Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Nέα μέτρα 5 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2012








Nέα μέτρα 5 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2012
Νέα εισπρακτικά μέτρα 5 δισ. ευρώ που και πάλι εντοπίζονται στους φόρους αναμένεται να επιβάλλει η κυβέρνηση το 2012 σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Στην έκθεση η κυβέρνηση θέτει ως στόχος πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 % του ΑΕΠ σε συνθήκες 5ετούς ύφεσης και δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμα στο 6,7% -6,8% του ΑΕΠ προ  PSI και στο 5,4% του ΑΕΠ μετά PSI ό,τι και αν γίνει φέτος, όσο μεγάλες και αν είναι οι αποκλίσεις.
 
Ωστοσο, το έλλειμμα του 2011 εξακολουθεί να αυξάνεται. Η νέα εκτίμηση είναι ......για 9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι 8,5% που προέβλεπε τον Οκτώβριο η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και 7,8% του ΑΕΠ αρχικού στόχου.    

Τα έσοδα μέσα σε έναν μήνα απέκτησαν νέα τρύπα 1 δισ. ευρώ και το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που πρέπει να φέρει 1,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μόνο φέτος  αμφισβητείται όλο και περισσότερο.  

Το 2012 η κυβέρνηση ελπίζει σε ένα μεγάλο όφελος από το PSI. Εκτιμά ότι η εφαρμογή του θα περιορίσει το έλλειμμα  κατά  περιπου 3 δισ. ευρώ λόγω ελάφρυνσης στους τόκους. Το ακαθάριστο όφελος είναι 4,5 - 5 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα λεφτά θα αρκέσουν για να καλύψουν τις ανάγκες στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων και των υπόλοιπων κατόχων ομολόγων.  

Επιπλέον, η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει και αν συνεχίζει να αυξάνεται με αυτούς τους  ρυθμούς τότε το βάρος που προκαλεί σε ασφαλιστικά ταμεία και ΟΑΕΔ, αλλά καi οι επιπτώσεις στην φοροδοτική ικανότητα και την ύφεση θα είναι  δυσβάστακτες.   

Τέλος, η έξοδος από την ύφεση υπολογίζεται ότι μπορεί να έρθει στο τέλος του 2013. Για το 2012, ενώ τον Οκτώβριο εκτιμούσε η κυβέρνηση ύφεση 2,5%, τώρα η πρόβλεψη αυξάνεται σε 2,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου