Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: 684 προσλήψεις σε εφορίες και Αστυνομία







ΣτΕ: 684 προσλήψεις σε εφορίες και Αστυνομία
Τον δρόμο για την πρόσληψη 100 πτυχιούχων υψηλού επιστημονικού επιπέδου, οι οποίοι θα αναλάβουν ειδικά καθήκοντα στην Αστυνομία, κυρίως στον τομέα της πάταξης του οικονομικού εγκλήματος, άνοιξε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, που στο πρόσφατο παρελθόν είχε «μπλοκάρει» την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος κρίνοντας ότι δεν είναι νόμιμο.


Τα προβλήματα νομιμότητας ξεπεράστηκαν, γιατί ....το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές δαπάνες (ύψους σχεδόν 12 εκατ. ευρώ για την προσεχή πενταετία) βρίσκονται μέσα στα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού, όπως τέθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται άλλες 100 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων (31 αστυκτηνιάτρων, 10 ψυχολόγων, 59 υπαστυνόμων Β'). Παράλληλα από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις και αναλυτική τεκμηρίωση γιατί το προσωπικό ειδικών καθηκόντων (και οι 100 προσλήψεις) είναι απολύτως αναγκαίο για την αντιμετώπιση της αντίστοιχα υψηλού επιπέδου εγκληματικότητας.

Το ΣτΕ με πρακτικά του Ε' Τμήματος και της Ολομέλειας διαταγμάτων είχε «κόψει» αρχικά το ΠΔ, γιατί ξεπερνούσε τις προβλέψεις δαπανών του Μεσοπρόθεσμου, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι στην κρίσιμη αυτή δημοσιονομική περίοδο δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβάσεις από κανένα υπουργείο, διαφορετικά τα διατάγματα θα "μπλοκάρονται". Παράλληλα είχε κρίνει ανεπαρκείς τις απόψεις της Αστυνομίας για την αδήριτη ανάγκη των προσλήψεων.

Ωστόσο, οι συνταγματικές επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά ξεπεράστηκαν, αφού το Ε' Τμήμα υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο δέχτηκε την έγγραφη διαβεβαίωση του Φ. Σαχινίδη (αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών) ότι η δαπάνη (περίπου 2,4 εκατ. ευρώ ετησίως) είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (Ν. 3985/11).


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου