Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ...

Σε μία «στεγνή», τεχνοκρατική ομιλία, αποφεύγοντας τις αναφορές που ενδεχομένως θα έγειραν πολιτικά ζητήματα και θα όξυναν το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δύο είναι οι εναλλακτικές κατευθύνσεις: Μέσα ή έξω από την ευρωζώνη», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, καθώς και η υλοποίηση των οικονομικών πολιτικών που συνδέονται με τις αποφάσεις. «Θα απαιτηθούν νέες θυσίες», παραδέχτηκε, «οι οποίες όμως θα είναι δίκαια κατανεμημένες», ενώ έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία δικτύου προστασίας για τους αδύναμους. Πάντως, ο νέος πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο της ομιλίας του στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών......


«Έχω πλήρη συνείδηση της τιμής που μου γίνεται και της ευθύνης που επωμίζομαι», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος. «Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε», συνέχισε, επισημαίνοντας με έμφαση πως «οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες».

Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, χρειάζονται δύο πράγματα ως προϋποθέσεις: Η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

«Οι Ελληνες δυσανασχετούν καθώς παρά τις θυσίες τους η αντιμετώπιση της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη», επισήμανε και μίλησε γις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Συνέπεια αυτών είναι – όπως ανέφερε - η απομάκρυνση του χρονικού σημείου οπότε η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δύο είναι οι εναλλακτικές κατευθύνσεις: Μέσα ή έξω από την ευρωζώνη... και έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε. «Το κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου καθώς και η υλοποίηση των οικονομικών πολιτικών που συνδέονται από τις αποφάσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση αμέσως και με ταχείς ρυθμούς, καθώς, όπως είπε, «το έργο που έχει να κάνει είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη θητείας της».

Ως άμεσες προτεραιότητες ο πρωθυπουργός έθεσε την εκταμίευση της έκτης δόσης το αργότερο μέχρι 15 Δεκεμβρίου, την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα και τους εταίρους για την κατάρτιση της νέας σύμβασης, καθώς και την υπογραφή της έως το τέλος του έτους, όπως και την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Έμφαση έδωσε στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν, όπως το νέο μισθολόγιο, η εργασιακή εφεδρεία, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής του ΕΣΠΑ στις νέες συνθήκες, με βάση και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε την απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και μετέχουν στη σύνθεση της ως ένα σημαντικό βήμα συναίνεσης και συνεννόησης για τη σωτηρία της χώρας. «Η συμφωνία των τριών κομμάτων με σαφή σκοπό και συγκεκριμένη εντολή, έχει μεγάλη σημασία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας», σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.
«Θα δούμε πως θα γίνει η δέσμευση» των ηγεσιών προς τους εταίρους
 

Eξερχόμενος της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, κατά την οποία τού επισημάνθηκε ότι στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ανέφερε τη λέξη «δέσμευση» (σ.σ.: έναντι των εταίρων) και όχι «υπογραφή» από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και των πολιτικών που την συνοδεύουν, απάντησε: «Να δούμε πως θα γίνει».
Σημειώνεται ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το μεσημέρι με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βάσει της εισήγησης του Προέδρου της Βουλής. Ωστόσο, το θέμα έμεινε ανοιχτό προς διευκρίνιση για αύριο Τρίτη, καθώς ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε η ονομαστική ψηφοφορία να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου