Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την Κορώνεια

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται εκ νέου η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την Κορώνεια
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ό περιφερειακός σύμβουλός Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικαλούμενος έγγραφο της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ελληνικών Aρχών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου 2011, γνωστοποιεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνονται για την προσφυγή της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας λόγω μη λήψης των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή υποβάθμισης της λίμνης Κορώνειας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι με την προσφυγή η Επιτροπή ισχυρίζεται πως......
παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, λόγω υποβάθμισης της ζώνης ενεργούς πολεοδομίας της περιοχής, εξαιτίας παράνομων γεωτρήσεων, άρδευσης και απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων. Παράλληλα σημειώνει ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, λόγω μη ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης, και επεξεργασίας αστικών λυμάτων του οικισμού Λαγκαδά.

Η νομική σύμβουλος της υπηρεσίας ζητά, άλλωστε, τις απόψεις των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών προκειμένου να συνταχθεί το υπόμνημα αντίκρουσης της ελληνικής δημοκρατίας.

Στην ανάλυσή της η Επιτροπή εστιάζει ενδεικτικά την προσοχή της σε συγκεκριμένες δράσεις που θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας για τη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών ώστε να καταδειχτεί ότι το master plan δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Αναλυτικότερα, εκτιμά ότι δεν προχώρησαν η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για αλατούχα απόβλητα, η σύνταξη μελέτης έργων κατασκευής αρδευτικών δικτύων και εμπλουτισμού του φρεατίου υδροφορέα της λίμνης, η δημιουργία έργων λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, η επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής Λαγκαδά, το οριστικό κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων και ο περιορισμός άρδευσης σε ικανοποιητικό επίπεδο με προώθηση και χρήση νέων τεχνολογιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου