Εσωκομματικός πυρετός στο ΠΑΣΟΚ
Σε παιχνίδι στρατηγικής ενόψει της εκλογής Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποδύονται τα στελέχη του Κινήματος.

Αν και επισήμως, μόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει εκφράσει τις προθέσεις του, οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι για την αρχηγία, με κινήσεις τακτικής, δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς το δικό τους παρόν.

Ο φερόμενος ως υποψήφιος πρόεδρος, Ανδρέας Λοβέρδος, λέει πως είναι πρόωρη η όποια συζήτηση διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου, όσο πολίτες και πολιτικοί αγωνιούν για την έκτη δόση και την προοπτική της χώρας, κατηγορώντας τουλάχιστον ως βιαστικό, τον πιθανότατα αντίπαλο του στο εγγύς μέλλον, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην ίδια γραμμή, η Άννα Διαμαντοπούλου.....


«Τον άκουσα πάρα πολύ καλά και τον σέβομαι απόλυτα, γιατί καθορίζει ο ίδιος, με έναν τρόπο αξιοπρεπέστατο, την στάση του. Εγώ πιστεύω ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει τώρα. Δεν δικαιούμαι να το πω;», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Βήμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αρκέστηκε να δηλώσει «κάθε πράγμα στον καιρό του και με βάση το εθνικό συμφέρον».

Ο θεωρούμενος ως σίγουρος διεκδικητής της αρχηγίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ακόμη μια συνάντηση του με πράσινους βουλευτές για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε στην ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να επανασυνδεθεί με την κοινωνία.

«Πρέπει να υπάρξει ξανά. Πρέπει να απευθυνθούμε στην κοινωνική μας βάση, πρέπει να γίνει ένα μεγάλο μπλοκ της προόδου και μάλιστα επειγόντως», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση της Ελπίδας Τσουρή σχετικά με το τι γίνεται με το κόμμα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν φάνηκε θετικός στο ενδεχόμενο δυαρχίας στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή άλλου Προέδρου κι άλλου υποψήφιου Πρωθυπουργού, ενώ απέφυγε και πάλι να αποσαφηνίσει αν θα είναι υποψήφιος διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου, ως φανατικότερος «σωματοφύλακας» του οποίου, τουλάχιστον δημοσίως, εμφανίζεται ο Χρήστος Παπουτσής, που πληροφορίες όμως φέρουν ως ακόμη έναν υποψήφιο για την μετά-Γιώργου  εποχή στο ΠΑΣΟΚ.

«Γνωρίζω ότι η συζήτηση έχει ανοίξει. Δεν θέλω να μπω σ’ αυτήν. Δεν πρέπει να μπω σ’ αυτήν. Είναι απόπειρα συγκάλυψης της πραγματικότητας; Καμία! Είναι στάση που την εκτιμώ ως απολύτως υπεύθυνη. Ότι γίνεται μέχρι στιγμής και με αφορά είναι αυτό που προκύπτει από μετρήσεις, Εγώ δεν έχω πει τίποτα. Δεν έχω πει κάτι», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής από την πλευρά του επεσήμανε: «Όσο θέλει να είναι πρόεδρος, εγώ στηρίζω Γιώργο Παπανδρέου, είναι κεφάλαιο, τον αδικεί αυτή η συζήτηση».

Δύο ιστορικά στελέχη του Κινήματος πάντως σχολίασαν, ιδιαίτερα δηκτικά, την πρόθεση πολλών συντρόφων τους να δηλώσουν υποψηφιότητα για την Προεδρία.

«Δώδεκα οι νοματαίοι, δεκατρείς οι καπεταναίοι», τόνισε ο Κώστας Γείτονας, ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε στο Ράδιο 9: «Πρέπει να προσέχει κανείς το όριο μεταξύ φιλοδοξίας και ματαιοδοξίας».

Για το πότε και πως θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, όλοι πλέον κρέμονται από τα χείλη του Γιώργου  Παπανδρέου, ο οποίος όμως δεν δείχνει να βιάζεται και απλώς συνεχίζει να ακούει τις απόψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Βασίλης Έξαρχος.