Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Μαύρη τρύπα 3,1 δισ. ευρώ


Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις στο διάστημα Ιανουαρίου- Οκτωβρίου, με τα έσοδα να παρουσιάζουν υστέρηση 2 δισ. ευρώ (σε σχέση με τον νέο στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο) και τις δαπάνες να εκτροχιάζονται (1,1 δισ. ευρώ υπέρβαση). Την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία απορροφούν στο 10μηνο του έτους τεράστια ποσά, εξαντλώντας σχεδόν τον προϋπολογισμό τους. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν στη διεύρυνση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού στα 3,1 δισ. ευρώ. Το....
έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (τακτικός και ΠΔΕ) αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ, παρά το σημαντικό ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θυσιάζεται για μία ακόμα αφορά στον βωμό του ελλείμματος, επιτείνοντας τη βαθιά ύφεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα παρουσιάζουν σημαντικές υστερήσεις που οφείλονται στις μειωμένες εισπράξεις από τους φόρους στα ακίνητα καθώς και από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα στο 10μηνο του έτους ανήλθαν στα 39,2 δισ., μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Μέχρι το τέλος του έτους τα έσοδα που θα πρέπει να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι κάποιοι φόροι και τέλη (εισφoρά αλληλεγγύης και τέλος ακινήτων) που θα εισπραχθούν στο πρώτο δίμηνο του 2012 θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Ενας από τους λόγους που τα έσοδα του Οκτωβρίου και κατά συνέπεια του 10μήνου ήταν μειωμένα έγκειται και στις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά κυρίως στη μη πληρωμή της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Οι έκτακτες εισφορές ήταν κανονικά να καταβληθούν μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη. Ωστόσο οι ημερομηνίες παρατάθηκαν, με αποτέλεσμα τα σχετικά ποσά να πληρωθούν τον τρέχοντα μήνα.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημανθεί ότι από τις αρχές του 2011 έχουν ληφθεί ιδιαιτέρως επώδυνα για τους φορολογούμενους εισπρακτικά μέτρα, τα οποία ωστόσο δεν βοήθησαν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Και αυτό, διότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν προχώρησε στην αναδιάταξη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με αποτέλεσμα να διογκώνεται η φοροδιαφυγή και κατά συνέπεια να γίνεται δυσκολότερη η συλλογή των φόρων. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές των εφοριακών που ζητούν την άμεση αναδιάρθρωση των ΔΟΥ και τη στελέχωσή τους με προσωπικό.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον φετινό στόχο παρουσιάζουν υπέρβαση της τάξης του ενός δισ. ευρώ. Συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είναι αυξημένες κατά 3,1 δισ. ευρώ ή 5,8%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
– Στις διογκωμένες δαπάνες για τόκους κατά 2,483 δισ. ευρώ ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
– Στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,5% ή 999 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, που οφείλεται στην εκτίναξη των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία.
Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:
1. Τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,838 δισ. (κυρίως ΟΓΑ και ΙΚΑ) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.
2. O ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 313 εκατ.
3. Τα νοσοκομεία κατά 703 εκατ. για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ παρουσιάζουν μείωση κατά 37,4 ή 2,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου