Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Συνελήφθησαν περισσότεροι από 300 διαδηλωτές της Wall Street








Συνελήφθησαν περισσότεροι από 300 διαδηλωτές της Wall Street
Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές του κινήματος «Occupy Wall Street» συνέλαβε χθες η αστυνομία της Νέας Υόρκης, ενώ τουλάχιστον επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συμπλοκές. Φωνάζοντας «Όλη μέρα, όλη την εβδομάδα, κλείστε τη Γουόλ Στριτ», περίπου 1000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικές αρτηρίες. Αστυνομικοί διέλυσαν τους συγκεντρωμένους.

Το βράδυ, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street, συνδικαλιστές και ......φοιτητές -20.000 σύμφωνα με τους οργανωτές, ενώ η αστυνομία αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση- κατέλαβαν την πλατεία Φόλεϊ, στο νότιο Μανχάταν, πριν κάνουν πορεία στη γέφυρα του Μπρούκλιν, στις λωρίδες που προορίζονται για τα ποδήλατα και τους πεζούς. Εκεί συνελήφθησαν άλλα 65 άτομα επειδή περπατούσαν στη λωρίδα για τα οχήματα.

Η ατμόσφαιρα κατά την πορεία ήταν εορταστική.

«Δεν μπορούν να μας συλλάβουν, ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός!» φώναζε το πλήθος πάνω στη γέφυρα, ενώ αυτοκινητιστές πατούσαν τις κόρνες των οχημάτων τους σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη στη γέφυρα οι διαδηλωτές κατάφεραν να προβάλουν στην πρόσοψη ενός ουρανοξύστη, τον κατάλογο των πόλεων όπου έχει διαδοθεί το κίνημα, όπως το Όκλαντ ή το Σιάτλ, και συνθήματα όπως «Μην φοβάστε!», «Καταλάβατε τον κόσμο» ή «Χαρούμενα γενέθλια» για τους δύο μήνες του κινήματος, το οποίο γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Δεν έλειψαν και οι μικροσυμπλοκές με αστυνομικούς.
Ανταποκριτής του CNN τράβηξε βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να τραβάνε διαδηλωτές.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και μία γυναίκα που αστυνομικοί την τραβούν από το μπουφάν και την τσάντα της. Το απόγευμα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ρέι Κέλι είχε διευκρινίσει πως επτά αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί σε επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας. Πέντε δέχθηκαν ένα «υγρό» στο πρόσωπο και σε έναν άλλο χρειάστηκε να γίνουν ράμματα στο χέρι αφού τραυματίσθηκε από ένα γυάλινο αντικείμενο, διευκρίνισε ο Κέλι. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ υποστήριξε ότι υπήρξε «μικρή αναστάτωση» στην πόλη και ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές «επιδίωκαν τη βία». «Η αληθινή ιστορία για τις αυριανές εφημερίδες είναι ότι ο κόσμος δεν ήταν και τόσο πολύς» είχε δηλώσει ο Μπλούμπεργκ, αλλά οι βραδινές εικόνες τον διέψευσαν.

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις.
Στη δυτική ακτή, η αστυνομία εκκένωσε ένα καταυλισμό διαδηλωτών και προχώρησε σε περίπου 20 συλλήψεις στο Λος Άντζελες. «Οι τράπεζες σώθηκαν, εμάς μάς πούλησαν» φώναζαν οι περίπου 500 διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους του Λος Άντζελες. Στην πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϊ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, οι δυνάμεις της τάξης αφαίρεσαν περίπου 20 σκηνές και βορειότερα, στο Όρεγκον, συνελήφθησαν 34 άτομα. Στο Σικάγο χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία κατά την ώρα αιχμής. Η αστυνομία έκανε συστάσεις σε 46 πρόσωπα. Στην Ουάσινγκτον περισσότεροι από 300 άνθρωποι διαδήλωσαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Εκατοντάδες διαδηλωτές και εργαζόμενοι έκλεισαν την Γέφυρα του Πανεπιστημίου στο Σιάτλ, ζητώντας να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ- Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου