Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ενώ η Ευρώπη φαίνεται να προετοιμάζεται για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ερήμην μας, πρώτα η Dexia και στη συνέχεια η Morgan Stanley, φαίνεται να ανατρέπουν τους όρους του τραπεζικού «παιχνιδιού»

Επιλεγμένες Ειδήσεις


Η Ελλάδα είναι, κατά την πάγια άποψη μας, «too big to fail» (πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει) – ενώ η Ιταλία «too big to bail» (πολύ μεγάλη για να διασωθεί).

Εν τούτοις, παρά το ότι όλος σχεδόν ο διεθνής τύπος ασχολείται με τη χώρα μας, ενώ οι Γερμανοί τη διασύρουν σε σημείο που ακόμη και η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση του κόσμου δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας δεν κυβερνάται από μία σκιώδη εξουσία), η τραγωδία φαίνεται να διαδραματίζεται άλλού.

Η αδυναμία των Η.Π.Α., σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη συνεχώς ευρωπαϊκή κρίση χρέους (και τραπεζών), φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε μία από τις  μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη, η οποία απασχολεί 63.000 εργαζομένους – στην Morgan Stanley. Χωρίς να αναλωθούμε σε περιττές λεπτομέρειες, τα εξής:

CNN/Money: Μήπως η Morgan Stanley είναι η επόμενη Lehman?

New York Times: Ο φόβος γύρω από την Morgan Stanley είναι μάλλον εύλογος.

Wall Street Journal: Η κατάσταση στη Morgan Stanley θα μπορούσε να είναι πολύ δυσάρεστη.   

Η «δικτύωση» τώρα της αμερικανικής τράπεζας με την Ευρώπη δεν είναι καθόλου αμελητέα. Οι τοποθετήσεις της στο τέλος του 2010 ήταν της τάξης των 39 δις $ στις γαλλικές τράπεζες - 8,9 δις $ στις γερμανικές και 1,6 δις $ στις ιταλικές (αν και έχουν έκτοτε μειωθεί σημαντικά). Κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών, η μετοχή της MS εμφάνισε πτώση 40% - ενώ μόνο την περασμένη Παρασκευή κατέρρευσε κατά 10,5%.  

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της τράπεζας κοστίζουν πλέον 643 χιλ. $ ανά 10 εκ. $ δανείου - περισσότερο δηλαδή από όσο κόστιζαν στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης (2008). Σύμφωνα δε με τους αναλυτές της Wall Street, «Θα ήταν λάθος μας να συστήναμε την αγορά μετοχών της Morgan Stanley”.

Ίσως λοιπόν το δράμα της Dexia, παρά το ότι Γάλλοι και Βέλγοι ισχυρίζονται ότι θα τη διασώσουν (αν και θα έπρεπε μάλλον να διασώσουν το Βέλγιο, το δημόσιο χρέος του οποίου ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ), σε συνδυασμό με την κατάσταση της Morgan Stanley, να σηματοδοτούν την κλιμάκωση των «Συνθηκών Αποκάλυψης» - τις οποίες θα μπορούσε ίσως η χώρα μας να αποφύγει, εάν επέλεγε έγκαιρα, ελλείψει δυστυχώς εναλλακτικών δυνατοτήτων, τη στάση πληρωμών.  

Μήπως λοιπόν για αυτό βιάζονται τόσο πολύ οι Η.Π.Α. να μας διασώσουν, με τη βοήθεια των συνδίκων του διαβόλου; Μήπως είναι αυτός ο λόγος που το ΔΝΤ προτρέπει τις τράπεζες της ΕΕ να αυξήσουν άμεσα τα κεφάλαια τους κατά 200 δις € και δεν είναι μόνο ο ενδεχόμενος κίνδυνος της Ελλάδας;   


ΥΓ: Οι μεγάλες ελβετικές τράπεζες συμβουλεύουν τους πελάτες τους να αποφεύγουν τις καταθέσεις σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες, καθώς επίσης τις μετοχές τους – έχοντας μάλλον την άποψη ότι, η επόμενη κρίση των τραπεζών θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη (πηγή: Kop)

Η έκφραση βέβαια που χρησιμοποιείται είναι πολύ προσεκτική: «Οι επενδυτές θα έπρεπε μακροπρόθεσμα να μην αυξήσουν το ρίσκο τους, όσον αφορά τις τοποθετήσεις τους σε τίτλους ευρωπαϊκών τραπεζών».  

Όσον αφορά τώρα την Morgan Stanley αναφέρεται ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση περισσότερα χρήματα, από οποιαδήποτε άλλη (10 δις $). Εκτός αυτού, ενισχύθηκε από το μεγαλύτερο μέτοχο της, την ιαπωνική Mitsubishi Group, με 9 δις $ επί πλέον. Αυτά και μόνο τα γεγονότα τεκμηριώνουν ότι, ευρισκόταν σε πολύ επικίνδυνη θέση – κάτι που ίσως επηρεάσει αρνητικά το μέλλον της.  
 


Αθήνα, 05. Οκτωβρίου 2011
ONE Editions     Casss Group    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου