Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πάει να σπάσει τα 400 ευρώ η λίρα!








Πάει να σπάσει τα 400 ευρώ η λίρα!
Διαρκείς ανατιμήσεις του Χρυσού φέρνει ο πανικός της κρίσης, και οι αναλυτές βλέπουν στις αρχές του 2012 την ουγγιά να ξεπερνά τα 2.200 δολάρια.
   
Νέο γύρο ανόδου για την τιμή του χρυσού διεθνώς προεξοφλούν οι μαζικές αγορές του πολυτίμου μετάλλου, στις οποίες προχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες οι κεντρικές τράπεζες, διεθνώς. και μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ!

Τα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν από το World Gold Council είναι εντυπωσιακά, καθώς αναφέρονται σε καθαρές αγορές  148,4 τόνων χρυσού. Η αγορά αυτή (κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011) είναι η ......μεγαλύτερη που έγινε από το 2002, όταν πρωτάρχισαν να καταγράφονται 3μηναία στοιχεία. 

Στις αγορές θεωρείται ως απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη η άνοδος του πολυτίμου μετάλλου, καθώς ο φόβος για την χρεοκοπία χωρών της Ευρωζώνης «στοιχειώνει» τα χειρότερα όνειρα των επενδυτών και όχι μόνο. Σημειωτέον, πως η τιμή του χρυσού εμφανίζει σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία 10-11 χρόνια ξεκινώντας από τα χαμηλά των 280 δολαρίων ανά ουγγιά και φτάνοντας μέχρι την ιστορικά υψηλά τιμή των 1.920 δολαρίωςνστις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε μία μικρή περίοδος διόρθωσης-συσσώρευσης (μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου) για να επανακάμψει  εκ νέου η σημαντική ζήτηση τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο από μεμονωμένους επενδυτές. Αφορμή, όπως είπαμε η μετάσταση της κρίσης από την Ελλάδα στην Ιταλία και την εκτίναξη των spreads στις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Γαλλίας. 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις πληθαίνουν οι αναλυτές, που θεωρούν θέμα χρόνου την εκ νέου ενίσχυση της τιμής υψηλότερα και των 1.920 δολαρίων. Μάλιστα τα στοιχήματα βλέπουν πλέον εύκολα τα επίπεδα των 2.100-2.200 δολαρίων ανά ουγγιά για το μόνο καταφύγιο των επενδυτών σε περιπτώσεις πανικού

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο για το πρώτο τρίμηνο του 2012 (οπότε προβλέπεται να…κορυφώνεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, ενδεχομένως με αφορμή την απώλεια της ανώτατης πιστοληπτικής αξιολόγησης/ των περίφημων ΑΑΑ/ για την γαλλική οικονομία). Εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις τότε θα πρέπει να αναμένεται ανάλογη αύξηση και στην ελληνικήλιανική αγορά, όπως θεωρείται η αγοραπωλησία χρυσών λιρών (από την Τράπεζα της Ελλάδος, την τράπεζα Πειραιώς), αλλά και μονόκιλων ράβδων του πολύτιμου μετάλλου που εσχάτως άρχισαν να κυκλοφορούν στην Αθήνα και οι οποίες για πώληση κυμαίνονται από 38.000 έως και 40.000 ευρώ.

Δεδομένου, ότι η τιμή αγοράς (από τον ενδιαφερόμενο) κυμαίνεται σήμερα στα 359,19 ευρώ και η τιμή πώλησης (προς την τράπεζα ) στα 297,97 ευρώ θεωρείται πιθανότατο, πως μέσα στο επόμενους 2-4 μήνες θα «τσιμπήσουν» κατά 25 έως 30%. Σημειωτέον, πως πριν από 3-4 μήνες οι αντίστοιχες τιμές ήταν περί τα 35-40 ευρώ φθηνότερες ( ανά τεμάχιο λίρας) και 100 έως 120 ευρώ πριν από περίπου ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου