Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό ετοιμάζοντας την αντεπίθεση στις ...αγορές!


image


Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τις μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού εδώ και αρκετές δεκαετίες το εφετινό τρίτο τρίμηνο, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε σχετικά τον Σεπτέμβριο, ανέφερε σήμερα στο Λονδίνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Χρυσού.

Διαφοροποιώντας τα αποθεματικά τους, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν από τον Ιούλιο ως και τον Σεπτέμβριο σχεδόν 150 τόνους χρυσού (148,40), προς μεγάλη έκπληξη των παραγόντων της αγοράς του πολύτιμου μετάλλου.

Ποιες ακριβώς κεντρικές τράπεζες αγόρασαν...... τον χρυσό δεν κατονομάζεται στην ανακοίνωση με προέλευση το Λονδίνο, που αποτελεί κέντρο των συναλλαγών χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφέρεται ότι «για πρώτη φορά, στις αγορές συμμετείχε ένας αριθμός αμέτοχων ως τώρα στην αγορά χρυσού κεντρικών τραπεζών».

Ο επικεφαλής του επενδυτικού κλάδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου του Χρυσού, Μάρκους Γκρουμπ, σχολίασε ότι «οι αγορές αυτές είχαν σαφώς μια άλλη δυναμική, ήταν η εκδήλωση της βούλησης που εκδηλώθηκε στην αρχή του έτους, να τροποποιηθεί ριζικά η αναλογία των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών σε συνάλλαγμα και σε χρυσό».

Τα είκοσι τελευταία έτη πουλούσαν χρυσό οι κεντρικοί τραπεζίτες, θύμισε ο ίδιος.

«Όμως, πέρυσι και φέτος η τάση αυτή αναστρέφεται. Φέτος, όλο το 12μηνο, ενδέχεται οι συνολικές αγορές χρυσού σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών να αγγίξει τους 450 τόνους», δήλωσε καταλήγοντας ο Γκρουμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου