωνιστούν πιο ενωτικά, πιο μαζικά, πιο μαχητικά για να ανατρέψουν τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές αντεργατικές πολιτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου