Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ...


Καταγγελίες Τσίπρα για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

Καταγγελίες Τσίπρα για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ
Τίθεται θέμα για «κατά συρροήν παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας» είπε


 Απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη ραγδαία αύξηση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε με συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε έγγραφα στα οποία εμφανίζονται δεκάδες αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη για την εκταμίευση και μεταφορά εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δίνονταν όχι μόνο καθ΄υπέρβαση του προϋπολογισμού, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει το όνομα του αιτούντος την εκταμίευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα ......
νομιμότητας το οποίο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αναμένει να διερευνηθεί από την Δικαιοσύνη προς την οποία εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία ο κ.Τσίπρας, αφού επισήμανε την άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή, σημείωσε ότι η άρνηση αυτή δεν οφείλεται σε λάθος, αλλά σε συνειδητή επιλογή κατασπατάλησης πόρων και παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών και σε προσπάθεια συγκάλυψης του όλου θέματος.

Τα στοιχεία, με βάση τα έγγραφα του ΥΠΕΞ που παρουσίασε ο κ.Τσίπρας, δείχνουν ότι το 2009 τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών αυξήθηκαν κατά 210% και από 18,5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2010, η αύξηση έφθασε το 270%, αφού από τα 18 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν 68 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσταση αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού, όπως αποκάλυψε, το 2011 «έγινε το πρωτοφανές οι απόρρητες αυξάνονται ήδη κατά 90% και από 18 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί εκταμιεύθηκαν ήδη τα 43 εκατομμύρια και αναμένεται να υπερβούν τα 60 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους. Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάσθηκε καν ούτε τις ημέρες που είχε κατατεθεί η σχετική ερώτηση στη Βουλή» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι μεγάλη διακίνηση απόρρητων κονδυλίων έγιναν και την περίοδο που ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών και φυσικά στη συνέχεια (επί υπουργίας Δ. Δρούτσα και σήμερα επί υπουργίας Σ. Λαμπρινίδη) εμφανίζεται η ίδια εικόνα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν έθεσαν θέμα σχετικά με την διάθεση των απόρρητων κονδυλίων, θέτουν όμως θέμα για την «κατά συρροή παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά .

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι παράλληλα υπάρχει και πολιτικό θέμα και ζήτημα ηθικής τάξεως, καθώς σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται, δικαιούται να γνωρίζει αν τηρείται ο νόμος στην διακίνηση του δημοσίου χρήματος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της».

Για την ενότητα της Αριστεράς

Άμεση και θετική ήταν η ανταπόκριση του κ. Τσίπρα στην έκκληση που απηύθυναν την Τρίτη προσωπικότητες του δημόσιου βίου, μεταξύ των οποίων οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος για την ενότητα των δυνάμεων που τάσσονται κατά του Μνημονίου.

Ο κ.Τσίπρας, σε σχετική δήλωσή του, είπε ότι η έκκληση αυτή έχει τεράστια ηθική και πολιτική αξία και έχει περαιτέρω αξία, «σήμερα που πυκνώνουν τα σύννεφα στον ουρανό της χώρας».

«Αυτή η γενιά που δεν λύγισε τις πιο δύσκολες ώρες της ιστορίας της πατρίδας μας, μας καλεί σήμερα σε συστράτευση για να αποτρέψουμε μία νέα καταστροφή» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας, την «ανεπιφύλακτα θετική απάντηση» στην έκκληση και διαβεβαιώνοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε την ευρύτερη δυνατή ενότητα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής του Μνημονίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου