Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Πληρώστε με το κινητό

Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και εσείς ψάχνετε στο κινητό σας τηλέφωνο ποια ταινία θα δείτε στο σινεμά. Δύο κλικ αργότερα έχετε ήδη αγοράσει τα εισιτήρια, αποφεύγοντας τον συνωστισμό στο ταμείο. Στη συνέχεια, πάντα με το κινητό στο χέρι, μεταφέρετε χρήματα από τον έναν τραπεζικό λογαριασμό σας στον άλλον, πληρώνετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ και κάνετε μια βόλτα στα online καταστήματα, ψάχνοντας να αγοράσετε μια καινούργια τσάντα.
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για πρακτική που ακολουθούν καθημερινά δεκάδες έλληνες χρήστες smartphones. Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι ......σήμερα πραγματικότητα και βρίσκεται στο κινητό μας τηλέφωνο! Ειδικές εφαρμογές υπόσχονται να καταργήσουν όχι μόνο τις πληρωμές με μετρητά αλλά και τις πιστωτικές κάρτες, επιτρέποντας στα έξυπνα κινητά να διεκπεραιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναλλαγών. Οι κάτοχοί του μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια για τις αστικές συγκοινωνίες, να κλείνουν θέση σε αεροπορικές πτήσεις και να ψωνίζουν σε κάθε λογής καταστήματα.
Μία από τις μεθόδους που επιτρέπουν την πραγματοποίηση συναλλαγών από smartphone είναι η επικοινωνία κοντινού πεδίου (Near Field Communication - NFC). Πολλά κινητά διαθέτουν ήδη ένα ενσωματωμένο τσιπ που μπορεί να στείλει κρυπτογραφημένα δεδομένα από ένα smartphone σε μια συσκευή ανάγνωσης πιστωτικών καρτών ή σε μια ταμειακή μηχανή. Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν αγορές τοποθετώντας το smartphone τους μπροστά σε μια τέτοια συσκευή. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν εισιτήρια για το Μετρό, το τρένο ή το αεροπλάνο, για τον κινηματογράφο, για συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις.
Στα ATM
Τους τελευταίους μήνες βρίσκονται στη διάθεση των ελλήνων χρηστών smartphones και υπολογιστών tablet πολλές εφαρμογές οι οποίες φέρνουν την... τράπεζα στα χέρια τους. Ηδη η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank, η Citibank και η Emporiki προσφέρουν apps για υπηρεσίες e-banking εν κινήσει στους κατόχους του τηλεφώνου iPhone της Apple. Επιπλέον, η εφαρμογή winbank easypay της Τράπεζας Πειραιώς επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν πληρωμές ΔΕΚΟ και εταιρειών τηλεπικοινωνίας από το κινητό τους. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο κάτοχος της συσκευής είναι να σκανάρει το barcode ή να φωτογραφίσει τον λογαριασμό του. Ακόμη, έχει τη δυνατότητα να κάνει ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ χωρίς τη χρήση κάρτας και να στείλει μετρητά σε όποιον επιθυμεί. Η εφαρμογή είναι συμβατή με το iPhone, το iPod touch και το iPad.
Τα e-shops
Οι συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile shopping) έχουν μπει για τα καλά και στον χώρο των e-shops. Το ηλεκτρονικό κατάστημα www.getitnow.gr παρουσίασε πρόσφατα την πρώτη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες με δυνατότητα άμεσης αγοράς προϊόντων, με τίτλο Getitnow iPhone application. Οσοι εγκαταστήσουν την εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν στο Apple Store, θα μπορούν στην κυριολεξία να ψωνίσουν από το iPhone, το iPad ή το iPod τους, να ενημερωθούν για την ημερήσια προσφορά της εταιρείας (Daily Deal), ακόμη και για τα γενέθλια των φίλων τους μέσω του facebook.
Τα κινητά τηλέφωνα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται και στις αστικές συγκοινωνίες διαφόρων χωρών. Η Visa έχει δημιουργήσει το πιλοτικό πρόγραμμα payWave που επιτρέπει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης να εκδίδουν εισιτήριο για το Μετρό, το λεωφορείο και το τρένο χρησιμοποιώντας το iPhone τους. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τοποθετήσουν το τηλέφωνο μπροστά από μια συσκευή και αυτόματα θα γίνει η χρέωση. Σκέψεις για εγκατάσταση αντίστοιχου συστήματος έχουν γίνει και για το Μετρό της Αθήνας.
Στο παιχνίδι των συναλλαγών από το κινητό μπήκε πρόσφατα και η Google, παρουσιάζοντας το κινητό - πορτοφόλι, μια εφαρμογή που έχει στόχο να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες. Το Google Wallet, όπως ονομάζεται, είναι επί του παρόντος διαθέσιμο μόνο στην Αμερική και βασίζεται στη μέθοδο tap-to-pay (πατήστε και πληρώστε). Οι πελάτες ενός καταστήματος αγγίζουν την οθόνη αφής του τηλεφώνου τους, επιλέγουν ένα εικονίδιο, πληκτρολογούν το PIN τους και πραγματοποιούν την επιθυμητή συναλλαγή, τοποθετώντας το τηλέφωνο σε ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου