Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Τεράστια κέρδη από τις λίρες εν μέσω κρίσης

Εκτυφλωτική είναι η λάμψη της χρυσής λίρας στα δύο χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που οι περισσότερες μορφές επένδυσης «έκαψαν» χρήμα, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει αυξηθεί κατά 65%!

Η αγαπημένη επενδυτική τοποθέτηση της... γιαγιάς, που αποτελούσε εγγύηση
σταθερότητας σε παλαιότερες, επίσης δύσκολες εποχές της οικονομίας, αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική στην κρίση που άρχισε να κορυφώνεται στις αρχές του 2010. Οσοι προσέφυγαν στις χρυσές λίρες Αγγλίας για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους αισθάνονται σήμερα δικαιωμένοι, ιδιαίτερα αν συγκρίνουν τις αρνητικές αποδόσεις των μετοχών, των ομολόγων και των ακινήτων με τα... χρυσά κέρδη από τις λίρες. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αποκαλυπτικά:

Στις αρχές του 2010 η ΤτΕ πωλούσε σε ιδιώτες τη χρυσή λίρα Αγγλίας περίπου προς 210 ευρώ τη μία. Την Πέμπτη η τιμή πώλησης είχε ξεπεράσει τα 346 ευρώ, δηλαδή ήταν περίπου 65% υψηλότερη.

Το έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες για αγορά χρυσής λίρας έχει επιτρέψει στην ΤτΕ να ανεβάσει στα ύψη τη διαφορά της τιμής με την οποία αγοράζει από ιδιώτες και της τιμής με την οποία πουλάει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 3 Νοεμβρίου η τιμή πώλησης ήταν σχεδόν 21% υψηλότερη από την τιμή αγοράς, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα της χώρας να εξασφαλίζει σημαντικά κέρδη από τις αγοραπωλησίες λιρών.

Ομως ακόμη και με αυτές τις πολύ μεγάλες διαφορές των τιμών αγοράς και πώλησης, ένας ιδιώτης που εμπιστεύτηκε τη λίρα στις αρχές του 2010, και την αγόρασε έναντι 209,85 ευρώ από την ΤτΕ, στις 3 Νοεμβρίου θα μπορούσε να την πουλήσει στην ΤτΕ έναντι 286,97 λιρών, εξασφαλίζοντας ένα κέρδος της τάξεως του 37%. Την ίδια περίοδο όποιος τοποθετούσε τα κεφάλαιά του στην «ασφάλεια» ενός κρατικού ομολόγου θα είχε χάσει τα μισά λεφτά του!

Η χρυσή λίρα ακολουθεί κατά πόδας τις διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του χρυσού και η τιμή της επηρεάζεται από τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου και ευρώ. Τα τελευταία χρόνια ο χρυσός έχει γίνει και πάλι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές ανά τον κόσμο, λόγω της κρίσης που κλονίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι φανατικοί θιασώτες του χρυσού λένε ότι με το πέρασμα του χρόνου η... γοητεία του θα αυξάνεται, καθώς η συσσώρευση τεράστιων χρεών στις μεγάλες, ανεπτυγμένες οικονομίες θα υποχρεώσει τις κεντρικές τράπεζες να τυπώσουν όλο και περισσότερο νόμισμα. Οσο περισσότερο νόμισμα τίθεται σε κυκλοφορία τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται η αξία του χρυσού, λένε οι υποστηρικτές του.

«Υπάρχει απώλεια εμπιστοσύνης στο οικονομικό σύστημα και επείγουσα ανάγκη για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια» δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο Bloomberg αναλυτής κορυφαίας αυστριακής τράπεζας. «Το περιβάλλον για τον χρυσό είναι τέλειο» πρόσθεσε. Κορυφαίοι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το ίδιο πρακτορείο προέβλεψαν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012 η διεθνής τιμή του χρυσού θα αυξηθεί κατά 13%, πλησιάζοντας τα 2.000 δολάρια την ουγγιά.

Σε αυτό το κλίμα και με τη γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί στην Ελλάδα, τραπεζικά στελέχη λένε ότι ο «πυρετός της λίρας» δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα. Εγγύηση κερδών, βεβαίως, δεν προσφέρεται, ιδιαίτερα στις υψηλές τιμές που βρίσκεται σήμερα η λίρα. Αλλά αυτό λίγο μοιάζει να ενδιαφέρει όσους αναζητούν ένα καταφύγιο ασφάλειας για τις οικονομίες τους σε μια εποχή γενικής κατάρρευσης. Γι’ αυτούς η λάμψη της χρυσής λίρας αποτελεί από μόνη της μια εγγύηση!
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου